facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Съдът остави Нено Димов окончателно в ареста

Обновена
5 224
 Илияна Кирилова

Апелативният специализиран съд остави за постоянно в ареста бившия екоминистър Нено Димов. Това стана след почти 5-часово съдебно заседание. Магистратите приеха, че има доказателства, които водят до обосновано предположение, че той е извършил престъплението безстопанственост, като не е ограничил ползването на вода за промишлени нужди. Според съда отговорността била на Нено Димов, а не на служителите, които са изготвяли и съгласували графиците за водоползване, тъй като единствено в правомощията на министъра било тяхното утвърждаване. Същевременно ежедневно в екоминистерството е подавана информация за нивото на "Студена". Освен това имало опасност Димов да извърши престъпление, ако е на свобода.

След като преди седмица прокуратурата обяви, че бившият екоминистър е причинил щета за над 11 млн. лв., защото е позволил водоподаване за промишлени нужди към "Стомана Перник" и ТЕЦ "Република", днес държавното обвинение обоснова това твърдение с цената на водата. Причината била, че перничани плащат за водоснабдяване за питейно и битово потребление по 2 лв. на кубик, а предприятията получавали водата само за 13 ст. Според апелативния прокурор Росица Славова тази цена била "много ниска".

Отделно главният прокурор Гешев, който пое под свой надзор водната криза, разпореди ДАНС и МВР да измерят нивото на значимите язовири и по-специално на яз. "Бели Искър".

Не е ясно какво отношение има Нено Димов към цената на водата, след като тя се определя от Комисията за водно и енергийно регулиране. Още по-абсурдно е, че това били предварителни данни и тепърва ще се прави финансова експертиза на въпросните цени. "Такива твърдения за цената на водата в постановлението няма. Това е някаква нова теза, която днес се въведе", отбеляза адв. Ина Лулчева, която защитава бившия министър. По нейни думи по делото няма щета, тъй като всички количества вода са били платени. "След като за предоставената вода са получени пари, да се твърди за щета противоречи на закона", уточни тя и поиска прокуратурата да каже за кого е печалбата и за кого е вредата.

Държавното обвинение настоява Нено Димов да остане задържан, тъй като има обосновано предположение, че е извършил умишлена безстопанственост. Освен това може да повлияе на свидетели по делото или да извърши друго престъпление. "Действително вече не е министър, но прекратяването на тази длъжност не води до прекъсване на контакти", обоснова се апелативният прокурор.

Прокуратурата защитава тезата, че Димов е извършил престъпление, защото не е упражнил правомощията си да предприеме мерки по опазване на водния ресурс чрез ограничаване и спиране на водоподаването за промишлени нужди към "Стомана Перник" и ТЕЦ "Република". "Това показват утвърдените месечни графици в инкриминирания период", посочи прокурорът. Под тези графици стоял само подписът на министъра. "Други писмени доказателства, които потвърждават престъплението са, че Нено Димов е имал знанието по отношение на наличностите на водния ресурс в яз. "Студена", които от началото на 2019 г. започват значително да намаляват. ВиК операторът е давал информация за обема на язовира ежедневно на МОСВ. Експертите в министерството са имали данни какъв приток и разход е отчитан. С тях е бил запознат и Нено Димов при утвърждаването на месечните графици", обясниха от държавното обвинение. Прокурорът добави, че "за месец октомври обемът на язовира е бил около 30% и дори човек без никакви знания може да прецени, че този обем ще се отрази върху питейните нужди"

От държавното обвинение представиха днес два тома с нови доказателства по делото. Сред разпитаните са бившият шеф на ВиК - Перник Иван Витанов, бившият кмет на града Вяра Церовска, служители на "Стомана Перник" и ТЕЦ "Република", зам.-министри на МОСВ.

Защитата на обвиняемия се съгласи, че безспорно екоминистърът утвърждава графиците за водоподаване, но това само по себе си не потвърждава престъплението умишлена безстопанственост. "Никой един от тези свидетели не твърди, че тези графици са утвърдени без предварително съгласуване", заяви адв. Лулчева. Тя отбеляза, че никой не твърди, че експертите, с които Нено Димов се е съобразил, са допуснали грешка, защото очевидно никой няма претенции към тях. Освен това според закона граждани не могат да пострадат от безстопанственост, а само държавата и предприятия.

Адв. Лулчева е категорична, че обвиняемият не трябва да остава в ареста, тъй като няма опасност той да извърши престъпление. Освен това твърденията за някакви контакти и йерархични зависимост представляват прехвърляне на доказателствената тежест върху обвиняемия. Нено Димов заяви пред съдебния състав, че се е доверявал на експертите и е утвърждавал графика според това, което са му дали като информация. В крайна сметка той остава в ареста.

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Божков към прокуратурата: Къде ми е ритонът?

12.08.2020

8371 33
И вторият задържан за сбирката на ГЕРБ си отива вкъщи

10.08.2020

2273 13
Незабележимият бунт днес е за вода

07.08.2020

ДИЯН БОЖИДАРОВ

2403 2

Коментари

ЗТБХЦ

Прокуратурата преписа и цената на промишлената вода на Нено Димов

 

Вижда се кой си е вземал изпитите по български език с преписване.

ГАМЕНЧЕТО

Това ако е истина два лева срещу тринайсет стотинки еб...ти държавата и управлението.

Това дело ако загуби държавата, тоже.

hamer

Че какво чудно има? Виж ДДС за хазарта, за туризма, виж аршина пр т.н.  частни хазартни игри, те. ационална лотария и държавния хазарт...Чудят се как да угаждат на бизнеса, та все пак да поддържат заетостта.

Анонимен7

Чудят се как да угаждат на бизнеса

Не замазвай, хитърчо, чрез хазарта се изнася доход за сащ, тук няма бизнес и бизнесът няма нищо общо с това!

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Оставнето в ареста е неоправдана репресия. Дори да смятам Димов за противен заради политиката провеждана от него, още по-отвратителен е модела на показни предварителни репресии в стил ареста на Иванчева

Begemot
снимка на Begemot

Като си ПРОС" милиционер, си мислиш, че всичко се управлява с арести и карцери. В управлението на обществото изпъзяха от някакви кошмарни черни дупки на невежеството люде, които се гордеят, че са прочели една книга. И те, начело с Бай Туй, управляват. Колко са язовирите в България, чия собственост са, как и колко за отдадени под аренда, кой е трябвало да  ги чисти и да следи за нивата им?...Колко ВЕИ и ВЕЦ са построенни, как, с какви разрешения?...Ни вопъл, ни стон. Всъщност, комунистите без съмнение са виновни, те изпонастроили някакви язовири, много бе, за к'во са ни? Наистина, за какво? Едно време имаше селско стопанство, напоявяни земи,  хидромелиорация му викат, та трябваха язовири и тръби, сега тръбите са извадени и нарязани на скрап от българския Бил Гейтс, човек със средно образование, който , след тръбите, управлява някаква телевизия и, прости Господи, аналитичен център...Селско стопанство няма, за какво ние, я какви хубави домати идат от Турция. Язовирите за затлачени и изпразнени, 30 години нищо не се пипа. Краде се яко, вода включително. Ама сега след целия кошмар и апокалипсис Нено Димов е единственият виновен и затова - много е виновен, много. И никой друг. Да го разчекнем с четири кона, пардон, с 4 джипа пред Народното събрание и да успокоим хората.

Анонимен7

Повече от ясно е, че тая тъпа калинка няма АБСОЛЮТНО никаква представа къде, за какво и с какви задължения е назначена, обаче тиквите си режат клончето като приписват в празната кратуна на калинката неща, каквито там НЯМА.

viking battle

Браво гешка! Евалата дръндьо мангала ! Блъскай Бойче ! Хвала вам 

Диагностик

При него е пристигала информация за 6,300 язовира и водосборища. 

Цялата атака само срещу Димов е неестествена, непълна и подозрителна. 

Вода няма да има, докато не паднат дъждове...

whichone

главният прокурор Гешев, който пое под свой надзор водната криза, разпореди ДАНС и МВР

аз че съм проз (или както споменава един колега по-горе - прос): ама гешев в качеството на какъв и по силата на какви правомощия разпорежда на данс и мвр? а? 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

В качеството си на Господар на досъдебното птоизводство.

Недоверчив

Я стига го жалихте тоя мухъл корумпиран. Подписвал, ама не знаел какво подписва. Ами да чете бе! Да му пробутам една запис на заповед за 2-3 милиона тогава. Министрите за това имат глави, ако е за едното подписване, може и на печат да му направят спесимен и някоя секретарка да го праска по документите...

дъртреалист

Нено Димов системно нарушаваше българското законодателство.

От ареста - в затвора.

Ай на бас.

ppipi7766

Няма да сЪ плашите!

Утре да мине вота и Баце ще го пусне.

Влез или се регистрирай за да коментираш