Quantcast
ВСС реши, че Кьовеши го хвали за гешевчетата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ВСС реши, че Кьовеши го хвали за гешевчетата

Европейският главен прокурор оценява, че навреме избрахме кандидатите за делегирани прокурори, обяви съветът
8 517
 БГНЕС
Главният прокурор Иван Гешев напоследък възобнови активността си в Туитър, но не е коментирал еврошамара от Кьовеши. Над половин година началникът на държавното обвинение не е отговарял на журналистически въпроси.

След като два дни Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет нямаше официална реакция по темата с върнатите от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши 7 от десет български кандидатури за делегирани прокурори, в петък, 5 март, съветът най-сетне се произнесе.

"В писмото (на Кьовеши, б.а.) се посочва, че високо е оценено навременното изпълнение на ангажиментите на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в процеса по подбор на европейски делегирани прокурори от страна на Република България. Процедурата е в ход и все още не е приключила", е това, което съветът реши да обяви пред обществото.

Съобщението на колегията гласи още, че писмото на европейския главен прокурор, с което иска допълнителна информация за 7 от кандидатите, ще бъде обсъдено в сряда, 10 март.

Обикновено заседанията на Прокурорската колегия, председателствана от главния прокурор Иван Гешев, протичат изключително гладко и винаги има консенсус за решенията. Така че едва ли в сряда ще станем свидетели на нещо повече от декларации колко подходящи са изпратените кандидати. Те бяха избрани на 13 февруари с голяма прецизност. От всички над 30 участници в конкурса колегията отся точно 10. За 7 от тях гласува и самият Гешев. Само още един кандидат получи положителен вот, всички останали имаха повече гласове "против" отколкото "за". Затова ще е интересно и да видим как колегията подава към европейската прокуратура следващите имена от класирането, каквато е процедурата при отхвърляне на кандидат.

 

В сряда стана ясно, че европейският главен прокурор Кьовеши е отхвърлила голяма част от пратените от България предложения за делегирани прокурори - хората, които на местно ниво ще работят по делата за евроизмами. Възраженията на европейската прокуратура са, че това са хора, които нямат достатъчен професионален опит - един е съдия на районно ниво, трима са следователи, които никога не пледират пред съда, макар и да са част от прокуратурата, а трима са прокурори на ниско ниво, които не са се занимавали с дела за злоупотреби с евросредства, каквито ще са казусите на европейската прокуратура. 

"Това не е добър знак. Когато искаме допълнителна информация, това не е, защото някой недостатъчно добре си е попълнил автобиографичните данни, или не му е ясно мотивационното писмо. Това е ясен знак, че не сме доволни от предложените кандидатури", казва шефът на кабинета на Кьовеши Милан Ярон пред euractiv.bg(По-късно името на Ярон бе свалено от публикацията, но цитатите му бяха запазени.) Той е категоричен, че в Люксембург чакат нови кандидатури.

Членове на ВСС допуснаха, че на този етап България може да остане и само с трима делегирани прокурори.

Ако се съди по критериите, обяснени от Ярон, единствените кандидати, минали през ситото, би трябвало да са Бойко Калфин, Светлана Шопова-Колева, и Мая Ковачева.

Останалите избрани са Бисерка Стоянова (следовател), Божидара Ганева-Димова (районен прокурор), Вероника Трифонова (районен прокурор), Димитър Беличев (следовател, командирован експерт в ОЛАФ), Христо Крачунов (районен съдия), Венцислав Фердинандов (районен прокурор, командирован в спецпрокуратурата), Мая Ковачева (градски прокурор) и Преслава Петкова (следовател).

 

Още

"Демократична България" подгони Гешев и ВСС

15.04.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6395
ВСС онемя за отхвърлените от Кьовеши прокурори

14.04.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

17324
България води в ЕС по отхвърлени от Кьовеши прокурори

09.04.2021

1738