Quantcast

Медия без
политическа реклама

ВСС замрази увеличените заплати на съдебната власт

Предложението е на главния прокурор, когото Лозан Панов обвини в популизъм и двоен стандарт

Илияна Кирилова

Хиляди магистрати и съдебни служители нямат да получат увеличение на заплатите тази година. Висшият съдебен съвет по предложение на главния прокурор замрази възнагражденията в системата. Мораториумът върху повишението до края на 2020 г. се отнася и за заплатите на съвета, на председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор, както и на Инспектората към съвета. 

Това означава, че размерът на възнагражденията на всички остава в сегашните нива. Направената от началото на годината актуализация на заплатите остава, т.е. нито един магистрат или служител няма да връща пари, съобщи lex.bg.

Панов обвини Гешев в популизъм

Олга Керелска обясни, че предложението за мораториум на актуализацията на заплатите през 2020 г. е нон сенс, защото те вече са увеличени. На същото мнение беше и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той поясни, че практически решенията за ръст на заплатите се вземат през януари и нито един магистрат не очаква до края на годината да има ново увеличение. "Практически предложението няма стойност, освен ако не се търси популизъм. Популизмът е този, който е мотивирал вносителя. Бих го подкрепил, ако той не беше проявил двоен стандарт. Явно се търси нещо различно от това да демонстрираме някакъв жест към обществото. И когато един човек дарява нещо, той не го прави като сигнализира на всички. Не вярвам в искрените мотиви на вносителя", каза Панов по адрес на главния прокурор. И обясни какво има предвид под двоен стандарт – актуализацията на заплатите на служителите в Бюрото по защита, която беше предложена от главния прокурор и одобрена в сряда от Прокурорската колегия на ВСС.

Възрази му Гергана Мутафова. Според нея Панов не прав, защото за разлика от съдебните служители, заплатите в бюрото не са актуализирани тази година.

Кой колко дарява

"Това, че не ми вярвате, ме ласкае, щях да се притесня, ако ми вярвате. Това какво говоря и какво правя са две еднакви неща. Важно е какво прави прокуратурата. Надявам се и вие като председател на ВКС ще организирате същото, каквото прави прокуратурата за даренията и кръводаряването. Гордея се с прокурорите и служителите. Някои съдилища, като този в Плевен, също се включиха. Те не ползват политическа риторика и популизъм, а работят и даряват", не остана длъжен Гешев.

Според Закона за съдебната власт основното месечно възнаграждение за най-ниската магистратска длъжност е удвоената средномесечна заплата на заетите лица в бюджетната сфера. Допълнително магистрати и служители имат право на пари за прослужено време и дрехи. В специализираното правосъдие имат право и на до 6 допълнителни заплати годишно.

През януари заплатите в системата бяха повишени с 10%. В момента основното възнаграждение на върховен съдия и прокурор е около 5000 лв., а на районно ниво - около 2700 лв.

В началото на днешното заседание Пленумът на ВСС реши, че няма да обсъжда друго предложение на главния прокурор - шефовете по места да пуснат в принудителен отпуск отпуск магистрати и съдебни служители, както и тези, на които им предстои пенсиониране до края на 2020 г. Мнозинството реши, че компетентни да вземат това решение са колегиите, а не Пленумът на ВСС.

Още по темата