Медия без
политическа реклама

Съдът възстанови Кирил Добрев и Калоян Паргов в ръководството на БСП

ВКС обаче отказа да обяви решенията на последния конгрес на левицата за нищожни

28 Юли 2022
БГНЕС архив
Кирил Добрев (вляво) и Калоян Паргов (в средата)

Върховният касационен съд е възстановил изключения Кирил Добрев и наказания Калоян Паргов като членове на Националния съвет на БСП, съобщава Би Ти Ви. 

Националният съвет на БСП изключи от партията Кирил Добрев. Общо 170 от 187 членния състав на Националния съвет са дали гласа си, като “за” са били 106, против - 61 гласа, трима са се въздържали.

Добрев беше изключен от партията на 29 декември 2021 г. с решение на Националния съвет. Това се случи преди конгреса на БСП през януари тази година, на който Добрев щеше да се изправи срещу Корнелия Нинова в битката за лидерския пост.

Интригата в БСП между партийното ръководство на "Позитано 20" и столичната организация на социалистите започва да прераства в истинска междуособна война. Националният съвет на левицата е наложил тежко партийно наказание на водача на БСП-София Калоян Паргов.

Паргов пък беше наказан, отново с решение на НС на БСП, в средата на февруари тази година да не може да членува в партийни органи.

Мощен трус удари столичната организация на БСП, която е известна като бастион на противници на партийния лидер Корнелия Нинова.

ВКС обаче отказва да обяви решенията на последния конгрес на левицата за нищожни и да поиска от БСП да свика нов конгрес.

Един от най-сериозните опозиционери в рамките на БСП - шефът на столичната организация Калоян Паргов, отново поиска оставката на партийното ръководство. БСП не издържа "поправителния" на 11 юли.

 

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

Националният съвет на БСП изключи от партията Кирил Добрев в края на декември 2021 г.. Общо 170 от 187 членния състав на Националния съвет са дали гласа си, като “за” са били 106, против - 61 гласа, трима са се въздържали. Това се случи на пленум, свикан "на подпис", с единствена точка изгонването на Добрев. Неофициално се знае, че мотивите са уронване на престижа на партията.

“Дори и да придобиеш “нотариалния акт от къщата” по давност, никога няма да притежаваш духа на дома”, коментира тогава изключването си във Фейсбук Кирил Добрев.

Кирил Добрев, син на покойния Николай Добрев, помогна за избирането на Корнелия Нинова за лидер на БСП през 2016 г. Около 3 години той бе дясната й ръка. После двамата влязоха в тежък конфликт. Добрев отправяше тежки критики към Нинова, а на конгреса през 2020 г. неуспешно опита да я конкурира за председателския пост. Сега, покрай съставянето на правителството, той каза, че желае Нинова да стане министър, стига да остави БСП намира. А на 21 декември 2021 г. написа следното в социалните мрежи: "От месец приятели, съпартийци, съмишленици ми задават едни и същи въпроси. Какво правим с БСП? Как изплуваме от дъното? Възможно ли е в политиката да получаваш все по-нисък резултат, а да го представяш като победа след победа. Изходът е само един - промяна и вътрешнопартийна кампания, която да стартира след конгреса. БСП е партия с достойнство и не може да се крие зад виртуална реалност. Трябва да си кажем истината в очите. И тъй като се познаваме, бъдете сигурни, че няма да остана безучастен".

Добрев бе поредният вътрешнопартиен опонент на Нинова, който бе махнат от партията. Събития по онова време той коментира така: "Изключването от партията е последното убежище на страха. Затова и винаги съм бил против тази мярка по повод на други хора. Е, днес дойде и моят ред да бъда изключен - анонимно, на подпис, с измислени мотиви, без да бъда изслушан. Няма изненада, това ръководство толкова си може…Четвърто поколение съм социалист по сърце, не по партийни решения и никой не може да ми извади членството от сърцето. Оставам лоялен на моята единствена партия - БСП. Останалото няма значение".

Депутатът от левицата и член на Националния съвет Крум Зарков публично обяви тогава, че ще гласува „против“ изключването на Кирил Добрев. „Няма човек, няма проблем” е възможно най-лошият начин на мислене. Винаги е бил такъв и никога не е довел до нищо добро. В последните години БСП натрупа опит с изключванията. С някои от изключените после се коалира, с други войната продължава, но нито в един случай това не доведе до по-добър резултат“, написа той в социалните мрежи. Зарков подчерта, че е бил против кандидатурата на Добрев за председател и смята, че „той не бива да е в първите редици“, но „изключването му на подпис, между празниците, без практическа възможност да се защити срещу обвиненията, не е редно“.

Още по темата