Quantcast

Медия без
политическа реклама

Властта създава втора НСО

Депутати от ГЕРБ предлагат жандармерия и барети да пазят застрашени държавни служители

Снимка: Архив
Барети тренират как ще пазят заплашени чиновници

Въпреки скандалите около Националната служба за охрана (НСО), управляващите не само не смятат да ограничат правомощията ѝ, но и предлагат да създадат неѝн клонинг в рамките на МВР.

Това става ясно от промени в закона за МВР, внесени между първо и второ четене от депутати на ГЕРБ, начело с бившия вътрешен министър Валентин Радев и председателя на комисията по отбрана Константин Попов.

Идеята е мегаструктурата, която предстои да се създаде - Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма", да охранява и служители от органите на властта. По принцип тя ще действа при сложни ситуации, масови безредици, терористични актове, когато е необходимо по-голяма сила и специални умения. Според депутатите обаче законът трябва да й даде възможност да охранява както висши ръководни служители, така и редови служители на МВР или на НАП, за които е възникнала заплаха във връзка с осъществяване на служебните им задължения". Те подчертават, че такава охрана ще има само при "конкретна застрашеност", т.е. няма да е постоянна мярка, а предложението за нея ще се взема от комисия, състояща се от представители на висшето професионално ръководство на МВР.

Подобен е подходът и при НСО. Тя охранва постоянно само президента, премиера, председателя на Народното събрание, главния прокурор и вицепрезидента. В останалите случаи се предоставя охрана при "конкретна застрашеност". На това основание в момента НСО пази, например, почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски. И в НСО се събира някаква комисия, в която участват шефовете на НСО и ДАНС, както и главният секретар на МВР. Именно те решават кой от високите етажи на властта да бъде пазен. Пак те и преценяват кои са тези "други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката", които трябва да бъдат пазени. По този текст от закона за НСО в момента се пази единствено Ахмед Доган.

В комисията за клонинга на НСО ще са главният секретар на МВР, както и директорите на националната полиция, на ГДБОП и на новата бъдеща мегадирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма".

От предложението не става ясно какво точно налага тежковъоръжени спецполицаи и барети да пазят застрашените чиновници. Уточнява се само, че вътрешният министър ще издава наредба, в която ще определи видовете охрана, обхвата, както и процедуратга за вземане на решения за поемането на охраната. Това означава, че решенията със сигурност ще се вземат на тъмно.

Не става ясно и какво налага да има три мегаструктури, които да се занимават с такава специална охрана. От една страна има закон за защита на лица, застрашени при наказателно производство. С него е създадено специално Бюро за защита, което е към главния прокурор. При него се пазят не само свидетели, но и всякакви застрашени лица в хода на съответното наказателно производство. Има и Националната служба за охрана, която пази хората от най-високите етажи на властта. А сега ще има жандармерия и барети ще охраняват лица от т.нар. органи на власт в лицето на всякакви държавни чиновници, данъчни, полицаи, шефове на агенции, на дирекции, на комисии и др. 

Интересно е и как ще реагира на предложението на ГЕРБ президентът Румен Радев, който контролира НСО, защото на практика може да се приеме, че се създава паралелна структура със сходни правомощия.

Новите идеи на управляващите идват на фона на скандалите около НСО. Никой не обяснява поради каква причина се пази депутатът Делян Пеевски и най-вече човек като Ахмед Доган, който не е свързан с държавата и нейното управление. Скандалът с охраната двамата се разрасна, след като се оказа, че те се пазят по странни правила и необичайна симбиоза между частни фирми и държавната служба - ДПС предоставяло коли, а пък НСО плаща заплатите на охраняващите офицери.

ДПС внесе и промени в закона за НСО, според които Доган и Пеевски ще плащат за държавната си охрана, предоставена им от НСО по тарифа, определена от началника на службата. Промяната бе внесена от Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Според нея за охраната си ще плащат народни представители, членове на семействата на президента, на председателя на Народното събрание и министър-председателя, както и други лица, свързани с националната сигурност. Според вносителите така щяла да се "постигне значителна финансова дисциплина и ограничаване разходите за охрана, без да се засегнат неприкосновеността и правата на охраняваното лице". Освен това, като пести средства от това перо, НСО ще може да отделя от бюджета си за съвременно и адекватно техническо оборудване, превозни средства и допълнителна квалификация на служителите, смятат вносителите.

Както "Сега" писа неотдавна, НСО разполага с 44 млн. лв. бюджет, за да пази под 50 души.

 

 

Още по темата