Медия без
политическа реклама

За събота остава голямото решение на Борисов за сглобката

Изключително важно е да се върнем към идеологията и физиономията на ГЕРБ, обяви герберският водач пред депутатите си

08 Ноем. 2023Обновена
Бойко Борисов: Явно "сглобката" и механизмът на управление трябва да се предоговарят

Бойко Борисов: Явно "сглобката" и механизмът на управление трябва да се предоговарят

Posted by Novini.bg on Wednesday, November 8, 2023

Няколко дни ще продължат дискусиите в ГЕРБ за бъдещето на общото управление с ПП-ДБ. Днес заседава парламентарната група на партията. Утре ще се събере Изпълнителната комисия - нейният оперативен ръководен орган. А в събота ще се проведе националното съвещание, за което говори след местния вот партийният лидер Бойко Борисов. Тогава във Велико Търново ще се събере целият висш партиен актив - депутати, областни координатори, кметове. Тогава Борисов трябва да обяви накъде ще се развиват нещата занапред.

Заседанието на групата днес се проведе под прякото ръководство на Борисов. Водещите депутати на партията -  Теменужка Петкова, Жечо Станков, Николай Нанков, Костадин Ангелов и др., се изредиха поред пред колегите си, за да обясняват какво не е наред в работата на правителството. Вождът им слушаше и от време на време се намесваше, за да обобщава. "Изключително важно е да се върнем към идеологията и физиономията на ГЕРБ. Ние управляваме с либерални формации, но нашият основен принцип е – колкото се изкарва, толкова се харчи. Да не задължаваме младите хора да ни плащат дълговете", заяви той по повод бюджетната политика, в която сега водещата новина е изтегленият нов дълг от кабинета.

Борисов призова финансовия министър Асен Василев "да не отваря торбата" - вероятно имаше предвид за дълговете. И заяви, че партията му е дясна, центристка и консервативна формация, и очаква мерки за намаляване на дефицита до нула, че и за бюджетен излишък. "Щом се връщаме към комунизма и ДС, тогава бюджетният дефицит със закон беше нула. А сега – три процента дефицит, няма нищо страшно", тревожеше се той.

За регионалната политика Борисов настоя в проектобюджета поименно да бъдат посочени обектите от национално значение, които трябва да бъдат финансирани. Даже се замисли, че трябва да се приемат специални решения на парламента за приоритетното изграждане на магистралите "Хемус", "Струма", "Велико Търново - Русе".

Стана ясно, че тревогата му е дали новоизбраните герберски кметове ще могат да си изпълнят обещанията към избирателите за строене на инфраструктура - например, околовръстен път в Пловдив, реконструкция на стадион в Плевен. Затова очаква парите за всичко да бъдат заложени в следващия държавен бюджет. "Ако не се приемат драстични съкращения, за да се падне под нулевия процент, и ще се харчи, и ще се взимат дългове, поне да знаем за какво се вземат", посочи той.

МЕХАНИЗМЪТ НА СГЛОБКАТА

Накрая Борисов сподели замисъла си какво трябва да се направи, за да потръгне работата на сглобката. Той се изказа пренебрежително към формата на лидерските срещи: "Събираме се по 20 души лидери и се превръщат в едно говорене." Разказа, че преди време със съпредседателя на десните Кирил Петков се разбрали да се изпрати човек (не каза кого и на каква длъжност - бел.а.) в Министерския съвет, който да следи какво се случва там, да го докладва и да се направи така, че важните правителствени решения да се обсъждат предварително от политическите сили и след това да се приемат. Тази схема обаче не сработила. Затова Борисов заяви, че се връща към старата си идея, че докато ПП-ДБ управляват чрез правителството, ГЕРБ трябва да ги контролира чрез парламента.

Герберите, обясни той, трябва да предложат на ПП-ДБ да се действа както при приемането на законодателната програма на сглобката - да се събират експертни групи по всяка тема, да изработват решения и да ги предоставят на лидерите за одобрение. В настоящата ситуация това, според него, трябвна да стане в парламентарните комисии, където във вторниците да бъдат викани министрите, за да се обсъжда как върви приемането на законодателните и управленските мерки. "Тогава можем да кажем, че и ние носим солидарна отговорност с тях", посочи Борисов.

СВЕДЕНО ДО МЕДИИТЕ

Междувременно, водачът на герберските депутати Десислава Атанасова излезе пред медиите, за да съобщи, че с колегите й обсъждат изпълнението на управленската и законодателна програма, която одобриха заедно с ПП-ДБ при преговорите им за сглобката. "На пръв прочит, има сектори, в които има трайно неизпълнение на записаните ангажименти", посочи тя. И сподели идеята на Борисов герберите да поканят министрите в парламентарните комисии, за да им искат обяснение за забавените обещания.

Атанасова обеща, че утре депутатите на ГЕРБ ще влязат в пленарната зала, за да работят по спешните теми - ветото на президента Румен Радев върху либерализацията на пазара на електроенергия, както и решения, свързани с инвестиционните разходи за модернизация на армията. Предстои обсъждане и на държавния бюджет за 2024 г. Тук Атанасова се оплака, че това обсъждане се случва без нейната партия, и предупреди, че ГЕРБ ще поиска определени големи инфраструктурни проекти да бъдат заложени в него - отново както поиска партийният й водач.

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев допълни, че в момента актуалната тема не са отношенията с ПП-ДБ, а качеството и темпът на работа на кабинета. "Правителството трябва да съществува не за да му се радваме, а за да върши работа. Аз се боя, че дори бегъл анализ на програмата показва драстично неизпълнение. Това е големият проблем", заяви Дончев. Той отклони въпросите за това как ще гласува ГЕРБ на вота на недоверие, който днес внесе опозицията.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата