Медия без
политическа реклама

Тагарев: България ще обучава украински пилоти на F-16

Ще дадем неизправни ракети С-300, украинците ще възстановят способностите им, обяви още военният министър

12 Окт. 2023
БГНЕС

Военният министър Тодор Тагарев изненадващо обяви, че България ще обучава украински пилоти и техници за F-16. Самата България обучава свои пилоти в САЩ, за да бъдат лицензирани за работа с американските изтребители, първите от които трябва да пристигнат през 2025 г. 

Тагарев обясни, че с подписването на договора за покупка на първите 8 самолета F-16 страната ни е поела ангажименти за сътрудничество и така е станала част от т.нар. "коалиция F-16". Изявлението му идва от Брюксел, където участва на заседание на военните министри от НАТО.

Втори български пилот завърши курса за усвояване на самолет F-16, съобщи Министерството на отбраната. Капитан Тодор Тодоров успешно премина основния курс след своя колега капитан Александър Велинов, който се дипломира през 2022 г.

"Заедно с договора за покупката на F-16 има подписани договори за индустриално сътрудничество. От тях има един, за който отговаря МО, той е за капацитет за подготовка на инженерно-технически кадри за обслужване на самолетите. Тук се присъединихме към неформалната коалиция F-16, като предложихме да обучаваме украински пилоти и инженерно-технически състав - първоначално на английски език", обясни министърът. 

Първите самолети от поръчаните от САЩ 8 изтребители F-16 ще пристигнат у нас в първото тримесечие на 2025 г.  обяви министърът на отбраната Драгомир Заков в интервю за Би Ти Ви. Обещано е цялата доставка да бъде изпълнена до края на същата година.

Тагарев потвърди също, че България ще даде на Украйна неизправни ракети С-300. "Ще предадем ракетите в цялост. Някои техни параметри са извън допустимите за безопасното им използване, но се предполага, че украинците самостоятелно или с помощта на партньори ще възстановят способността им и ще ги използват за защита на цивилното население", посочи той.

Парламентарните групи на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС ще предложат днес страната ни да изпрати за Украйна военна помощ - около 100 бронирани бойни машини, които ще да дойдат от резервите на МВР. Това заяви пред bTV депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

Предаването на 100-те обещани бронетранспортьора ще се случи след подписването на меморандум между България и Украйна. Документът се е забавил заради смяната на военното ръководство в Киев, каза още Тодор Тагарев и добави: "Да, не са нови, но не са и много използвани. Те са с оригиналното им въоръжение, с комплекти от запасни части, така че могат да свършат много добра работа на Украйна - ако не на въоръжените сили, то поне на силите за териториална отбрана".

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата