Медия без
политическа реклама

Василев: ГЕРБ и ДПС поставят в риск юлското увеличение на пенсиите

Двете партии финтираха МФ с предложение за 75 лв. за бедните пенсионери

Йордан Цонев от ДПС и Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.
БГНЕС
Йордан Цонев от ДПС и Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

Предизборното надхитряне за пенсионерския вот започна днес с гръм и трясък. ГЕРБ-СДС и ДПС финтираха правителството в оставка с предложение бедните пенсионери да получат по 75 лв. за Великден.

За да заобиколят необходимостта от съгласие на финансовия министър, двете парламентарни групи внасят промени в закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, с които предлагат необходимите за добавките 40 млн. лв. да дойдат от вътрешни размествания в бюджета на НОИ. Това се прави за първи път - до този момент решението винаги е било на Министерския съвет, и винаги е зависело основно от съгласието на финансовия министър (или от едноличната воля на Борисов, когато той беше на власт). В повечето случаи парите също идват от централния бюджет, а ако човек слуша Борисов - даже от неговия личен бюджет. С измисления от Деница Сачева и Йордан Цонев ход, съгласие на кабинета не е необходимо - депутатите ще възложат изпълнението на осигурителния институт.

Асен Василев обаче не остана безучастен и следобед даде извънреден брифинг, на който върна топката в полето на Сачева и Цонев. "40 млн. лв. в бюджета на държавното обществено осигуряване за великденски добавки няма. Към момента НАП е събрала 10 млн. лв. над очакваното. ГЕРБ и ДПС поставят в риск трайното увеличение на всички пенсии от 1 юли по швейцарското правило", предупреди финансовият министър. Така на практика се създаде противопоставяне между 534 хил. бедни пенсионери и останалите 75%.

ГЕРБ и ДПС предлагат еднократна сума от 75 лв. да получат всички пенсионери, които са под прага на бедност. Това означава пенсиите и добавките им да са до 526 лв. Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 523,04 лв., т.е. хората, които я получават, също попадат в кръга на зарадваните за Великден.

Срещу еднократната сума от 75 лв. за половин милион пенсионери, Асен Василев изтъкна увеличението с 11% на всички пенсионери от 1 юли, което естествено ще се полага всеки месец, а не само веднъж. "Позицията на МФ винаги е била да се дават трайни увеличения на пенсиите, а не еднократни помощи", коментира той на извънреден брифинг. "Даването на добавки предизборно е изключително порочна практика. Тя дели пенсионерите на групи. Ако един пенсионер има 527 лв. пенсия, той няма да получи добавка. Ако получава 524 лв. - с три лева по-ниска, ще получи 75 лв. Защо? Защо делим пенсионерите, а не правим трайно увеличение на техните пенсии", попита Василев. Той няколко пъти даде пример, че сега добавка ще има само за 20-25% от пенсионерите, а на всички останали се казва: "Вие сте богат пенсионер. Добавка за вас няма".

"Добавките се използват, за да се държат пенсиите ниски, а ние искаме пенсиите да се увеличават и те се увеличават", коментира още финансовият министър.

Предложението на ГЕРБ и ДПС поставя под риск трайното увеличение на пенсиите от 1 юли, защото излишък за добавки в бюджета на държавното обществено осигуряване няма, заключи финансовият министър. НАП са събрали 6 млн. лв. над предвиденото за януари и февруари от осигуровки, с март ще станат 10 млн. лв. Останалите 30 млн. се надяваме, че ще бъдат натрупани, но докато не са гарантирани, няма как в момента да ги изразходваме, обясни той. Василев призова депутатите да не се поддават на евтин популизъм.

Финансовият министър не пропусна да изтъкне, че пенсиите при Борисов стояха във фризера. Числата говорят сами за себе си. През 2009 г., когато Борисов дойде на власт, средната пенсия е 288 лв. През 2020 г. е 382 лв., или увеличение под 10 лв. на година. През 2023 г., след големите увеличения през 2021 и 2022 г., средната пенсия е 788 лв. - повече от двойно спрямо 2020 г. Тази година след юлското увеличение средната пенсия ще достигне 883 лв. Това е почти 100 лв. увеличение за всички пенсионери всеки месец, трайно и завинаги, а не еднократно предизборно, обясни Василев.

Предложението на ГЕРБ и ДПС категорично е свързано с надвисналите нови избори - показва го моментът на появата му. НОИ вече обяви графика за изплащане на априлските пенсии, които са последните преди Великденските празници. Плащането започва в понеделник, 8 април и едва ли НОИ би имал време да включи към него и великденски добавки. Майските пенсии обаче ще се плащат след Великден, защото той е на 5 май. Това оставя единствена възможност да се направи извънредно плащане между двете пенсии, което означава още едно разкарване до пощите за хората, които продължават да вземат на ръка парите си.

Иначе заявените аргументи от Деница Сачева и Йордан Цонев звучат благовидно. ''Разминаването между лозунгите и реалността става все по-явно. Държавата трябва да възстанови традицията за великденските добавки и те нямат отношение към доходите. Това е форма на солидарност и на обща етика, която всички трябва да покажат'', заяви шефът на парламентарната социална комисия и депутат от ГЕРБ Деница Сачева. А председателят на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев от ДПС обясни, че това ще струва на държавата 40 млн. лв., както и че тези разходи не касаят трансфери от бюджета, тъй като ще има възтрешни размествания в бюджета на НОИ. 

Срещу предложението скочиха и от БСП. "Когато ние предлагахме социални придобивки, бяхме обвинени в разхищение, популизъм и че ще счупим държавата. Сега предизборно на хората се предлагат придобивки. Ще минат тези избори и като минат, ще ви отнемат тези придобивки'', заяви соцлидерът Корнелия Нинова.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата