Медия без
политическа реклама

Външният министър обвини Русия за безпрецедентни хибридни атаки

Москва използва пълен арсенал, включително и контрол на чувствителни технологии и пропаганда, твърди още той

27 Апр. 2023

Външният министър Николай Милков и бъдещ посланик на България в НАТО обвини Русия за безпрецедентни хибридни атаки, като се оплака, че Москва използва пълен арсенал, включително пропагадна и контрол върху чувствителни ехнологии.

Паралелно с руските агресивни военни действия сме изправени пред безпрецедентно увеличаване на различните хибридни атаки, насочени към подкопаване на устойчивостта на България и оттам на нашите демократични ценности и процеси, обяви Милков при откриването на конференцията „Отговор на предизвикателствата във фрагментиращата се архитектура на сигурност: Противодействие на руските хибридни дейности“, организирана от Софийския форум за сигурност, цитиран от БТА.

Руската армия извършва системни военни престъпления в Украйна. Това е записано в доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България 2022 г.  . Документът беше одобрен с решение на Министерския съвет под номер 253 на заседаниео на 3 април 2023 г.

Руската агресия, която се осъществява в непосредствена близост до границите на България, представлява грубо нарушение на международния правов ред и нанесе сериозен удар върху съществуващата архитектура на международна сигурност, водейки до значими последици за обществено политическия живот – включително и в България, коментира още Милков.

Русия използва пълен арсенал от хибридни похвати, инструментализиране на енергийните и основните хранителни доставки, кибердейности на контрол върху чувствителни технологии, безпрецедентно засилване на пропагандата, насочена към вътрешнополитическа дестабилизация на нашите общества – провокиране на недоволство и намаляване на солидарността с Украйна, обвини той.

Само ден след като властта обяви, че водещата версия за вълната от бомбени заплахи срещу българските училища е хибридна атака от Русия, тя започна да се разграничава от собствените си твърдения. Серия от бомбени заплахи има не само в България, но и в цяла Европа и САЩ.

По думите му всичко това доведе до една фундаментално променена среда за сигурност, която е непосредствено около нас и това принуди НАТО и ЕС да предприемат определени реакции. Николай Милков отбеляза, че 2% от БВП разходи за отбрана вече се приема като минимум в НАТО. Той посочи, че през следващата година България ще постигне този праг на военни разходи.

"В този вакуум от сериозна експертиза по въпросите на сигурността и външните отношения намират почва най-различни дискусионни, меко казано, тези. Дебатът се инструментализира, елементаризира, използва се за краткосрочни и непосредствени политически дивиденти. Това отваря възможността за повече и по-зловредни хибридни влияния, когато такива са налице", заяви Николай Милков.

Според министъра нещата силно се задълбочиха през последните две години, през които се намираме в постоянна предизборна ситуация. По думите му се дълбаят се разделителни линии, които не съществуват така, както се описват.

Милков коментира и реакцията на Външно министерство по повод изявленията на руската посланичка Елеонора Митрофанова. "По отношение на това дали сме били прави - последващите събития доказаха, че сме прави. Те предизвикаха тук в България реакции, които очевидно доказаха правотата на факта, че такъв тип изявления имат конкретни вътрешнополитически адресати", заяви той.

Така Милков коментира забележката, която МВнР направи на руската посланичка Елеонора Митрофанова във вторник. Тя бе по повод интервю на московския дипломат, излъчено в ютуб канала на Мартин Карбовски миналата сряда, в което казва, че би подкрепила "Възраждане" на Костадин Костадинов, ако можеше, а прави и анализ на вътрешнополитическата обстановка у нас. 

Министерството на външните работи деликатно порица руската посланичка Елеонора Митрофанова заради интервю, в което казва, че ако е български гражданин, би гласувала за лидера на проруската партия "Възраждане".

"Имаше много въпроси, които възникнаха - дали министерството е реагирало навреме или късно. Дали и кога ще реагира МВнР зависи от нас, има определени фактори за това. Ако един маргинален ютуб канал, за който повечето хора не подозират, че съществува, е излъчил нещо, то не следва да бъде коментирано, ако не стане национална тема и не бъде повдигнато от други медии. За съжаление, точно това стана", каза министърът.

"Нашата готовност за реакция беше веднага, имам текст на компютъра си, но мислехме, че няма смисъл да се реагира, защото може просто да оттече някъде и няма смисъл да тормозим българската общественост, но в крайна сметка се наложи", коментира още той.

"Сега" припомня:

Само преди дни, руските хибридни атаки бяха основна тема и в приетия доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България. Според документа, войната е довела до разширяване на руската хибридна подривна дейност против държавите от НАТО и ЕС. "Целта на тези действия е насочена основно към: създаване на вътрешнополитическа дестабилизация и обществено противопоставяне; възпрепятстване на решения за укрепване на съюзния възпиращ и отбранителен потенциал; намаляване на солидарността и подкрепата за Украйна и оказването на навременна и ефективна военна помощ; продължаване на зависимостта от руски енергийни доставки", пише в доклада.

Веднага след това се посочва, че "Република България също беше обект на системни руски хибридни въздействия, включително и чрез едностранно прекъсване на газовите доставки, с цел оказване на влияние върху вземането на суверенни национални стратегически решения".

За хибридни руски атаки стана дума и около бомбените заплахи в българските училища. Тук обаче, само ден след като властта обяви, че водещата версия за вълната от бомбени заплахи срещу българските училища е хибридна атака от Русия, тя започна да се разграничава от собствените си твърдения.

"Серия от бомбени заплахи има не само в България, но и в цяла Европа и САЩ. Органите на реда у нас, заедно с партньорските служби, правят всичко възможно да установят източниците на тези заплахи и да ги неутрализират, но към момента няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборите. Това са хибридни атаки без реални заплахи. Докато не видим ясно установен източника, не можем да кажем с категоричност точно откъде идват заплахите и точно кой ги извършва", обяви тогава президентът Румен Радев,

Само ден по-рано, служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обяви, че "водещата версия е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия". Часове по-късно руското посолство пусна позиция, в която атакува изявленията на МВР-шефа и обяви: "Категорично отхвърляме всякакви необосновани обвинения към страната ни в извършване на подобни информационни атаки".

Веднага след реакцияа на руското посолство дойде първо изявлението на Радев. Самият Демерджиев също започна да се разграничава от изявленията си във вторник.  „Не съм замесвал Руската държава, говорим за хакери и за тяхната връзка евентуално с една или друга държава. Пълна информация може да се даде щом приключи разследването. Не съм визирал Руската държава”, каза тогава вътрешният министър пред журналисти в Министерски съвет

Още по темата