Quantcast
Зелените сертификати и дистанционното обучение отиват на съд | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Зелените сертификати и дистанционното обучение отиват на съд

Обновена
50 024
 Илияна Кирилова
Зеленият сертификат може да означава, че човекът е ваксиниран, има отрицателен тест за ковид, или е преболедувал през последната 1 година.

Заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров, с която бе въведен зеленият сертификат за дейностите на закрито, както и тази на образователния министър Николай Денков за преминаване към онлайн обучение, са атакувани във Върховния административен съд. Това показа проверка на "Сега" в регистрите.

И срещу двете заповеди има по три жалби. Евродепутатът от ВМРО Александър Джамбазки е един от подателите на жалбите срещу зелените пропуски. Магистрати, с които "Сега" разговоря, припомниха, че делата срещу здравния сертификат няма как да се гледат от ВАС като първа инстанция, тъй като тези разпореждания на здравния министър са подсъдни на Административния съд в София (АССГ). Затова се очаква ВАС да ги препрати там. В АССГ вече има куп дела срещу други заповеди на здравния министър, свързани с пандемията.

В АССГ са пратили жалбата си и адвокатите Златимир Орсов, Валерия Харитонова и Ана Христова. Според тях оспорената заповед третира всеки граждани като заразоносител, а това нарушава закона. За да се ограничат правата, или за да се създадат задължения, обосновани с неразпространение на заразна болест и опазване на общественото здраве, е необходимо да се установи, т.е. да се докаже, че конкретният гражданин е заразоносител. Вместо това, с оспорената заповед се изисква от всеки да докаже, че не е заразоносител, за да не бъдат ограничени правата му, пледират тримата адвокати. Те са възмутени и че не е позволено да се ползват документите за антитела и клетъчен имунитет.

Жалбите срещу заповедта на министър Денков би трябвало да се разгледат от върховния съд. Какви са мотивите на оспорващите, ще стане ясно тепърва, когато делата се окомплектоват в съда.

За заповедта, с която бяха въведени зелените сертификати, прочетете тук:

За онлайн обучението вижте още тук:

Практично:

ДИСКРИМИНАЦИЯ

Междувременно Комисията за защита от дискриминация излезе със становище срещу сертификата. Органът счита, че документът не следва да е предварително условие за ограничаване на достъпа до услуги, свободното движение, упражняване правото на труд и други права, защитени от закон. Комисията казва още, че държавата следва да гарантира универсални, достъпни, навременни и щадящи мерки, които да не предизвикват особена тежест за гражданите от финансово, социално или друго естество, различно от обикновените ограничения. На здравния министър Кацаров е препоръчано да преразгледа заповедта, с която въведе сертификата.

 

Още

Без сертификати пътуваме в Гърция от днес

01.05.2022

Обновена

6271
Отпадат сертификатите за пристигащи от 10 държави

12.04.2022

4021
Преболедувалите с антигенен тест вече ще могат да пътуват в ЕС

23.02.2022

2817