Медия без
политическа реклама

Тристранката се сблъска с депутатите за пенсиите

С рядко единодушие синдикати и работодатели подкрепиха принципно преизчислението на пенсиите през коефициента за стажа

26 Юли 2021Обновена
Илияна Кирилова

Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна рядко единодушие между синдикати, работодатели и правителство на тема пенсии. И синдикати, и работодатели се обявиха в подкрепа на избрания от служебното правителство подход за преизчисление с по-висок коефициент на тежест за всяка година осигурителен стаж. Така обаче социалните партньори се сблъскват с разнобоя в парламента, където има два проекта с друг механизъм на преизчисление - с осигурителния доход от 2018 г.

Синдикатите дадоха да се разбере, че намират идеите на депутатите от БСП и ИБГНИ за неприемливи. По-високият осигурителен доход се счита за произволна база за преизчисление, несвързана с индивидуалния осигурителен принос на човек. За разлика от него, преизчислението с по-висок коефициент за стажа отразява именно този принос, освен това залага по-високи пенсии и за бъдещите пенсионери. През коефициента ще бъдат увеличени всички пенсии, докато през осигурителния доход - само около 75% от тях. Коефициентът е и по-логичен, тъй като за неговото увеличение вече веднъж бе постигнато съгласие и то беше заложено в кодекса за социално осигуряване, докато финансовият министър Владислав Горанов не го премахна.

"Подкрепяме избрания подход за увеличаване на размера на пенсиите, доколкото се увеличава ролята на приноса на лицето към осигурителната система", се казва в официална позиция на Българската стопанска камара. От камарата обаче смятат, че подобни предложения следва да се разглеждат в рамките на бюджетната процедура за 2022 г., каквато е и позицията на "Има такъв народ". "Така ще са ясни и параметрите на очаквания максималния осигурителен доход, размерът на осигурителните вноски, както и този на данъните ставки", коментират от камарата. Те предлагат и по-плавно да се увеличава коефициентът, за да не се оказва прекомерен натиск върху бюджета.

КНСБ също има някои забележки по проекта, но намира и предложенията на правителството за приемливи. Синдикатът предлага минималната пенсия еднократно да се увеличи до размера на линия на бедност и оттам нататък да се наслагват допълнителните механизми с преизчисление и пр. С актуализацията тя трябва да се увеличи от 300 на 340 лв. от 1 октомври. Таванът на пенсиите се вдига на 1500 лв. при 1440 лв. сега. Социалната пенсия става 170 лв. при 148.71 лв. сега. Всички неработещи пенсионери над 65-годишна възраст трябва да получат добавки, за да няма от октомври възрастни под линията на бедност.

На въпрос как ще коментират различните виждания на депутатите, председателят на БСК Радосвет Радев припомни, че синдикатите и бизнесът имат подписано споразумение с правителството, независимо какъв е неговият състав. И той, и президентът на КНСБ Пламен Димитров напомниха, че отпреди априлските избори настояват за актуализация.

 

МАКРОРАМКА

Синдикати и бизнес подкрепят и цялостната макрорамка за актуализацията, както и философията да не се върви към реформаторско рязане на разходи в трудна и преполовена година. Фирми и представители на работниците считат за правилен подхода новите разходи от 1,8 млрд. лв., които кабинетът предлага, да с подсигурят през допълнителни приходи в размер на 2 млрд. лв. и дори леко да се свие дефицитът - с неизразохдвания плюс от 200 млн. лв. или 0,5% от БВП. Тристранката счита за добро и конкретното разпределение на допълнителните разходи по функции - с парите се осигуряват приоритетно разходи за подпомагане на бизнес, работници и здравеопазване при евентуална тежка нова вълна на коронавируса, както и голямото перо - актуализация на пенсиите. Имаше и по-лоши вариантни за актуализация, с допускане на необходимост от нов дълг, хубаво е, че не се стига дотам благодарение на усилията на бизнеса, НАП и митниците, коментира председателят на БСК Радосвет Радев. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата