Медия без
политическа реклама

Забавянето на бюджет 2023 няма да засегне проектите в образованието

За да няма закъснения програмите вероятно ще бъдат пуснати в настоящия си вид

28 Дек. 2022
Илияна Кирилова

Системата на образованието няма да чака приемането на нов бюджет за 2023 г., ако той се забави. Министерството на образованието и науката ще работи в рамките на бюджета за 2022 г., в това число за средствата по националните програми, които се изразходват на проектен принцип. Няма да се чака гласуването на нови параметри и програмите вероятно ще бъдат удължени, за да не се стига до забавяния и принуда училища и детски градини да кандидатстват за средства насред лятната ваканция.

Това разясниха за „Сега“ депутати по повод гласувания в последния работен ден на Народното събрание закон за удължаване на бюджета за 2022 г. 

За националните програми в областта на образованието през 2022 г. бяха заделени малко над 242 млн. лв. Парите са разпределени по общо 21 национални програми, като най-голямо финансиране тази година имаше за новата програма „Заедно в изкуствата и спорта“. Програмата тръгна с 90 млн. лв. финансиране, като по нея се финансират големи проекти на училищата в областта на изкуствата и физическото възпитание. 
Прилагането на програмите вероятно ще бъде удължено по примера на вече удължената програма за образователни медиатори. По нея имаше риск вече привлечени медиатори да останат без заплати и програмата бе удължена до средата на 2023 г. 

Заради забавянето на бюджета през 2022 г. одобряването и изпълнението на програмите започна късно. Както „Сега“ писа, по някои от програмите сроковете за запознаване с условията бяха много кратки. При други се наложи да се кандидатства в края на учебната година и посред лято. 

Системата на образованието ще разчита през 2023 г. на друго перо на финансиране – отпуснатите при актуализация на бюджета за 2022 г. целеви средства за сектора. При гласуването на закона за удължаване на бюджета за 2022 г. депутатите приеха, че отпуснатите по централния бюджет при актуализацията разходи за нови политики ще важат и през 2023 г. В този списък попадат и сериозен обем средства за сектора на образованието, но не е ясно дали училища и университети ще могат да разчитат на тях в пълен обем. Депутатите тук приеха витиевата формулировка правителството  да прецени само вида на политиките и размерът на финансирането, които продължат да се изпълняват.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата