Медия без
политическа реклама

Управляващите ще променят НК заради Путин

Така бежанците в България ще може да бъдат разпитани за целта на бъдещ трибунал

04 Февр. 2024
Путин по време на форума "Всичко за победата", проведен в Тула, Русия, на 2 февруари.
Путин по време на форума "Всичко за победата", проведен в Тула, Русия, на 2 февруари.

Наказателният кодекс ще бъде променен така, че да бъде отворена възможност да се преследва военно-политическото ръководството, което е издало заповедите за съответните действия в Украйна. Това казва правосъдният министър Атанас Славов в интервю за Mediapool.bg.

"Искаме да осъвременим частта от Наказателния кодекс, посветена на военните престъпления и престъпленията срещу мира и човечеството, както и включване на нов състав, който да обхваща "агресията", за да обхванем максимално стандартите на Римския статут (по силата му действа Международният наказателен съд в Хага, бел. ред.)", обяснява Славов.

Целта е България може да стартира наказателно производство, упражнявайки универсална юрисдикция, за извършените военни престъпления и престъпленията срещу мира и човечеството в Украйна. "Това ще акт на подкрепа на международните усилия за разследване на руската агресия в Украйна", посочва министърът.

"На всяко заседание на Съвета по правосъдие на ЕС се отчита какво всяка държава е направила за подкрепа на разследванията за извършените престъпления в Украйна. Ключово е самата държава да може да инициира производство за военните престъпления в Украйна, упражнявайки универсална юрисдикция, предвид големия брой украински бежанци в страната. Те могат да дадат показания. Много бих се радвал, ако една такава стъпка спомогне за бъдещото международно разследване от международен трибунал, а България активно да участва в усилията на международната общност", казва Славов.

Той припомня, че много европейски държави вече са започнали разследвания, а в някои от тях има стотици хиляди разпитани. "Когато се създаде международният трибунал, всяка държава ще допринесе със събраната информация. За мен това е важна политическа цел, свързана с международното правосъдие. България вече се присъедини към точка 7 от формулата за мир на украинския президент Володимир Зеленски, която предвижда възстановяване на справедливостта и преследване на престъпления, извършени в Украйна", обяснява министърът.

Включването на "агресията" в Наказателния кодекс ще позволи да се преследва военно-политическото ръководството, което е издало заповедите за съответните действия в Украйна. Защото доказателствата за военните престъпления на терен достигат често до някакво средно ниво. Докато престъплението "агресия" е за високото ръководно ниво. На европейско ниво функционира Център за преследване на престъпленията от агресия. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата