Медия без
политическа реклама

ВАС бетонира Сарафов като главен прокурор

Петчленен състав окончателно отряза правосъдния министър срещу избора на и.ф. шеф на държавното обвинение

11 Окт. 2023
БГНЕС

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) бетонира избора на Борислав Сарафов за и.ф.(изпълняващ функциите) главен прокурор и отряза окончателно правосъдния министър Атанас Славов, който смята този избор за нищожен.

Върховните съдии определиха, че министърът на правосъдието няма правен интерес и не може да обжалва избора, съобщава Лекс. В определението си ВАС категорично посочва, че Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет е тази, която посочва изпълняващ функциите главен прокурор, а не Пленумът.

Министърът на правосъдието Атанас Славов може да атакува във Върховния административен съд решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за избиране на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор.

Делото пред касационната инстанция беше образувано по жалба на Атанас Славов, който настоя да бъде отменено определението на тричленния състав на ВАС и делото да бъде върнато за ново разглеждане, или петчленният състав сам да се произнесе по същество, като обяви за нищожно решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС), с което Сарафов беше определен за и.ф. главен прокурор и да върне преписката за произнасяне вече от Пленума на ВСС. Ако пък втората инстанция приеме, че колегията е компетентна да определя временен обвинител №1, тогава петчленният състав да отмени решението за Сарафов и да върне преписката за ново разглеждане и произнасяне от ПК на ВСС, поиска Славов.

Борислав Сарафов на практика отхвърли призивите на ПП/ДБ да подаде оставка като временно изпълняващ длъжността главен прокурор. Той направи това в позиция, разпространена през БТА.

Директорът на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов, който е зам. главен прокурор по разследването, беше определен за временен обвинител №1 с решение на ПК на ВСС от 16 юни.

Тъй като имаше различни становища по въпроса кой е компетентен да определи и.ф. главен прокурор – колегията или Пленума на ВСС, министърът на правосъдието предложи, а кадровиците обсъдиха темата като в дискусията бяха застъпени и двете мнения. Но така и не се стигна до конкретно решение на ВСС по въпроса.

След дебата Славов обжалва решението на ПК на ВСС за определянето на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор.

По предложение на ГЕРБ и с подкрепата на ДПС и "Възраждане" беше провалено цялото днешно заседание на парламентарната правна комисия само и само да не бъде изслушан правосъдният министър Атанас Славов, който беше поканен да разкаже за действията, които ще предприеме като

На 19 юли тричленен състав на ВАС обаче остави жалбата на министъра без разглеждане като посочи, че той няма правен интерес да атакува решението на колегията. Според върховните съдии само прокурорите могат да оспорят избора на Сарафов с мотив за защита на обществения интерес. От определението на ВАС става ясно също, че дори и да беше разгледана жалбата на министъра, съдът нямаше да отмени избора на и.ф. главния прокурор. Върховните съдии застъпват изказаната и по време на дебатите във ВСС теза, че изборът на и.ф. главен прокурор след освобождаването на титуляря, се прави от колегията, а не от Пленума.

Министърът на правосъдието оспори определението на първата инстанция пред петчленен състав на ВАС като заяви, че има правен интерес 

Но сега петчленен състав на ВАС с председател Сибила Симеонова и членове Георги Георгиев, Севдалина Червенкова, Славина Владова и Мария Николова, определи, че министърът няма правен интерес и не може да обжалва избора на Сарафов за и.ф. главен прокурор.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата