Quantcast

Медия без
политическа реклама

Заплатите на войниците скачат с 25%, а на генералите - с 16%

Драгомир Заков обяви готовност да участва в следващ кабинет - в този или друг ресор

12 Юли 2022
БГНЕС

Заплатите на войнишкия състав скача с 25 на сто, а тези на висшия комнаден състав, включително и на генералитетът се вдига с 16 на сто. Това стана ясно от думите на военния министър в оставка Драгомир Заков в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

Той обяви, че е подписал вдигането на заплатите днес, като е спазил обещанието си най-голямото увеличение да е за войниците. Заков пуснал за обсъждане и наредбата, с която предлага да се вдигнат рязко квартирните за военните. За София например той предлага квартирните да се вдигнат тройно. Той обясни, че сега на военни, които идват да служат в София им се налага да доплащат 200-300 лв за наем от заплатите си.

Военният министър потвърди, че недокомплекта в армията е няколко хиляди, но не можел да каже точна цифра, защото било класифицирана информация. Той смята обаче, че професията ще остане атрактивна и сигурно, а армията ще остане един от най-големите работодатели в България и винаги ще я има.

Десетилетия изпуснахме за модернизация, затова сега ще трябва да я правим скоростно, заяви още Заков. По негово мнение са много важни сделките за вторите 8 изтребители F-16 и 150-те бронирани машини за пехотата. 

На въпрос дали е получил оферта за министър и в проектокабинета на Асен Василев, Заков отговори, че изобщо не се е стигало до предложение и състав. На въпрос дали би се съгласил да участва в следващо правителство в този парламент, той отговори, че ако се разчита на него и на неговата експертиза - в този или друг ресор, би си свършил работата. Всеки български дипломат, който е достигнал ниво посланик, трябва да е винаги готов да изпълни своите отговорности, каза още шефът на МО.

Заков обяви, че не е ясно дали войната в Украйна ще свърши скоро или ще се проточи, но е сигурно, че ще приключи на масата на преговорите. Украйна е жертвата и затова трябва да се направи така, че я да е в силната позиция в тези преговори, заяви военният министър.

 

 

Още по темата