facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Властта създава втора НСО

Депутати от ГЕРБ предлагат жандармерия и барети да пазят застрашени държавни служители
21 634
 Снимка: Архив
Барети тренират как ще пазят заплашени чиновници

Въпреки скандалите около Националната служба за охрана (НСО), управляващите не само не смятат да ограничат правомощията ѝ, но и предлагат да създадат неѝн клонинг в рамките на МВР.

Това става ясно от промени в закона за МВР, внесени между първо и второ четене от депутати на ГЕРБ, начело с бившия вътрешен министър Валентин Радев и председателя на комисията по отбрана Константин Попов.

Идеята е мегаструктурата, която предстои да се създаде - Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма", да охранява и служители от органите на властта. По принцип тя ще действа при сложни ситуации, масови безредици, терористични актове, когато е необходимо по-голяма сила и специални умения. Според депутатите обаче законът трябва да й даде възможност да охранява както висши ръководни служители, така и редови служители на МВР или на НАП, за които е възникнала заплаха във връзка с осъществяване на служебните им задължения". Те подчертават, че такава охрана ще има само при "конкретна застрашеност", т.е. няма да е постоянна мярка, а предложението за нея ще се взема от комисия, състояща се от представители на висшето професионално ръководство на МВР.

Подобен е подходът и при НСО. Тя охранва постоянно само президента, премиера, председателя на Народното събрание, главния прокурор и вицепрезидента. В останалите случаи се предоставя охрана при "конкретна застрашеност". На това основание в момента НСО пази, например, почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски. И в НСО се събира някаква комисия, в която участват шефовете на НСО и ДАНС, както и главният секретар на МВР. Именно те решават кой от високите етажи на властта да бъде пазен. Пак те и преценяват кои са тези "други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката", които трябва да бъдат пазени. По този текст от закона за НСО в момента се пази единствено Ахмед Доган.

В комисията за клонинга на НСО ще са главният секретар на МВР, както и директорите на националната полиция, на ГДБОП и на новата бъдеща мегадирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма".

От предложението не става ясно какво точно налага тежковъоръжени спецполицаи и барети да пазят застрашените чиновници. Уточнява се само, че вътрешният министър ще издава наредба, в която ще определи видовете охрана, обхвата, както и процедуратга за вземане на решения за поемането на охраната. Това означава, че решенията със сигурност ще се вземат на тъмно.

Не става ясно и какво налага да има три мегаструктури, които да се занимават с такава специална охрана. От една страна има закон за защита на лица, застрашени при наказателно производство. С него е създадено специално Бюро за защита, което е към главния прокурор. При него се пазят не само свидетели, но и всякакви застрашени лица в хода на съответното наказателно производство. Има и Националната служба за охрана, която пази хората от най-високите етажи на властта. А сега ще има жандармерия и барети ще охраняват лица от т.нар. органи на власт в лицето на всякакви държавни чиновници, данъчни, полицаи, шефове на агенции, на дирекции, на комисии и др. 

Интересно е и как ще реагира на предложението на ГЕРБ президентът Румен Радев, който контролира НСО, защото на практика може да се приеме, че се създава паралелна структура със сходни правомощия.

Новите идеи на управляващите идват на фона на скандалите около НСО. Никой не обяснява поради каква причина се пази депутатът Делян Пеевски и най-вече човек като Ахмед Доган, който не е свързан с държавата и нейното управление. Скандалът с охраната двамата се разрасна, след като се оказа, че те се пазят по странни правила и необичайна симбиоза между частни фирми и държавната служба - ДПС предоставяло коли, а пък НСО плаща заплатите на охраняващите офицери.

ДПС внесе и промени в закона за НСО, според които Доган и Пеевски ще плащат за държавната си охрана, предоставена им от НСО по тарифа, определена от началника на службата. Промяната бе внесена от Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Според нея за охраната си ще плащат народни представители, членове на семействата на президента, на председателя на Народното събрание и министър-председателя, както и други лица, свързани с националната сигурност. Според вносителите така щяла да се "постигне значителна финансова дисциплина и ограничаване разходите за охрана, без да се засегнат неприкосновеността и правата на охраняваното лице". Освен това, като пести средства от това перо, НСО ще може да отделя от бюджета си за съвременно и адекватно техническо оборудване, превозни средства и допълнителна квалификация на служителите, смятат вносителите.

Както "Сега" писа неотдавна, НСО разполага с 44 млн. лв. бюджет, за да пази под 50 души.

 

 

29

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Военен съд остави окончателно подполковника от НСО в ареста

29.05.2020

279
Факторът “Божков” се промъква в политическата игра

26.05.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

11541 8
Посоченият за шеф на група за убийства офицер от НСО остава в ареста

22.05.2020

882 7

Коментари

peniko

Преди години бат' Бойко рече: във всеяко село - полицай. Не се случи, но като гледам идеята се е трансофрмирала: "на всеки политик и полицай".....Нали политиците се избират, значи се ползват от любовта на избирателите. Има ли от какво да се страхуват????

Аладар
Колкото и да ги пазят силово ако някой доктор реши да раздава ''негова си справедливост'' или ''справедливост срещу заплащане'' не могат ги опази. Мисля че някои знакови администратори си заминаха по тая причина.
ppipi7766

Твърде много "любов" се насъбра у населението, трябва да се внимава!

Ненапразно тия дни един виден тълкивател Константинов беше изокал че ще ги избият.

Nashenec

Народната любов към управляващите явно става толкова голяма, че НСО не е в състояние да тушира проявите и само.

inventus

Според мен работата на всичките тези охранителни структури би могла да се облекчи сериозно ако всички тия които имат нужда от охрана се съберат на едно две добре охранявани места...например Централният Софийски и още някои такива...И без това те никъде не ходят а напротив при тях ходят...там ще е лесно да им се осигури охраната. А когато се наложи да се прерязва някоя лента естествено ще им се осигурява ескорт за по няколко часа докато извършат и това народополезно дело...

ЕМОКОМ

МНОГО, ама прекалено много пари се харчат за охрана, а за пенсии пари няма.... 

Дохс_Читем

Починът явно е повече охрана за охранените.

mamut

 ми то самото име Ооо' Храна ! указва много. Кои и за кой е предназначено.

Каубой
снимка на Каубой

Какви пенсии ?! 75 годишен слуЖеЩ 800 лв пенсия, 1000 заплата и ривЕ! аЙ, СИКТИР!

Фюри

По принцип тя ще действа при сложни ситуации, масови безредици, терористични актове, когато е необходимо по-голяма сила и специални умения.

Жега ли усещам?

Анонимен7

Да бе, държавният служител си изпраща сам анонимна заплаха, и получава доживотна охрана за сметка на  бюджета.

А инвалидите да го духат без придружители!

Диагностик

Ще пазят ли Деси?

inventus

Ще я пазят! Не се надявай!

sega_reader

Власт, която създава нови силови структури не управлвява добре.

Добре управляващите нямат нужда от засилена охрана.

Това първо.

И второ - престанете да създавате все нови и нови чиновнически бройки, които само харчат пари.

Охраната и тя не е продукт, а услуга.

Посочете поне едно ново производство, което да произвежда продукти за населението ?

Май няма, а Бойко !

Паткан

Усещат че на народа започна да му писва и може да им поиска сметка за краденото.

А то е толкова много , че ще им трябва цяла армия за да го опазят.

 

Колкото повече се бавим все по силни ще стават.

Тартамут

Уж демократи, а в главите им ползите  от УБО

sega_reader

За по-младите, знаете ли какво бе първото решение, което направиха уж демократите веднага след 10-11-1989 г. ?

Няма да се сетите.

То е "Да се разформирова УБО и мерцедесите да се продадат."

УБО е управление за безопасност и охрана на Бай ви Тодар, което .... охраняваше партийните величия от кого, как от кого, от народната любов.

Нещо да се е променило ?

Да.

Вече се охраняват не само партийни величия, а и обикновени хидроинженери и други плондери.

mamut

 пръвото решене беше да се разформирова ДС и Комисията за държавен контрол(що имаше инфо там за  Огнян Дойнов,Луканов и Марков и останали херои и всички държавни мега проекти, закриха ги буквално на 11.11.1989г.), за да се заличат следите  кой кой е и на кражбите(криминалното преразперделението на държавните средства). После беше разформироването на УБО.

TRENDA

Що не включат и армията

vladimir kalitsin

Нова преторианска структура. Къпят се в народна любов и май са се уплашили тиквите.

ПГеоргиев

В държавата ни, доколкото е останало нещо от нея, трябва да има служба за охрана на висшия клир - президент, вице, МП, председател на НС.

Висшите магистрати да се охраняват от тяхното Специално бюро за охрана, на което да се вменят и тези задължения.

И толкоз. Всички други, които се чувстват много важни и много застрашени, да си наемат частни гардове, на които да плащат от собствения си джоб. Депутати, депутатки, бивши и настоящи, чиновници и чиновнички да са така любезни, да не натоварват бюджета. Достатъчно, че им плащаме масрафите да се размотават със служебни коли, когато и където си искат. Я да им бръкнат в кесиите и ще стане билни колко са маловажни и какникой не го е еня за тях.

Относно създаването на мегадирекцията "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" разликата отпреди ще е никаква, само ще се увеличи малко бюрокрацията. Преди СОБТ бе на пряко подчинение на главния секретар, сега ща се управлява от директор на дирекцията.

На тази дирекция и на полицията като цяло им липсват хеликоптери. Ние сме единдтвената полиция в Европа, а може и в Света, която няма авиационен парк. 

Вярно, че има хеликоптери за Гранична полиция, които се ползват от време на време и за нуждите на Националната полиция, и за пожарната, но като цяло те са купени с европейски пари от фонд "Външни граници" и се контролира дали се ползват по предназначение.

Трябват въздушни средства специално за нуждите на Националната полиция, жандармерията и особено за СОБТ. Страната ни е малка, но има случаи или ще има (да не дава Господ),  когато антитерористите трябва да се придвижат от София до най- отдалечената точка за най-кратко време. Или да се десантират от хеликоптера в дадена ситуация. А такава подготовка сега не се поддържа.

В Германия, Франция, Англия и навсякъде другаде, полицейски хеликоптери се ползват при всяко масово мероприятие, където има струпване на големи групи хора, било то спортно или политическо. На маратона в Берлин има въздушно наблюдение.

Вярно, че това струва много пари, но авиацията е скъпа необходимост, а не глезотия. 

nebenebe

Тез на снимката ми мязат на латиноамериканци.

Ураа

На всеки бандит и крадец- полицай, да го охранява!

?

bobacko

Значи Доган и Пеевски ще ги пази НСО, жандармерия, полиция и т.н., а баба Пена от северозападнала България ще я пази Дедо Боже. 

аман бе

Кой на кого си е пратил... Баба Пена ходи да се моли в черквата (ако я държат краката). Доган, Пеевски и сие - на когото трябва. (опит за черен хумор)

Сръчко

Авторът умишлено пропуска Деса Мерцедеса, която е охранявана въз основа на същия член от Закона за НСО, като Доган и Пеевски.

 

ИвКо

 Не ми е направило впечатление УБО да охранява министри.

НЕРВЕН

Към НСО-то трябва да има и лекарски екип,че пак се задава свински грип..

вила

По един БТР с тежка картечница на всеки началник гербер и патреоти  и .. няма проблем, пълно тържество на пожарникарията

Влез или се регистрирай за да коментираш

×