Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съветът на Европа порица България за изселването на роми

03 Ноем. 2020
БГНЕС архив

Комисарят по човешките права към Съвета на Европа (СЕ) Дуня Миятович представи днес критичното си становище до Съвета на министрите на институцията по повод отношението към ромите в България, предава БНР.

Становището е свързано с изпълнението на решение от 2012 г. на Европейския съд по правата на човека по случай на изселване на самонастанили се в София роми, се отбелязва в съобщение на СЕ. Според съда това действие е в нарушение на правото на личен и семеен живот. 

Миятович заявява, че принудителните изселвания може да доведат до нарушения на различни човешки права и следва да бъдат предотвратени. Тя предлага да се положат усилия за справяне с широко разпространените предразсъдъци и институционалния расизъм спрямо ромите. 

Според нея съществуват много пречки пред достъпа на ромите у нас до социални жилища, включително заради обществената съпротива. Властите трябва да избегнат наказателния подход и да започнат да разглеждат въпроса с жилищата на ромите според международните изисквания за правата на човека, добавя Миятович. 

Още по темата