Медия без
политическа реклама

Съдът се зае с разписките от машинното гласуване в София

Ако бъдат установени нередности, ще се мине към ръчно броене на бюлетините от местните избори

17 Ноем. 2023
Ваня Григорова
БГНЕС
Ваня Григорова

Чувалите с разписките от машинното гласуване в София да бъдат отворени и от тях да бъдат извадени само финалните обобщени разписки от  гласуването. Това разпореди Административният съд в столицата, предаде БТА. До тази стъпка се стигна заради жалбата на загубилия балотажа кандидат за кмет на София Ваня Григорова. Ръчно броене на бюлетините засега няма да има. То ще бъде разпоредено, ако се установят нарушения.

Съдът назначи и комплексна експертиза, която трябва да установи има ли нарушение при протоколите. Тя трябва да е готова до 1 декември, когато е следващото заседание по процеса. Експертизата ще трябва да установи има ли несъответствия, колко и какви са поправките. Ще се установява и има ли разминавания между протоколите и паметите на машините. По делото ще бъдат разпитани свидетели, които ще разкажат за трудностите с машинното гласуване в София. Освен това ще бъдат предоставени и над 1600 протокола от секциите в София. Централната избирателна комисия (ЦИК) ще трябва да предостави и методическите указания за провеждане на изборите.

От Общинската избирателна комисия (ОИК) обясниха, че протоколите от машините нямат доказателствена стойност, защото се броят разписките, пуснати в урните. Данните от протоколите на машините не са предмет на вземане на решение. В жалбата срещу изборния резултат пише, че има нарушения в голяма част от протоколите. Освен това има съставени около 400 документа за случаи, при които е имало проблем с машинното гласуване.

Страните по делото спориха и по казуса с 16 секции, където е спряно машинното гласуване. В някои протоколи е записано, че хартията е свършила и това няма значение за резултата, стана ясно в съдебната зала.

Според Ваня Григорова съдът е създал условия избирателите да бъдат убедени в това, че техният избор, такъв, какъвто са искали да направят, ще бъде отчетен.

„Сега ще видим дали Васил Терзиев е ощетен, или не, и дали аз съм ощетена, или не“, каза Григорова след края на съдебното заседание.  Тя добави, че няма да гласува за Борис Бонев като председател на Столичния общински съвет (СОС), нито за друг представител на „Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“).

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата