Медия без
политическа реклама

Съдът реши, че певицата Лилана не бива да напуска ареста

Член на съдебния състав е с особено мнение - няма достатъчно доказателства

05 Май 2020

Певицата Лиляна Деянова, известна като ЛиЛана, не бива да напуска ареста, реши Апелативният специализиран съд. Най-тежката мярка за неотклонение е определена и на нейния съдружник Мартин Димитров. Брат ѝ Александър Деянов остава на свобода срещу гаранция от 50 000 лв. Тримата бяха задържани при спецакция на прокуратурата на 25 април, след което получиха обвинения за организирана престъпна група с цел злоупотреби с евросредства. 

Според съда са налице достатъчно доказателства, за да се направи обосновано предположение за извършено престъпление. Разследващите твърдят, че няколко фирми, контролирани от Лиляна, са усвоявали средства по европрограми, декларирайки покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина, което не е осъществявало търговска дейност. Реално софтуерът е бил придобит с финансиране по европрограмата от действащо българско дружество, което го е предоставило за "ползване" на разследваните фирми. Освен това групата има обвинения и за заплашване на служебни лица от Агенция "Пътна инфраструктура".

Съдът прие, че престъпленията са извършени с корисна цел и участие на длъжностни лица. Магистратите прецениха още, че има опасност Лиляна Деянова и нейният съдружник да се укрият или да извършат друго престъпление. Член на съдебния състав обаче се подписа под решението с особено мнение. Според съдия Даниела Росенова няма доказателства за каквото и да е престъпление, извършено и от обвиняемите.

"Моят живот в момента е откраднат. Върху моето име е лепнато едно огромно петно, незаслужено, несправедливо петно, което аз ще направя всичко, за да изчистя", заяви пред bTV братът на Лиляна - Александър Деянов. Той уточни, че е управител на фирма бенефициент по проект за иновации в бийт бокса за 434 хил. лв. По негови думи обаче парите са спрени "от българска страна" и затова води дела в съда.

Певицата Лиляна Деянова, известна като ЛиЛана, изпрати до медиите запис, за който твърди, че е правен от следствения арест на Софийския затвор.

 

Още по темата