Quantcast

Медия без
политическа реклама

Украински бежанци помагат на бедстващите в Каравелово

Те призовават за още доброволци, които да носят лопати, ръкавици, вода и храна

Фейсбук
Доброволци помагат с каквото могат в с. Каравелово

Стотици доброволци се включват в дейностите по отстраняване на щетите от опустошителното наводнение в Карловско. Акция във фейсбук са обявили и украински бежанци.

"За 3 часа там видях техника. Но не е много. Видях доброволци от армия. Но не е достаточно. Видях полиция. Но само спират коли, не помагат. Видях доброволци, които са дошли по своята инициатива. Помагат много и колкото могат. От сърце. Но без тежка техника е трудно и ще поеме доста време", споделя личните си впечатления от с. Каравелово Наталия Еллис във фейсбук профила си. Тя призовава хората да вземат ботуши и лопати, колички за извозване на кал от дворове и къщи, много вода, готова храна, ръкавици, медикаменти за първа мед помощ, бензинови резачки, въжета у т.н., и да помогнат на място на бедстващите местни хора. "Утре в 9:30 отново стартираме. Там има МНОГО работа за един почивен ден…", призовава Еллис.

Част от жените, намерили подслон у нас благодарение на гражданския проект "Прегръдки от България" (създаден по инициатива на Никола Рахнев от Гората.бг), например ще отидат като доброволци в селата, за да помагат при разчистване на домовете на най-пострадалите. Други им изпращат дрехи, обувки и храни. "Разбрах, че те усещат каквото ние усещахме. Това е ужас, това е болка, това е страдание и няма начин, ние трябва да помогнем един на друг. Ние сега го правим и за себе си сега, като психологически се освобождаваш и от своя болка, защото си помогнал", каза пред БНТ Елена Димитрова, една от украинките, подслонени през март от "Прегръдки за България". Утре с други украински бежанки, както и голяма група българи-доброволци, Елена ще помага на място в разчистването на пострадалите села.

Акция в подкрепа на хората в карловските села обяви във фейсбук и самият Никола Рахнев от Гората.бг. "На 06.09.22 г. заедно ще покажем какво е Съединението, като бъдем ХОРА! Ще чистим кал, тиня, дървета и ще помагаме на бедстващите Хора в селата Богдан и Каравелово (селата са едно до друго). Среща в 10:30 в с. Богдан...Предварителна среща за пътуване от София: в 8:00 на паркинга на магазин Метро 1, на бул. "Цариградско шосе", пише той. Със събраните от дарения средства оттам ще осигурят 500 чифта гумени ботуши, 500 лопати, 1000 кофи, хиляди литри питейна вода, суха и трайна храна, други от първа необходимост, също и заплащане за тежка механизация, която да помага в разчистването.

На помощ се притехока и доброволци от Свищовско - от кризисния център в свищовското село Овча могила и доброволци от Свищов. 7 са свищовските доброволци, които днес помагаха при отстраняване на щетите. "Каквото имам като налично оборудване от доброволното формирование, сме си го взели. Днешните ни действия са само изхвърляне на кал. Тук има необходимата тежка техника - багери, камиони, хора им трябват на хората тук. Ще останем, колкото е необходимо", коментира секретарят на община Свищов Любомира Петрова пред БНР, която призова за още доброволци. Хотелиерката от Горна Оряховица Цанка Димитрова пък изпрати към кризисния щаб в община Карлово камион с 40 матрака, 10 телевизора, одеяла и постелъчно бельо за пострадалите от бедствието.

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?