Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ провали изслушването на правосъдния министър за Сарафов

Сийка Милева вече няма да е говорител на главния прокурор

21 Юни 2023ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
Илияна Димитрова
Прокурорската колегия на ВСС смята, че на 26 октомври ще избере следващия главен прокурор.

По предложение на ГЕРБ и с подкрепата на ДПС и "Възраждане" беше провалено цялото днешно заседание на парламентарната правна комисия само и само да не бъде изслушан правосъдният министър Атанас Славов, който беше поканен да разкаже за действията, които ще предприеме като председателстващ Пленума на Висшия съдебен съвет, свързани с избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите на главен прокурор.

Скоростното назначение на Сарафов за и.д., направено само от Прокурорската колегия, а не от Пленума на съвета миналата седмица, предизвика разгорещени дискусии в юридическата общност, като много хора, включително членове на съвета, поставят под съмнение компетентността на Прокурорската колегия да проведе избора. ПП-ДБ призоваха Сарафов да подаде оставка, Съюзът на съдиите апелира Пленумът да избере нов и.д. и да се разпусне. Министър Славов пък се закани да атакува пред Върховния административен съд избора на Сарафов. И.д. главният прокурор пък препоръча политиците да не се месят в съдебната власт.

Изслушването на Славов беше първа точка в дневния ред на комисията. Срещу това първо скочи Десислава Атанасова (ГЕРБ). Тя обясни как предстои изслушването му в пленарната зала, предстои заседание на Пленума и няма смисъл да го изслушва и комисията.

Възрази й Мирослав Иванов (ПП), че едва ли парламентът ще стигне до 11 точка от дневния си ред, която е изслушването. "Има огромни обществени очаквания темата. Имаше остри и категорични реакции от ВСС и от ССБ. Огромно и бурно възмущение от обществеността, подготвят се протести. Скандалите в прокуратурата рушат доверието в съдебната системата. И сме длъжни да изчистим въпроса", посочи Иванов.

След това предложението на Атанасова точката да отпадне от дневния ред не получи нужната подкрепа. Тогава депутатите от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" взеха крути мерки - отхвърлиха целия дневен ред.

Председателят на комисията Стою Стоев (ПП) даде почивка, след която обяви прегласуване на дневния ред.

"Да се извиним на министъра. Изключително неучтива ситуация, която преминава границите на етиката. Най-лошото е, че оставя усещането в обществото, че не искаме да чуем какво иска да ни каже министърът. Когато дойде министърът в правната, е редно да бъде изслушан", обърна се към колегите си Гроздан Караджов (ИТН).

"Просто ме е срам. Изпаднахме в такава ситуация, а всички сме юристи. Ние не сме виновни. Нямаме ли дневен ред, няма заседание. Шансът да започнем работа е да оттеглите предложението за изслушване на министъра", каза Бранимир Балачев (ГЕРБ).

В крайна сметка, срам, не срам, народните представители отхвърлиха дневния ред и провалиха цялото заседание на комисията, което уж представяха за супер важен.

ГОВОРИТЕЛ

Сарафов е освободил Сийка Милева от позицията говорител на главния прокурор, съобщи bTV. По информация на "Сега" заповедта за махането на Милева все още не е подписана, но това ще се случи най-късно утре. Тя остава редови прокурор във Върховната касационна прокуратура, където се издигна, след като стана говорител на Гешев. Преди това беше спецпрокурор.

Милева беше един от приближените прокурори на Иван Гешев, като той самият я подреждаше сред близките си в системата, редом с махнатите му вече заместнички и зам. директор на националното следствие Ясен Тодоров, които може да пострадат, ако той се оттегли от поста.

"Сега" потърси Милева за коментар, но тя не отговори на обаждането, което беше най-често практиката й и когато беше говорител.

СКОРОСТ

По-рано през деня се разбра, че Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет настоява за бърз избор на следващия титулярен главен прокурор. Колегията предлага утре Пленумът на съвета да открие процедурата, която да приключи на 26 октомври с изслушване на кандидатите и избор. Решението на Прокурорската колегия беше взето единодушно. То идва на фона на изтеклия още през октомври мандат на съвета, както и на пришпорването на слагането на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор. Утре в Пленума предстои дебат по темата дали колегията имаше право да произведе Сарафов в и.д., или това трябваше да бъде сторено от Пленума. В този си състав мнозинството във ВСС безкритично назначи Иван Гешев за главен прокурор и безкритично го подкрепяше до началото на май т.г., когато отношенията им рязко се влошиха след като ГЕРБ и ДПС публично изоставиха Гешев. Това доведе и до скоростна процедура по уволнението му от същите хора, които яростно го бранеха, когато министрите на правосъдието Янаки Стоилов и Надежда Йорданова поискаха уволнението му с много по-сериозни аргументи.

Назначението на Сарафов за и.д. също разбуни духовете в системата, а министърът на правосъдието Атанас Славов се закани да атакува това решение пред Върховния административен съд. Политиците обаче изобщо не дават сигнали, че имат намерение да изпълнят Конституцията и закона, като изберат следващия състав на съвета, явно нямат проблем този състав, макар и толкова компрометиран, да избере приемника на Гешев.

Според Закона за съдебната власт при предсрочното освобождаване на председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор ВСС има 7-дневен срок, за да открие нова процедура за избор, обясни по време на заседанието Огнян Дамянов, цитиран от "Лекс".

Дамянов напомни и хронологията - на 12 юни съветът гласува за освобождаването на Иван Гешев като обвинител №1, а на 15 юни президентът Румен Радев издаде указ за предсрочното прекратяване на мандата му. Указът беше обнародван в "Държавен вестник" вчера и започна да тече този 7-дневен срок, който според Дамянов е задължителен.

По закон номинации за главен прокурор могат да правят не по-малко от трима от членовете на Прокурорската колегия, както и министърът на правосъдието в четирите поредни заседания, след откриването на процедурата. Според колегията това трябва да стане на 29 юни, 6 юли, 13 юли и 20 юли, на които ще има заседания на Пленума на ВСС и ще се обявяват евентуални кандидатури за главен прокурор. До 3 август ще се предоставят концепции, а на 19 септември ще бъдат изготвени докладите за професионалните и нравствените качества на кандидатите. Хронограмата предвижда на 26 октомври ще се проведе самият избор за главен прокурор.
Не виждам никакво основание за стартиране на процедура за избор на нов главен прокурор, обяви обаче министърът на правосъдието Атанас Славов пред журналисти в сряда. Според него седемдневният срок, определен в Закона за съдебната власт (ЗСВ) за започване на избор след освобождаването на главния прокурор, е инструктивен, а не задължителен. 
“Заявена е амбиция и ангажимент за извършване на конституционна реформа и до седмица-две ще има проект за промени в конституцията, който се отнася до главния прокурор, неговата функция и правомощия в съдебната власт. Така че  би трябвало да има ново устройство на съдебната власт”, заяви Славов.
Министърът потвърди тезата си, че изборът на нов главен прокурор трябва да бъде извършен от ВСС, който има обществено доверие.
“Не смятам, че настоящият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) има достатъчно легитимност оттук нататък да извършва такива важни назначения. Бих призовал за институционален аскетизъм, един вид въздържание от вземане на такива решения, когато няма достатъчно доверие и легитимност в действията на органа”, добави той.

Междувременно в Конституционния съд отлежава тълкувателно питане на Гешев за правомощията на съвета с изтекъл мандат. Казусът обаче още не е разгледан по допустимост. Другата седмица обаче КС ще заседава по допустимостта на друго дело, поискано от Гешев - с което атакува въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор, както и намаляването от 17 на 13 гласа на мнозинството във ВСС, нужно за уволнението на шефа на държавното обвинение.

БЕЗ СЪВЕТИ ОТ ФИЛЧЕВ

Междувременно прокуратурата съобщи, че изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов е наредил да се закрие експертният съвет към главния прокурор, създаден по времето на Гешев. Част от него беше и бившият главен прокурор Никола Филчев, чието време на върха на държавното обвинение беше, меко казано, противоречиво. Заради ерата "Филчев" и недосегаемостта на главния прокурор през 2009 г. България беше осъдена в Страсбург. Филчев беше един от най-яростните публични защитници на Гешев в началото на мандата му и не пропускаше повод да громи критиците му.

Друг бивш главен прокурор - проф. Васил Мръчков, когото Гешев също включи в съвета си, обяви 10 дни по-късно, че се оттегля. Неговото участие в консултативния орган беше разглеждано от някои юристи като легитимиране на включването и на Филчев.

Експертен съвет към главния прокурор ще помага на Гешев да осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори и следователи. Това става ясно от съобщение на държавното обвинение.

ОХРАНЯВАНИ

Прокуратурата съобщи и че Сарафов е поискал информация от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов за всички случаи на "прекомерно и неоснователно ангажиране на ресурс на министерството по искане на прокуратурата за охрана на лица по реда на НПК". 

Повод за искането е оповестена публично информация от служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев за такива случаи, както и необходимостта от оптимизиране на взаимодействието между прокуратурата и МВР в тази област. След като Сарафов получи информацията, ще се преценява чия охрана да продължи.

Съобщението идва на фона на информацията от вчера как полицаите, охраняващи бившата жена на издирвания Петьо Петров - Еврото, Любена, товарят покупките й на паркинга на столичен хипермаркет за мебели.

Полицаи бяха заснети да товарят багаж на Любена Петрова, която е бивша съпруга на скандално известния бивш следовател Петър Петров - Еврото. На снимката се вижда, че автомобилът на жената е с отворен багажник, а единият от униформените мести количка с големи кашони.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?