Медия без
политическа реклама

В ЕП ще гледат искането на прокуратурата за имунитета на Йончева

Заседанието на правната комисия в четвъртък идва година след внасянето на документите от държавното обвинение

01 Дек. 2020
Михаела Катеринкса

Правната комисия в Европарламента ще разглежда искането на българската прокуратура за свалянето на имунитета на евродепутата Елена Йончева, става ясно от публикувания дневен ред. Заседанието ще е в четвъртък и идва година, след като тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров изпрати писмото до ЕП за снемането на имунитета на Йончева. Вносител на доклада е евродепутатът от "Национален фронт" Жил Лебретон.

В момента разследването срещу Елена Йончева е спряно заради имунитета й като член на ЕП.

Имунитетът й вече бе свален, когато тя бе народен представител от левицата отново по искане на Цацаров. Прокуратурата през 2018 г. обяви, че събрала достатъчно доказателства как през 2012 г. тя е направила общо дружество с офшорка от Британските Вирджински острови, която е внесла по сметките на новата фирма над 650 хил. лв. от КТБ. Офшорката е била под контрола на обвиняем по делото за източване на банката, твърдяха от прокуратурата.

Въпреки че по делото за източване на трезора на няма присъда, т.е. присвояването не е доказано, разследващите твърдят, че Йончева е знаела или поне е предполагала, че парите са присвоени.

Разследването срещу нея започна след сигнал на депутати от ГЕРБ.

Прокуратурата е поискала имунитета на Елена Йончева и като евродепутат. Това съобщи шефът на Европарламента Давид Сасоли в началото на заседанието в Страсбург.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата