Медия без
политическа реклама

Тагарев: България трябва да помогне за контраофанзивата на Украйна

Сигурност ще имаме тогава, когато и последният окупатор напусне границите на Украйна, обяви още новият военен министър

06 Юни 2023
EPA/BGNES
Военният министър Тодор Тагарев

България трябва да окаже помощ на Украйна, за да може да продължи контраофанзивата си и да освободи окупираните си територии. Това заяви новият министър на отбраната Тодор Тагарев на официалната церемония, на която встъпи в длъжност, цитиран от БТА. Министърът посочи, че това ще бъде направено в рамките на съюзните решения и стриктно изпълнение на решенията на Народното събрание.

"Сигурност ще имаме тогава, когато и последният окупатор напусне границите на Украйна, а агресивните намерения на Кремъл не бъдат блокирани. Само по този начин нашата страна, регион и нашето бъдеще ще могат да бъдат гарантирани в достатъчна степен", казва още новият военен министър, цитиран и от БНТ.

България трябва да даде оръжие на Украйна по три причини - една морална и две прагматични. Няма морална дилема, че на нападнатия, страдащия трябва да се помага. Първата прагматична е, че никой не знае докъде ще спре Путин. И се вижда, че той няма да спре, докато не бъде спрян.

По думите му трябва да бъдат продължени усилията в укрепването на отбранителните способности на страната. Тагарев заяви, че няма никакви негативни намерения в правителството по отношение на хората в отбраната.

Тагарев ще обърне внимание и на въпроса за гражданско-военните отношения. Според него е особено видимо, че има сериозни предизвикателства в гарантирането на демократичните гражданско-военни отношения.

МиГ-29 биха възпрепятствали нормалното провеждане на операция за контрол на въздушното пространство на НАТО.  Аз говоря от години, че ако има война, българските МиГ-29 ще бъдат приземени за секунди, те не могат да участват в съюзни операции".  Това заяви пред БНР проф.

Бившият служебен министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че никога не е служил на друга държава, никога не е служил на приятелски кръгове и над 30 години с чест и гордост е носил униформа. 

Тодор Тагарев посочи, че в следващите дни ще представи екипа си и приоритетите на министерството.

Ключови думи:

Тодор Тагарев, Украйна

Още по темата