facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

ВСС замрази увеличените заплати на съдебната власт

Предложението е на главния прокурор, когото Лозан Панов обвини в популизъм и двоен стандарт
802
 Илияна Кирилова

Хиляди магистрати и съдебни служители нямат да получат увеличение на заплатите тази година. Висшият съдебен съвет по предложение на главния прокурор замрази възнагражденията в системата. Мораториумът върху повишението до края на 2020 г. се отнася и за заплатите на съвета, на председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор, както и на Инспектората към съвета. 

Това означава, че размерът на възнагражденията на всички остава в сегашните нива. Направената от началото на годината актуализация на заплатите остава, т.е. нито един магистрат или служител няма да връща пари, съобщи lex.bg.

Панов обвини Гешев в популизъм

Олга Керелска обясни, че предложението за мораториум на актуализацията на заплатите през 2020 г. е нон сенс, защото те вече са увеличени. На същото мнение беше и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той поясни, че практически решенията за ръст на заплатите се вземат през януари и нито един магистрат не очаква до края на годината да има ново увеличение. "Практически предложението няма стойност, освен ако не се търси популизъм. Популизмът е този, който е мотивирал вносителя. Бих го подкрепил, ако той не беше проявил двоен стандарт. Явно се търси нещо различно от това да демонстрираме някакъв жест към обществото. И когато един човек дарява нещо, той не го прави като сигнализира на всички. Не вярвам в искрените мотиви на вносителя", каза Панов по адрес на главния прокурор. И обясни какво има предвид под двоен стандарт – актуализацията на заплатите на служителите в Бюрото по защита, която беше предложена от главния прокурор и одобрена в сряда от Прокурорската колегия на ВСС.

Възрази му Гергана Мутафова. Според нея Панов не прав, защото за разлика от съдебните служители, заплатите в бюрото не са актуализирани тази година.

Кой колко дарява

"Това, че не ми вярвате, ме ласкае, щях да се притесня, ако ми вярвате. Това какво говоря и какво правя са две еднакви неща. Важно е какво прави прокуратурата. Надявам се и вие като председател на ВКС ще организирате същото, каквото прави прокуратурата за даренията и кръводаряването. Гордея се с прокурорите и служителите. Някои съдилища, като този в Плевен, също се включиха. Те не ползват политическа риторика и популизъм, а работят и даряват", не остана длъжен Гешев.

Според Закона за съдебната власт основното месечно възнаграждение за най-ниската магистратска длъжност е удвоената средномесечна заплата на заетите лица в бюджетната сфера. Допълнително магистрати и служители имат право на пари за прослужено време и дрехи. В специализираното правосъдие имат право и на до 6 допълнителни заплати годишно.

През януари заплатите в системата бяха повишени с 10%. В момента основното възнаграждение на върховен съдия и прокурор е около 5000 лв., а на районно ниво - около 2700 лв.

В началото на днешното заседание Пленумът на ВСС реши, че няма да обсъжда друго предложение на главния прокурор - шефовете по места да пуснат в принудителен отпуск отпуск магистрати и съдебни служители, както и тези, на които им предстои пенсиониране до края на 2020 г. Мнозинството реши, че компетентни да вземат това решение са колегиите, а не Пленумът на ВСС.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов не си тръгва, защото е обещал много на могъщи хора

03.08.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

5758 4
Започнаха протести срещу Борисов и Гешев в над 22 града в чужбина

02.08.2020

Обновена

7036 42
Главният прокурор купува джипове и коли за близо 1 млн. лв.

02.08.2020

Обновена

16455 35

Коментари

inventus

Нещо не ми е ясно защо всичките тия са решили да си определят заплатите на базата на средните заплати в страната когато средната заплата изобщо не е дефинирана точно? Дефинирана точно е минималната работна заплата. Нека си определят заплатите на нейна база! Иначе когато си повишат заплатите на базата на някаква въобажаема средна заплата те вдигат нивото на същата тази средна заплата от което произтича ново увеличение на техните заплати което пък от своя страна отново вдига средната заплата и така до безкрай! Средна заплата като свинско със зеле. За едни мръвките за други зелето. 

pbdan

Очертава се криза и намаляване на средната заплата в страната и вероятно в световен мащаб. Това означава намаляване на техните заплати и затова ги замразяват до отминаване на кризата, когато СРЗ ще започне пак да се увеличава. Не са глупави никак даже. Депутатите естествено направиха същото, както и при кризата през 2009г.Замразяването хем е популистко, хем им осигурява стандарт отпреди кризата.

Влез или се регистрирай за да коментираш