Quantcast

Медия без
политическа реклама

Варна позабрави, че електробусите се движат с ток

Дори Хасково изпревари морския град с пускането на новите возила

13 Февр. 2023ДИЯН ИВАНОВ
FB/Alexander B. / Thebulgarianrail
Варненските електробуси чакат зарядните си станции.

Макар да е трети по значение в България, Варна изостана значително от другите градове с модернизацията на градския транспорт. Електробуси се движат във все повече населени места, само не и в "морската столица". Отдавна или отскоро София, Бургас, Русе, Плевен, Враца, Хасково ползват екологично чистите возила, а през последните седмици те тръгнаха и в Стара Загора.

Според обещания на представители на местната власт, дадени през септември, електробусите трябваше да тръгнат във Варна тия дни. Те (40 соло и 20 съчленени, с гаранция 5 години) вече са в гаража на общинската транспортна фирма, но няма действащи зарядни станции. Станциите са доставени, но все още не тече ток към тях. В момента е в ход обществена поръчка за строителството и монтажа им, като срокът за подаване на оферти изтича на 23 февруари. Обявена е на 3 февруари - повече от 2 месеца след като пристигна последната партида от превозните средства. Така след своеобразното забравяне, че за електробусите е нужен ток, те ще започнат да се движат едва през май. 

 

МАРКИ И КИЛОМЕТРИ

В момента общинското дружество "Градски транспорт" разполага с 85 броя автобуси марка "Соларис", произведени в периода 2013 г. - 2018 г., както и 71 по-стари мерцедеси, МАН и ТЕДОМ. След май се предвижда в движение да останат електрическите возила и соларисите. Електробусите са с максимален пробег 300 км, а станции за бързо дозареждане ще бъдат монтирани на крайните обръщачи във "Владиславово" и на "Почивка" - така новите превозни средства ще обслужват линиите, които са между двата обръщача, а и тия, чиито дневен пробег е под 300 км. Всичко това бе обяснено пред "Сега" от изпълнителния директор на дружеството Николай Антонов

Още по темата