Медия без
политическа реклама

Съдът е залят с жалби срещу зелените сертификати

Заповедта на здравния министър за пропуските за ваксинирани, преболедували и тествани е атакувана над 30 пъти

26 Окт. 2021ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
БГНЕС
Охранител проверява сертификата на клиент, преди да го пусне да влезе в столичен мол.

28 жалби срещу заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров, с която от миналия четвъртък в България бе въведен зеления сертификат, са постъпили в Административния съд в София (АССГ) до вчера следобед. Това казаха за "Сега" от съда. 19 от жалбите са постъпили в понеделник. По 2 две от жалбите се иска спиране на предварителното изпълнение на министерската заповед, според която хората трябва да представят документ за ваксинация срещу ковид, преболедуване или отрицателен тест за заразата.

Една от тези 29 жалби атакува само две точки от заповедта. Първата точка регламентира преустановяването на посещенията в центровете за подкрепа на личностно развитие, детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца, а втората - преустановяването на присъствените учебни занятия в училищата във всички общини с достигната 14-дневна заболеваемост над 750 на 100 000 души население. Останалите жалби са срещу цялата заповед на Кацаров. Под една от жалбите са се подписали 41 адвокати от Варна.

Българският хелзинкски комитет (БХК) съобщи днес, че в понеделник е подал жалба срещу няколко точки от заповедта на здравния министър, които засягат децата. Жалбата е подадена от името на четири деца, ученици в различни класове. Две от тях са със завършен курс на ваксинация, а другите са под 12-годишна възраст, т.е. няма как да се имунизират. "Тезата ни е, че като не могат да получат достъп до присъствени учебни занятия, до организирани групови услуги за деца и до колективни спортни занимания, макар да са изпълнили всички препоръки на здравните власти в страната и да са завършили курс на ваксинация срещу COVID-19, или изобщо да не могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 заради тяхната възраст, жалбоподателите търпят прекомерно засягане на техните права и законни интереси“, обясни директорката на Програмата за правна защита на БХК Адела Качаунова.

Въвеждат се ограничителни мерки, непропорционално засягащи децата, без да се допускат изключения от тези мерки при наличие на зелен сертификат, както при възрастните, пише в жалбата. Тя припомня, че всички ученици, които са ваксинирани или преболедували COVID-19, или имат отрицателен тест нямат възможност да продължат присъственото обучение или дейностите, в които са избрали да се развиват.

Както "Сега" писа преди дни жалби срещу зелените сертификати има и във Върховния административен съд (ВАС). Той обаче само ще ги препрати към АССГ, тъй като на него като първа инстанция са подсъдни делата срещу разпорежданията на здравния министър във връзка с пандемията. В петък жалбите във ВАС бяха три, вече са 5, показва справка в деловодната система на съда. Така жалбите вече стават 33. Евродепутатът от ВМРО Александър Джамбазки е сред подателите на жалбите срещу зелените пропуски във върховния съд.

Според жалбата на адвокатите Златимир Орсов, Валерия Харитонова и Ана Христова, подадена в АССГ, заповедта за зелените сертификати нарушава закона, защото третира всеки граждани като заразоносител. За да се ограничат правата, или за да се създадат задължения, обосновани с неразпространение на заразна болест и опазване на общественото здраве, е необходимо да се докаже, че конкретният гражданин е заразоносител. Вместо това се изисква от всеки да докаже, че не е заразоносител, за да не бъдат ограничени правата му, мотивират се тримата адвокати. Те не са съгласни и с това, че са възмутени и че не може да се ползват документите за антитела и клетъчен имунитет. Друг аргумент в тяхната жалба е, че сертификатът за ваксина, преболедуване или отрицателен ковид тест не удостоверяват, че гражданинът не е заразоносител към момента на представянето им, т.е. не гарантират ограничаване на разпространението на вируса.

Във ВАС има и три жалби срещу заповедта на образователния министър Николай Денков за онлайн обучение в общини, в които има повече от 750 болни от ковид на 100 000 души население.

Вижте и:

След поредния срив тази сутрин националната здравно-информационна система отново работи. В часовия диапазон 9. ч. бе постигнат рекорд по изтеглени сертификати – 24 723, а от началото на деня броят им надхвърли 60 хил.

Докога децата ще учат онлайн прочетете тук:

Министерството на здравеопазването ще обяви поръчка за доставка на щадящи тестове за COVID-19, които да бъдат въведени в училищата, за да се възстановят присъствените занятия за най-малките ученици. Това обявиха здравният министър Стойчо Кацаров и просветният министър проф.

 

Още по темата