Медия без
политическа реклама

Драгомир Заков отива посланик в Дания

12 Февр. 2024
Драгомир Заков
Булфото
Драгомир Заков

Бившият военен министър в кабинета на Кирил Петков Драгомир Заков ще е новият български посланик в Дания. Правителството предлага президентът Румен Радев да подпише указа за назначението му, пише Mediapool.bg. Решението на кабинета е от 5 февруари, видя "Сега" в информационната система на МС. С него първо се предлага Радев да освободи настоящия посланик Светлан Стоев, чийто мандат изтече през декември 2023 г., а след това мястото му в Копенхаген да бъде заето от Заков.

"През последните години не са реализирани посещения на високо и най-високо ниво", се казва в мотивите. В тях се изрежда, че последното посещение на ниво държавен глава е визитата на българския президент в Дания през 2013 г.; на ниво министър-председател – визитата на датския министър-председател в България през 2011 г.; на ниво председател на парламент  – визитата на датския председател на парламента през 2012 г. През 2021 г. заради пандемията бе отложено посещението на датския престолонаследник принц Фредерик и неговата съпруга в България по случай 90-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения.

В предложението се обяснява още, че въпросите по темата за миграция са ключови за Дания, която "подкрепя увеличаването на финансирането за укрепване на граничния контрол и лансира иновативни решения за справяне с миграционния натиск".

Дания ще бъде ротационен председател на Съвета на ЕС през втората половина на 2025 г., след Полша. На територията ѝ пребивават около 12 000 български граждани.

Заков е дипломат от кариерата и съветник на премиера Николай Денков. Последната му мисия е като постоянен представител на България в НАТО от 2019 г. до 2022 г.

СМЯНА И В СКОПИЕ

Правителството предлага смяна и на посланика в Северна Македония - да бъде освободен Ангел Ангелов и мястото му да бъде заето от Желязко Радуков. Мандатът на Ангелов изтича през юни т.г. Радуков е кариерен дипломат, служител в дирекция "Югоизточна Европа" на Министерството на външните работи, пише в мотивите на предложението.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Драгомир Заков, посланик

Още по темата