Медия без
политическа реклама

Ваксинационният провал на властите отива на съд

Две организации заведоха дело в София и европейска институция заради проблемите миналата година

25 Яну. 2022
Ваксинацията у нас тече хаотично от самото начало.
БГНЕС
Ваксинацията у нас тече хаотично от самото начало.

Две организации заведоха жалби в Софийския районен съд и Европейския комитет за социални права за провала на държавата да осигури ваксини за най-уязвимите от COVID-19 българи. Според жалбоподателите от Българския хелзинкски комитет и "Отворено общество", хиляди български граждани с предлежащи заболявания или на възраст над 60 години са можели да избегнат тежко боледуване и смърт, ако са били ваксинирани навреме.

Въпреки че по исковете ще трябва да отговаря настоящото правителство, те са насочени към действия и бездействия на предходните служебен и редовен кабинети, и отчитат позитивната промяна във ваксинационната политика в началото на 2022 г., посочват от Хелзинкския комитет.

Делото в Софийския районен съд е заведено в края на миналата година, по него още няма движение. Жалбата в Европейския комитет по социални права (ЕКСП) е подадена днес от "Отворено общество". Според нея, засегнати са възрастните хора над 60 години и хората с предлежащи състояния като сърдечносъдови заболявания, диабет, хронични респираторни или нефрологични заболявания, или рак. Те имат значително повишен риск от тежко боледуване и смърт, когато се заразят със SARS-CoV-2.

Жалбата визира основно начина, по който българските здравни власти определиха и реализираха петте фази на ваксинационния процес и различните приоритетни групи в тях. Както е известно, правителството на ГЕРБ избра различен от другите европейски държави подход във ваксинирането. Хронично болните и възрастните хора бяха поставени едва в четвърта фаза, а в най-критичния момент, когато липсваха достатъчно ваксини, приоритетно се ваксинираха футболни отбори и служители на различни компании.

В хаоса с първите месеци на ваксинацията, властите допуснаха антиваксърските настроения да вземат връх, без да направят нищо срещу опасните послания на известни лекари. Служебният кабинет отстрани организационните проблеми и постави приоритет върху ваксинирането на възрастните, но пък наблюдаваше безучастно затихването на интереса към ваксините, който слезе почти на нула през лятото, когато в Европа ударно се ваксинираха.

„Неясната формулировка, използвана от Националния план за ваксинация за дефиниране на Фаза 3 (служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности) позволи всякакви хора да бъдат ваксинирани преди уязвимите хора, изброени във Фаза 4“, коментира адвокат Адела Качаунова, директорка на програмата за правна защита на Българския хелзинкски комитет.

Жалбата също така подчертава, че дори след въвеждането на „зелените коридори“ и фактическото стартиране на фаза 4, властите не са направили усилие да създадат достъп на уязвимите граждани до ваксиниране. В резултат, между януари и май 2021 г. 8813 души на 60 и повече години са починали от COVID-19 в България, което представлява над 80% от всички смъртни случаи, свързани с COVID-19 през този период. Липсва публична статистика какъв дял от останалите смъртни случаи са били на хора с високорискови предлежащи заболявания. С това България е нарушила правото на живот на тези уязвими хора.

Част от колективната жалба пред ЕКСП е и за липсата на адекватна комуникация по отношение необходимостта от ваксинация по време на последното правителство на Бойко Борисов, но и по време на служебното правителство. България не се е справила със задължението си правилно и адекватно да информира и образова хората, особено най-уязвимите, относно важността на получаването на ваксината срещу COVID-19 като средство за защита, пише още в жалбата. В документа се настоява ЕКСП да определи незабавни мерки на българското правителство, за да се избегнат нови случаи на предотвратима загуба на човешки живот.

 

КАКВА ОРГАНИЗАЦИЯ Е ЕКСП

Европейският комитет по социални права е орган на Съвета на Европа и следи за правилното приложение на ревизираната Европейска социална харта. Това е международен договор, ратифициран от България през 2000 г., който гарантира основните социални и икономически права на гражданите. Процедурата за колективни жалби, каквато е подадената срещу България, позволява на Европейските социални партньори, някои международни неправителствени организации, профсъюзи и други да се обръщат директно към ЕКСП при констатирани нарушения на някои от правата, защитени от Хартата. Ако ЕКСП уважи жалбата, той предписва на държавата да измени съответния закон или практика довели до нарушението.

Последвайте ни и в google news бутон