Медия без
политическа реклама

Трима кметове са глобени със 125 000 лв. за конфликт на интереси

20 Февр. 2020
Илияна Кирилова

Солени глоби за установен конфликт на интереси са наложени на кметовете на три населени места. Градоначалниците на Козлодуй, Тервел и  Стражица са санкционирани с общо 125 000 лв. за извършени от тях нарушения на антикорупционното законодателство, събщи оглавяваната от Сотир Цацаров Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Решенията подлежат на обжалване, а ако влязат в сила, биха били основание за освобождаване от длъжност, уточняват от КПКОНПИ.

Най-висока е наложената глоба на Румен Павлов - кмет на Стражица, който ще трябва да плати глоба от 60 000 лв. заради подписани серия от заповоди в полза на брат си. Кметът е сключил с брат си - едноличен търговец, договор за отдаване на земеделска земя, общинска собственост в нарушение на правилата, подписал е и 11 заповеди в негова ползва за извършване на дейност - почистване от дървесна растителност на имоти. За всички един от 12-те случая е наложена глоба от 5000 лв. 

45 000 лв. санкция ще трябва да плати кметът на Козлодуй Маринела Николова заради установен конфликт на интереси при сключени договори за отдаване под аренда на общинска земя. Николова е дала под наем свои лични имоти от 87 декара на частно лице, което се оказало победител в девет търга за наемане на общинска земя с площ от 2250 декара. Така кметицата Николова е действала като свързано лице с едноличния търговец, обяснява антикорупционната комиися. 

20 000 лв. е глобата за настоящия кмет на Тервел Симеон Симеонов, но за извършени нарушения в качеството му на председател на общинския съвет в предходния мандат. В четири заседания на общинския съвет през 2019 г. той е гласувал против предложение на МК „За нов Тервел“ за отстраняването му от поста. Законът забранява лице, заемащо висша публична длъжност, да гласува в частен (в случая свой личен) интерес. За четирите решения са наложени глоби от по 5000 лв.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата