Медия без
политическа реклама

Три партии провалиха гледането на промените в закона за НСО

Депутати поискаха отстраняване и разследване на шефа на Националната служба за охрана

13 Септ. 2021
Снимка: Архив

Заседанието на парламентарната комисия за контрол на службите, която трябваше днес да гласува на второ четене промените в закона за НСО, пропадна заради липса на кворум. Не присъстваха депутатите от "Изправи се БГ! Ние идваме", ГЕРБ и ДПС.

"Отмених заседанието на комисията поради липса на кворум. Не дойдоха от ИБГНИ, ГЕРБ, ДПС. Зависи от президента кога ще издаде указ за прекратяване на правомощията на Народното събрание. Не се получи, защото според мен има хора, които защитават интересите на бившия премиер, на главния прокурор и на президента", заяви Светлин Стоянов, председател на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на СРС, цитиран от БНТ.

Промените в Закона за Националната служба за охрана, предложени с два законопроекта на ИТН и на ИБГНИ, предвиждат редуциране на хората, които се охранят от службата. Без охрана остават главният прокурор, президентската администрация и съпругата на президента. Според вносителите, НСО ще охранява задължително само „тримата големи” - президента, премиера и председателя на Народното събрание. Останалите - само при застрашеност.

Вносителят на законопроекта на ИБГНИ Николай Хаджигенов дойде на заседанието на комисията с 25-минутно закъснение, тъй като заседаваше Комисията за полицейското насилие, която той председателства.

ПОЛИЦЕЙСКО НАСИЛИЕ

В същото време депутати искат отстраняването на шефа на НСО бригаден генерал Емил Тонев, както и на прокурор Вероника Трифонова, която е разследвала побоя над протестиращи през 2020 г., стана ясно на заседание на парламентарната комисия за разследване на полицейското насилие. Според народните представители записите под колоните на Министерския съвет били укрити и може би манипулирани, за което отговорност носи генерал Тонев.

"Констатирахме ужасяващо полицейско насилие, прикривано със съучастие на длъжностни лица и магистрати", каза председателят на комисията Николай Хаджигенов, цитиран от bTV. Според него записите от камерите на входа на Министерския съвет са били целенасочено изтрити, а до два съдебни състава Тонев е написал, че не разполага с тях.

 "Комисията счита че са налице нарушения и отправя препоръки. Друго в момента не можем да направим, но в следващото Народно събрание ще продължим работата по линията на парламентарния контрол и ще изискваме информация от всички ангажирани институции. Това няма да приключи с доклад, който да влезе в архива. Работата ни ще продължи, докато разберем какво се е случило, тоест ние няма да ги оставим така", заяви още Николай Хаджигенов.

Комисията ще отправи подобни препоръки и до прокуратурата, Висшия съдебен съвет и Европейската прокуратура, по отношение на Вероника Трифонова, допълни адв. Хаджигенов. Наскоро парламентарната комисия, занимаваща се с полицейското насилие по време на протестите миналото лято, реши да сезира Кьовеши, тъй като прокурорката Вероника Трифонова, която е работила по преписката за насилието зад колоните на МС и не е повдигнала обвинения, в момента е един от българските европейски делегирани прокурори. От парламентарната трибуна вътрешният министър Бойко Рашков обвърза избора на Трифонова за делегиран прокурор със смачкването на делото за полицейското насилие. Прокуратурата излезе със специална позиция, че това е посегателство върху независимостта й и също се закани да се обърне към Брюксел.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата