Медия без
политическа реклама

Васил Терзиев включи в бюджета на София предложения на граждани

Приходите, разходите и капиталовата програма са внесени в общинския съвет

30 Яну. 2024
Аулата на университета бе препълнена за обсъждането на бюджета на София.

Кметът на София Васил Терзиев внесе проекта за общински бюджет за 2024 г. за разглеждане в Столичния общински съвет. Прави впечатление, че в него са включени няколко искания на граждани, присъствали на общественото обсъждане в Софийския университет на 25 януари. Допълнително в инвестиционната програма са включени основни ремонти на 35-то СУ в район „Лозенец“, на 25-то СУ в район „Красно село“ и на детска градина № 77 в район „Средец“. Това е рядкост за Столична община, тъй като през мандатите на Йорданка Фандъкова представянията на документа пред софиянци почти не довеждаха до промени заради на техни предложения. След като преди дни бе поискано, в новия проектобюджет е заложено и увеличение на заплатите на работещите в столичните театри и културни домове с още 10%, което прави общ ръст от 20% за 2024 г. 

Все още обаче не е ясно дали бюджетът на столицата ще бъде приет, тъй като СОС продължава да не работи и няма избрани постоянни комисии, които да го обсъдят и гласуват. Следващият опит да бъде избран председател ще бъде направен на 8 февруари.   

Предложеният бюджет от Терзиев и заместниците му е в размер на  2,577 млн лв., което е с около 20 милиона повече от последния бюджет на Йорданка Фандъкова. Към тези пари  ще бъдат прибавени още 100 млн. лв. от държавния бюджет, от които 50 млн. лв ще са за проекти на районните администрации. 

Основните акценти в проектобюджета година са: 

  • 612 млн. за строителство на нови и ремонти на детски градини и училища, инфраструктура и вътрешноквартални улици и подобряване на условията в болници и ДКЦ;
  • Без повишаване на данъци, но с повишаване на събираемостта; 
  • 5,3 млн. лв. ще се разпределят от жителите на столицата по приоритетни за тях проекти. От общината обещават, че ако гражданската програма се окаже успешна, средствата за нея в бюджета за 2025 г. да бъдат увеличени значително. 
  • 10% повече са средствата за по-зелена София;
  • 50% повече за Програма “Култура”;
  • Дигитализация на общинските услуги и стимулиране на иновативни проекти.

Капиталовата програма е на стойност 611 945 670 лв. Към тях се добавят финансираните от държавния бюджет 109 проекта на стойност 100 млн. лв.

Средствата от европейски оперативни програми в тазгодишния бюджет са на сравнително по-ниски нива и възлизат на 112,434,200 лв., което от "Московска" 33 обясняват с края на програмния период. Столичната община ще развива капацитета и проектната готовност на столицата, за да може да участва активно в осигуряването на инвестиции за следващия период, обещават оттам. 

Сред големите инфраструктурни обекти са: разширението на метрото през район „Слатина“ и през район „Подуяне“,  продължението на бул. “Тодор Каблешков“, разширението на бул. “Филип Кутев“, ул. „Емилиян Станев“, връзката между Северна скоростна тангента и бул. “Владимир Вазов“, както и бул. “Ал. Стамболийски“, бул. “Копенхаген“, разширението на бул. “Рожен“, бул. “Скобелев“. За по-добра велосипедна свързаност по всички новостроящи се булеварди ще бъдат изградени и велоалеи. През 2024 г. ще се работи по изграждането на 7 км водопроводи, над 50 км канализация и над 3,4 км корекция на речни корита. 

Още по темата