Quantcast
Военният министър към БСП: Долу ръцете от армията! | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Военният министър към БСП: Долу ръцете от армията!

Драгомир Заков опроверга Корнелия Нинова за новите осем изтребители F-16
4 586
 Булфото
Драгомир Заков

Военният министър в оставка Драгомир Заков опроверга лидерката на БСП и вицепремиер в отиващото си правителство Корнелия Нинова, че партията не е имала информация за офертата за втората партида от 8 самолeта F-16

В четвъртък правителството не одобри офертата и не я придвижи към парламента с обяснението, че ВВС са поискали допълнителни разговори по 32 линии. От ситуацията обаче се възползва БСП. Социалистите демонстративно обявиха, че са напуснали заседанието на Министерския съвет заради точката с изтребителите. Нинова обясни, че решението им е било продиктувано от нежеланието им да участват в в дискусия за закупуване на нови 8 броя самолети F-16. "Сега научихме за получената оферта. Смятаме, че такова решение сега е вредно за България, защото се намираме в няколко кризи", заяви Нинова. И определи обсъждане на тази тема в момента като "абсолютно недопустимо", каза Нинова и добави, че народът ни се нуждае от тези пари, за да оцелее през зимата и "най-малко в този момент е необходимо страната ни да прави инвестиционен разход за оръжие".

В пост във Фейсбук Заков нарича мит твърдението, че за офертата и преговорите по вторите F-16 се е разбрало този четвъртък. Той припомня фактите: че още преди година служебният министър на отбраната Георги Панайотов публично обявява, че е изпратено запитване за оферта до САЩ за вторите 8, съгласно одобрения през 2019 г. проект за инвестиционен разход (ПИР) за цял проект от общо 16 самолета, които правят ескадрила. След това много пъти на медиите, както и на комисията по отбрана в парламента е давана информация за хода на преговорите. "В периода март-юни 2022 г. многократно съм информирал публично, че очакваме оферта от САЩ", казва Заков и напомня, че от началото на април 2022 г. е публична информацията, че офертата за България е одобрена от Държавния департамент, а в последствие и от Конгреса.

"На 21 юли 2022 г. в публично заседание на комисията по отбрана представих подробна информация за офертата - брой, цена, разлики от първия пакет, условия. Информацията бе широко отразена в медийното пространство", пише Заков.

Колкото до заседанието на кабинета от четвъртък, Заков посочва, че точката за самолетите е била обявена като "доклад", а не като "решение".

"Отново ще призова българските политици: Долу ръцете от Българската армия! Сега тя има нужда от засилено внимание, себеотдаденост за мисията й, както и пълен национален консенсус, че без силна, мотивирана и добре оборудвана армия, няма да има България и българска нация!", пиша министърът в оставка.

 

Още

Когато партийният кораб потъва, първи изплуват доблестните граждани!

29.11.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

15798
Локхийд Мартин сглобява вече първия български F-16

01.12.2022

620
БСП за новото ляво обединение: Много шум за нищо

30.11.2022

1965