Quantcast
Съветът на Европа порица България за изселването на роми | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Съветът на Европа порица България за изселването на роми

2 324
 БГНЕС архив

Комисарят по човешките права към Съвета на Европа (СЕ) Дуня Миятович представи днес критичното си становище до Съвета на министрите на институцията по повод отношението към ромите в България, предава БНР.

Становището е свързано с изпълнението на решение от 2012 г. на Европейския съд по правата на човека по случай на изселване на самонастанили се в София роми, се отбелязва в съобщение на СЕ. Според съда това действие е в нарушение на правото на личен и семеен живот. 

Миятович заявява, че принудителните изселвания може да доведат до нарушения на различни човешки права и следва да бъдат предотвратени. Тя предлага да се положат усилия за справяне с широко разпространените предразсъдъци и институционалния расизъм спрямо ромите. 

Според нея съществуват много пречки пред достъпа на ромите у нас до социални жилища, включително заради обществената съпротива. Властите трябва да избегнат наказателния подход и да започнат да разглеждат въпроса с жилищата на ромите според международните изисквания за правата на човека, добавя Миятович. 

Още

България постигна национален абсолютен рекорд по новозаразени

26.01.2022

2844
Македонската сделка: Да падне ветото, а после са правата на българите

25.01.2022

Обновена

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

8438
Димо Гяуров: Аз бих изгонил руския посланик

24.01.2022

6110