Медия без
политическа реклама

Трима инспектори от ДАИ влизат в затвора за подкуп

Чиновниците са получавали пари и месо от проверяваните дружества, реши ВКС.

17 Ноем. 2023
Снимка: Архив

Трима инспектори в Областен отдел „Автомобилна администрация“ – Пловдив са осъдени на лишаване от свобода за поискан и приет подкуп, съобщиха от Върховния касационен съд. Станко Милушев влиза в затвора за три години, а Паун Тенев и Димитър Янакиев за две. Те са оправдани по другото обвинение, че деянията са извършени чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение.

Според тричленния състав на ВКС не са допуснати твърдените от защитата на подсъдимите съществени нарушения на процесуалните правила. Не е налице и второто сочено в жалбите касационно основание – за явна несправедливост на наложеното наказание.

По делото свидетели твърдят, че са давали на подсъдимите неследващите им се парични суми и месни продукти. "От целокупната доказателствена маса по делото безпротиворечиво се установява, че маниерът на поведение на подсъдимите във всеки от инкриминираните случаи е да искат парични суми от проверяваните дружества, уведомявайки техните управители или представляващи, че са констатирани множество тежки нарушения, подлежащи на санкциониране с висок размер на имуществената санкция и ако получат искания подкуп, биха съставили актове само за по-леко наказуеми нарушения", мотивира се съдът.

Тримата подсъдими се жалват пред ВКС не само от размера на присъдите си, но и от факта, че не са условни. По обвиненията срещу тях законодателят е предвидил максимално наказание от лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева. Апелативният съд е приел, че наказание лишаване от свобода в размер на три години за Милушев и две години – съответно за Тенев и Янакиев, са справедливи. "Съдът е афиширал индивидуален подход при преценка правилността на отмереното наказание за всеки от подсъдимите, съобразявайки относимостта между смекчаващи и отегчаващи отговорността за всеки един обстоятелства", посочва ВКС. 

"Както правилно е преценил контролираният съд, обаче, целите на наказанието не биха могли да бъдат постигнати с отлагане изпълнението на отмерените им наказания. Уронване авторитета на институцията, в която дългогодишно са работили, налага и тримата да бъдат изолирани за определения от съда срок от обществото, за да преосмислят своето поведение и променят нагласите си в посока спазване на писаните правила на закона и неписаните на морала", казва още Върховният касационен съд.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

затвор, ДАИ, подкуп

Още по темата