Медия без
политическа реклама

Йончева предлага премиерът пак да бъде извикан в ЕП заради корупцията

Елена Йончева сигнализира съда в Страсбург заради повдигнатото ѝ обвинение

05 Дек. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Евродепутатът Елена Йончева, която е член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, ще предложи премиерът Бойко Борисов отново да бъде извикан Европейския парламент заради корупцията в България. Това съобщи тя в ефира на bTV. 

Министър-председателят и главният прокурор Иван Гешев бяха извикани вече веднъж в комисията LIBE и през август, след като в страната започнаха масови антиправителствени протести след редица корупционни скандали. Двамата обаче отказаха да се явят пред евродепутатите и вместо това изпратиха външния министър Екатерина Захариева, заместник-главния прокурор Красимира Филипова и настоящия министър на правосъдието Десислава Ахладова. В свое прессъобщение пък държавното обвинение открито излъга, че изслушване на Гешев и Борисов в ЕП е по инициатива на българския главен прокурор.

Сериозни критики бяха отправени към България по време на закритото заседание на мониторинговата група за върховенството на закона в Европейския парламент, на която бе обсъдена ситуацията в страната.

По повод разгледаното от правната комисия на Европейския парламент искане за отнемането на имунитета ѝ Елена Йончева заяви, че няма притеснения. „Това искане от страна на българската прокуратура е отправено към ЕП. То е направено от Сотир Цацаров. Това е изцяло политическа поръчка. Надявам се един ден да разберем защо г-н Цацаров не е могъл да каже кой е поръчал аз да бъда изгорена. По отношение на процедурата в Европейския парламент, това е рутинна процедура. Има много искания за сваляне на имунитета на евродепутати. Първо има изслушване в комисия и след това гласуване в Пленарна зала. Това отнема около година и половина. Има депутати, на които наскоро бяха поискани имунитетите. Това е рутинна практика в ЕП и е част от политическата битка за съжаление“, посочи Йончева.

Тя отбеляза, че ЕП не е разследващ орган: „Те разчитат на българската правосъдна система да разясни случая и обикновено се свалят имунитетите, защото се има доверие на националните правосъдни системи“.

„Аз даже не знам в какво конкретно се състои това обвинение. То дойде, след като съдих Бойко Борисов за клевета и след като започнах разкрития за използване на средства за корупция при строителството на оградата по границата, след като се разви „Кумгейт“ и след случая „Барселона“. Подала съм сигнал в съда в Страсбург за това политически мотивирано обвинение, защото то е абсурдно“, каза още Йончева.

Тя припомни, че в един от изтеклите записи с гласа на Бойко Борисов се чува да казва, че Йончева "трябва да бъде изгорена". Не се страхувам. Като журналист съм била бита, отвличана и ранявана. Била съм в черни списъци, сега отново съм в черен списък – на властта и на това тоталитарно управление. Не се страхувам, защото тази заплаха не пречи на моята работа в ЕП“, допълни евродепутатът.

Правната комисия в Европарламента ще разглежда искането на българската прокуратура за свалянето на имунитета на евродепутата Елена Йончева, става ясно от публикувания дневен ред.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата