Quantcast

Медия без
политическа реклама

Трима огнеборци са пострадали при пожара край Кубадин

Свиленград обяви бедствено положение заради огъня

20 Авг. 2023Обновена
Нова тв

Трима пожарникари са пострадали при гасенето на огъня в гората край бургаското село Кубадин, съобщи БНТ.  На един от пострадалите пожарникари се е наложило да му бъдат направени вливания. "Леко е обгазен, ниско кръвно, не се е хранил. Просто овладяваме ситуацията. Няма изгаряния, няма счупвания", каза Недялко Генчев, фелдшер в ЦСМП-Средец.

Заради разрастването на огъня е сформиран специален щаб от началника на националната пожарна. 8 екипа огнеборци, горски служители, 30 военни и два хеликоптера от сутринта се борят със стихията, за да не стигне до селото.

"Овладян, да, но не и локализиран, продължава да се развива. В момента, след като спасихме селото, разпределяме вече екипите, които имаме на място, така че да го локализираме и впоследствие да бъде загасен. През целия ден има много силен вятър и това затруднява всички ни", обясни гл. комисар Александър Джартов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Областният управител на Бургас Пламен Янев съобщи, че е обявено частично бедствено положение. В момента вече границите на селото са обезопасени, ще останат наблюдаващи възможно най-късно, включително и пожарни", заяви той.

Община Свиленград също обяви бедствено положение заради големия пожар в Сакар Планина, заяви кметът арх. Анастас Карчев. 

Бушуващият от събота пожар е изпепелил 10 000 декара площи, съобщиха от Областната администрация в Хасково. Огнището се разви в сухи треви, храсти и смесена гора в землищата на свиленградските села Пъстрогор, Васково, Младиново и Момково, а гасенето бе затруднено от силен вятър и непристъпен за техника терен.  В момента на мястото работят 13 пожарни екипа и два булдозера. В гасенето, което продължава,  участват и горски служители от Свиленград. Периметърът на пожара е 15 километра, допълват от областната управа.

Локализиран е пожарът в село Овчарово, община Харманли, където горяха къщи с прилежащите им дворове. Локализиран е и огънят и между селата Коларово и Оряхово, община Харманли и община Любимец. Областният управител на Хасково Гинка Райчева е на мястото на огнените бедствия.

Пожар гори край Старозагорските минерални бани. Това сигнализираха граждани във Facebook.  В гасенето на пламъците са включили както екипи на пожарната, така и доброволци. Все още не са ясни причините за пожар

Ключови думи:

пожар, Сакар, Свиленград