Quantcast

Медия без
политическа реклама

Сарафов отхвърли призивите на ПП/ДБ да подаде оставка

Христо Иванов: Скандално е Сарафов да наследи Гешев

17 Юни 2023Обновена
Илияна Кирилова

Борислав Сарафов на практика отхвърли призивите на ПП/ДБ да подаде оставка като временно изпълняващ длъжността главен прокурор. Той направи това в позиция, разпространена през БТА. Без да споменава конкретни имена, той обяснява, че е бил предизвикан от  "различни позиции на представители на политическите партии".

Сарафов бе избран за временен главен прокурор свекавично свикано след уволнението на Иван Гешев извънредно заседание на прокурорската колегия на ВСС. Само часове по-късно ПП/ДБ излязаха с официална позиция, в която поискаха Сарафов веднага да се оттегли.

"Призоваваме г-н Борислав Сарафов да се оттегли от вменените му в нарушение на Конституцията на България функции на главен прокурор", написаха от коалицията и добавиха, че "в противен случай, министърът на правосъдието Атанас Славов ще предприеме всички възможни действия за преразглеждане на решението за избор на Сарафов за временен главен прокурор" "България има нужда от истинска съдебна реформа. Подмяната на Гешев със Сарафов е фарс, а не реформа", обявиха още от ПП/ДБ.  

Очевидно позицията на Сарафов сега е отговор на тяхната, като от нея става ясно, че той няма никакво намерение да се оттегли. 

"Фундамент на правовата държава е спазването на принципа за разделение на властите. Гаранция за устоите на демократичното общество е ненамесата на законодателната и изпълнителната власт в дейността и функционирането на съдебната власт", пише и.ф. главният прокурор.

Директорът на националното следствие и зам. главен прокурор Борислав Сарафов беше назначен за изпълняващ длъжността главен прокурор.

"Всички участници в политическия процес, осъществяващи функции на държавно управление, извън съдебната система, следва стриктно да съблюдават духа и буквата на Конституцията на Република България и да се въздържат от намеса, изразяваща се в пряко въздействие или внушения, които накърняват устоите на правовата държава", добавя Сарафов.
По негови думи, "призивите за реформи в съдебната система следва да намерят реализация чрез законодателство и решения в рамките на компетенциите, за да се възстанови нарушения баланс между властите в интерес на обществото".

Христо Иванов: Скандално е Сарафов да наследи Гешев

Дори новоизбраният за изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов да има искрено желание да бъде част от промяната в съдебната система, както често се случва в моменти на преход, той носи споделена отговорност с бившия главен прокурор Иван Гешев и е скандално да го наследи. Това коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред "Дарик радио".

"Най-силното, което може да направи Сарафов за връщането на доверието в съдебната власт, е да намери начин да се отдръпне. Може да смени заместниците си, така че Висшият съдебен съвет (ВСС) да може да избира измежду други възможни временни изпълняващи длъжността главен прокурор, а не измежду такива от екипа на Гешев. Това е най-силният начин, ако целта му е да произведе обществено доверие", подчерта Иванов по адрес на избрания вчера нов шеф на държавното обвинение.

Според него другата възможност пред Сарафов - да се опре на задкулисни фактори, които да му обещават подкрепа, за да изпълни една или друга задача, води директно към превръщането му в следващо издание на Гешев.

Още по темата