facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

ВМРО поиска да се смени името на празника на 24 май

Обновена
5 718
 Илияна Кирилова

24 май да се преименува и от Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост да стане Ден на българската писменост, просвета и култура.

Това предлага ВМРО, съобщиха на брифинг в парламента депутатите от "Обединени патриоти" Красимир Богданов и Искрен Веселинов. Те предвиждат преименуването да стане чрез промяна в Кодекса на труда, свързана с празниците в България.

"Законопроектът за изменение на Кодекса на труда предвижда промяна в чл. 154 ал. 1, където са оказани официалните празници в Република България. Това, което ние променяме, конкретно е думите "24 май на Българската просвета и култура и на славянската писменост" да се заменят с "24 май Ден на българската писменост, просвета и култура", каза Богданов.

Той не изключи възможността за последващи претенции на други държави и дипломатически проблеми. Но изтъкна, че това е само първата стъпка.  Според него с конкретния документ нямало да се предизвикат спорове, но вероятно в бъдеще щяло да има. И твърди, че предложението е продиктувано от необходимостта да се постави точка на дебата каква азбука е кирилицата.

"След срещи с множество патриотични организации взехме решение за поправката, защото цялата историческа общност, която обективно гледа на събитията, знае, че, ако глаголицата и да има своите характеристики на общославянска азбука, то кирилицата еднозначно е създадена в българската земи, за нуждите на българската държава", каза пък Веселинов.

Той допълни, че преди няколко  месеца представителите на "патриотите" в европарламента Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков имали среща с академици, които поставили тази задача доста остро. "Тук в България е само част от бойното поле на тази идея. Смятаме, че в европейските институции трябва да бъде коригирано всичко, което е възможно и да е ясно, че кирилицата е българска азбука",

Той говори и за оттегления днес от "Обединени патриоти" законопроект за промени в закона за политическите партии, който трябваше да бъде гледан в пленарната зала. Веселинов обясни, че им е било припомнено за договорка да се създаде работна група за промяна във финансирането на партиите. Все пак той подчерта, че те не се отказват от предложенията си и ще поставят въпроса и на следващия председателски съвет.

Веселинов каза също така, че новият зам.-министър на екологията Славея Стоянова не е предложение на ВМРО. "Доколкото разбирам, просто е предложен експерт за тази длъжност, квотата си е на ГЕРБ", каза той.

Ключови думи:

ВМРО, 24 май
50

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Поредният проектозакон за траурната дейност се очаква до седмици

01.07.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

299 2
Каракачанов: Пускат компромати, за да не изкараме мандата си

21.06.2020

1779 17
ГЕРБ отстъпи пред ДПС за доброволните отряди

10.06.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3795 19

Коментари

Страници

Калпазанче

Квотите не нямат отношение към експертността, а към дажбите от коматя!  Моля да се има предвид...

Хулиган

Ще признаете ли накрая, че не сте славяни?

Ако езикът ви продължава да прилича на останалите славянски езици, това си е чисто недоглеждане на изпълняващите длъжността патрЕоти през миналите столетия.

Но за целта вече са взети съответните мерки за изчанчването му...

http://www.drago.info/index.php/2017/11/24/kmeta-i-baba-iliyza-ot-4elopek/

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

А с "Върви, народе възродени!" какво ще правим? Все пак и там се споменават славяните

Хулиган

👌👌👌

Ще бъдат въведени поправки с подзаконов акт...

..................................

http://www.drago.info/

Lucius Fer St. Ana

Трябва да възприемем латиницата и да се върнем към прабългарския, защото съвременният български език е славянски език и твърде близък до руския. Най-малкото, прабългарският да стане официален език, да се говори и пише на него в официална кореспонденция, както в Ирландия - официален е ирландският (Gaelic), също  и английският, дори английският да се използва повече. Тогава и празникът на 24 май ще си бъде само за нас, няма значение, че сме в основата на разпространението на кирилицата и сме дали азбуката на славянски народи като сърби, македонци, черногорци, белоруси, украинци и руси. Крайно време беше да приватизираме азбуката и да й отнемем универсалното значение, с което се спекулира.

бородин

Редно би било ПП"ВМРО-БНД",както е съдебната регистрация на тази партия,да се обяви и за промяна на името на катедралния храм "Свети Александър Невски",защото той е толкова светец и православен,колкото те имат нещо общо с ВМРО на Ванче Михайов и Тодор Александров!

Доц.Трътлев

👍😄

Интервал

ГДБОП затварят сайтове с посредствена научна литература, а тези клоуни сменят имена на празници. Очевидно няма нищо по-важно и значимо, на което да се обърне вснимание.
Чудничко!

mull

Не бе!

Малка обществена поръчка искат да  изпълняват хорицата.

Вероятно има открито финансиране.

Що пък да не опитат?

 

sega_veteran

Следващата стъпка ще е да се впише, че сме потомци на индианското племе сиукси.

Подгъзуването на Вашингтон само показва до каква степен може да бъде падението на цял един политически елит спрямо чужда страна с имперски амбиции да затрие същия тоя народ, унищожавайки първо образованието, после здравеопезването, а накрая и бъдещото поколение.

Дано някой ви прости, аз не мога. За мен си оставате продажници.

F16
снимка на F16

ПАТРИОТ

 

Христо Ботев

 

 

Патриот е - душа дава
за наука, за свобода;
но не свойта душа, братя,
а душата на народа!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек - що да прави?
продава си и душата.

 

И е добър християнин:
не пропуща литургия;
но и в черква затуй ходи,
че черквата й търговия!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек - що да прави?
залага си и жената.

 

И е човек с добро сърце:
не оставя сиромаси;
но не той вас, братя, храни,
и вий него със трудът си!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек - що да прави?
изяда си и месата.

Талибан

ГДБОП затварят сайтове с посредствена научна литература

Не ти липсва самочувствие. Ти ли си по-добър от Хокинг и Мичио Каку? А? Кво си надраскал през живота си? Освен тъпизми по форумите...

Интервал

С тъпизми по форумите всички можем да се похвалим, а споменатите от теб имена навремето бяха ОК, но от над 10 години дъвчат едни и същи неща, като картинките стават по-хубави, а съдържанието все по-елементарно. Хокинг е частен случай. Това, че не харесвам споменатите произведения, не означава, че не харесвам авторите. А няколко от заглавията в статията, за мен са си почти сектантство. Сам виждаш, че почти всички научнопопулярни канали са се превърнали в идиотски реалитита. Сценарий за подобно предаване също не съм писал, това значи ли, че нямам право да го оценя? Не е самочувствие, а здрав разум.

SvSophia
снимка на SvSophia

А с “Върви народе възродени” какво ще правим?

А със

 

Слушайте, цял славянски народе,

слушайте Словото, що от Бога дойде,

Словото, що кърми душите човешки,

Слово, що укрепва сърца и умове,

Слово, подготвящо всички да познаят Бога.

 

какво?

 

Щото св. Константин Философ, наречен Кирил, все пак!!!

 

Специално ли най-необразованите, посредствени и агресивни хора представляват гражданите на България в НС?

Нрочно ли се пробутват само такива?

майор Цепеняков

Житие и деяния на блажения наш учител Константин Философ, първия наставник на славянското племе

 

Като прекара четиридесет месеца в Моравия, той отиде да посвети учениците си. По пътя го прие Коцел, панонският княз, който, желаейки силно да усвои славянските книги, даде му около петдесет ученици да се учат на тях...

 

Когато беше във Венеция, насъбраха се срещу него епископи, попове и черноризци, като врани срещу сокол, и повдигнаха триезичната ерес, като казваха: „Кажи ни, човече, как ти измисляш сега книги за славяните и ги учиш? Досега никой друг не е изнамирал [такива книги] — нито апостолите, нито римският папа, нито Григорий Богослов, нито Йерони/м, нито Августин. Ние знаем само три езика, на които подобава да се слави Бог с книги: еврейски, гръцки, латински.“...

 

А папата, като прие славянските книги, освети ги и ги положи в църквата на света [дева] Мария, която се нарича „Ясли“. След това папата заповяда на двамата епископи Формоза и Гаудерик да посветят славянските ученици.

И като ги посветиха, веднага отслужиха литургия в църквата на свети апостол Петър на славянски език; и на другия ден служиха в църквата на света Петронила, на следния ден — в църквата на свети Андрей, а оттам пък в църквата на великия вселенски учител апостол Павел. И пяха цяла нощ, като славословеха [Бога] на славянски език, а на сутринта служиха пак литургия над светия му гроб, подпомогнати от епископ Арсений, който беше един от седемте епископи, и от Анастасий Библиотекар.

 

 

Efraim Efraimov

Мррръъъснициии... посягат и на слънцето... и на въздуха ни... куту че не сме и ний живи существа???

Ognian Georgiev
снимка на Ognian Georgiev
А ВМРО да се преименува на МВР.
vvatkov

ако глаголицата и да има своите характеристики на общославянска азбука, то кирилицата еднозначно е създадена в българската земи, за нуждите на българската държава", каза пък Веселинов.

 

   Той добре е казал, но пък те Св.Св. Кирил и Методий са създали точно глаголицата. Какво правим тогава?

Според мен крамолите ще отшумят и нещата след време ще си дойдат по местата. Бъркотията, която е злободневна, не трябва да ни подвежда за още по-голямо объркване.

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

По-добре е на македонската. Според цар-императора Вова Пути азбуката е македонска, а както знаем той не греши.

Pchelichka

Самозабравиха се тия шопари

bay Dragan

Кара, ептем ще разводним ракията тогава. И монголска ще имаме вече.

бородин

Каракачанов е един от най-успешните проекти на КГБ!Чрез него руският военно-промишлен комплекс цеди финансово България и я държи стратегически в първобитнообщинния строй!

vvatkov

   И друг проблем ми се задава с тая русофобия : Имената на доста българи завършват или започват със "слав", други пък са със руски значения, като Красимир, например - красит мир(света). Къде сте тръгнали през прососо? Кара качана с тия турцизми във фамилията и русизми в името красно и Джамбазки, май страдат от етно-комплекси, а?

3biri

Трябва да сеизмислят пи-грандиозни тъпотии, че иначе матряла нама да спре да говори за Али Баба.

Василиса Прекрасна

Славянска ами!

Колко от славянските народи пишат на кирилица?

Славяни, славяни, ама кирилица не щат.

Едни братя сърби, и те на латиница пишат

 

Калорифер

 

Така започва Чаталарският надпис:

 

„Кан сюбиги Омуртаг е от бога архонт в земята, гдето се е родил. Обитавайки стана на Плиска, съгради малък стан на Тича и премести там войската си срещу гърци и славяни..." 

 

nebenebe

Всеки се занимава с туй, дето не му е работа. Дърдоркото Веселинов да не остане и той назад. 

IvanM

Нека спре преливането от пусто в празно. На 11(24) май честваме Св.Св. Равноапостоли Кирил и Методий. Братята еднозначно са били поданици на Римския Император и по негова заръка са се занимавали с оформянето на графемите на това, което са наричали, славянски език. Таз работа не е била предназначена за българите. Каква е била мотивацията на Императорското правителство можем само да предполагаме, с една или друга степен на вероятност. И възниква азбуката, наречена "глаголица" (от глагола "глаголя", демек "говоря"). Тъй или иначе този проект е провал, нека си го признаем. Основната заслуга на братята е това, че успяват да убедят Римския епископ, който по онова време е пръвенстващ сред църковните йерарси, да одобри провеждането на богослужения на "славянски". По-късно Църквата се е усетила, колко е сбъркала, че следващото приемане, от Римския епископ, на богослужение различно от латински става след близо 800 години, след кръвопролитни религиозни войни и разцепване на Римската Църква. Затуй в Първата Българска Империя (по Стивън Рънсиман) се налага фундаментална ревизия на глаголицата и създаване на, наистина българска, нова азбука - кирилицата. Създадена за българските нужди. Поради тази причина за основа е използвана гръцката графемна стилистика. За мен това е чисто български политически проект, доказал своята успешност вече повече от 1000 години.

Efraim Efraimov

Уффф... а бе, българите славяни ли са? Или славини? Или пък, може би, Брежани?

П.П. И как е възможно ziezi ex quo Vulgares да са хем "славяни" хем двеста години преди "славяните" на Аспарух да прецапат Дунава, да са се разселили по Илирия и Тракия?

Василиса Прекрасна

В тези времена, какъв да се пише човек не знае.

 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×