Медия без
политическа реклама

Украинци демонстрират в София срещу екстрадицията на техен съгражданин

Беларус иска България да й предаде Дмитро Трофимчук

28 Дек. 2022
Част от демонстрантите пред Съдебната палата днес
EPA/BGNES
Част от демонстрантите пред Съдебната палата днес

Украински граждани излязоха на мирен протест пред Съдебна палата срещу екстрадирането в Беларус на Дмитро Трофимчук, обявен за издирване с червен бюлетин от Интерпол-Минск, предаде БГНЕС.

Това е протест за един украински гражданин, който се казва Дмитро Трофимчук, когото Беларус иска да бъде екстрадиран от България. По всичко личи, че България ще съдейства. Това казва пред БГНЕС една от демонстрантките. Тя подчертава, "че е безумно точно в момента да се изпращат украински граждани към страните-агресори Русия и Беларус".

“Беларус е категоричен съратник на Русия в агресията към Украйна в момента“, добави тя. “Най-голямата ни цел е Агенцията за бежанците в България да започне да разглежда наистина по-хуманно правата ни откъм всички конвенции, които България е подписала, и да може да се даде право на тези хора да бъдат бъдат несъгласни с това, което става в тяхната родина”, добави тя.

Украинецът Дмитро Трофимчук влиза с колата си в България през Румъния на 19 ноември на път за Турция, където живее след началото на войната. С него са жена му Виктория и трите им деца. В Украйна те вече нямат жилище. Разрушено е от бомба още в началото на войната.

На границата, обаче, Трофимчук е задържан от българските граничари. Те установяват, че украинецът е издирван с червена бюлетина от Интерпол по искане на Беларус.

Беларуските власти обвиняват 38-годишния мъж, че е участвал в организирана престъпна група, която незаконно е придобила лични и банкови данни на граждани на 84 държави и ги е използвала за разплащания.

Трофимчук отрича да е извършил нещо незаконно или нередно. Близките му казват, че той не е знаел, че е издирван, нито, че е обвинен за престъпление в Беларус. Те също така смятат, че животът му е застрашен, ако България допусне да бъде екстрадиран в Беларус.

На 1 декември Великотърновският апелативен съд, който е последна инстанция в случая, реши да остави в ареста Трофимчук, чиято екстрадиция иска беларуският режим, след което на 2 декември с решение на съда Трофимчук е преместен в Софийския затвор. Предстои Окръжният съд в Русе, а след това Апелативният съд във Велико Търново да се произнесат и по същество по искането за екстрадиция.

Досега при аналогични искания българските съдилища отказват екстрадиция, като се позовават на сходни решения на съдилища в страните-членки на Съвета на Европа, цитирайки единодушното съгласие на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на Съвета на Европа от началото на март, че може да не се разглеждат исканията от Русия и Беларус за сътрудничество по наказателноправни въпроси.

Руски гражданин, пребиваващ в България, се е разминал на косъм от това да бъде екстрадиран в Русия. Това видя "Сега" в съдебните регистри. Като първа инстанция Софийският градски съд разрешава Сергей Н.

 

Окръжният съд в Бургас отхвърли искането на руската прокуратура да й предаде Сергей Лаврентев. Той е руски гражданин, когото властите в Русия търсят във връзка с обвинения за организирана престъпна група, незаконен хазарт и подкуп, съобщи съдът.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата