Медия без
политическа реклама

Радка Аргирова: Зеленият сертификат ще е необходим още най-много месец

Тя обяви, че той ще отпадне при 130 заети интензивни легла, но не обясни как ще се постигне този спад за толкова кратък срок

02 Февр. 2022
МС

Зеленият сертификат за България ще бъде необходим още, предполагам около най-много 1 месец”. Това заяви в студиото на "Здравей, България" по Нова тв проф. Радка Аргирова, която е съветник на премиера по въпросите на пандемията от COVID-19. 

По думите й пикът на петата вълна ще бъде достигнат към 8-10 февруари. „При 11 хиляди заразени не може да бъде премахнат зеленият сертификат. Когато обаче този брой намалее, ще спадне и заболеваемостта. А тогава ще спадне и показателят, по който решаваме какво да направим – броя на интензивните легла. Когато този брой намалее, ще отпадне и зеленият сертификат”, подчерта тя.

Аргирова обяви, че отпадането ще стане при под 130 човека в интензивните отделения. На въпрос как ще стане това след като в момента те са 530 и как точно те ще спаднат до 130 за месец, Аргирова на практика не успя да отговори. Тя заобиколи и въпроса и как ще отпадне сертификата като премиерът Кирил Петков обяви, че трябва освен спадане на заетите интензивни легла да има и над 60 на сто ваксинирани.

Аргирова обаче обясни, че те си споделят всичко с премиера Кирил Петков и той знаел, че тя ще каже, че ще има отпадане на сертификата до месец.

„Ваксинирането продължава, а и самият характер на варианта Омикрон дава по-малко усложнения. Този вариант протича по-леко”, каза още Аргирова и добави: „Зеленият сертификат ще остане само там където има голямо струпване на хора, или ще има ограничения в броя на посетителите. Никой няма намерение да тормози хората”.

Зеленият сертификат трябва да остане, обяви в същото време главният държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев по Би Ти Ви. На въпрос как ще коментира това, че Дания сваля всички ограничения, той обяви, че при тях има 81 на сто ваксинирани, докато в България този процент е в пъти по-нисък. Кунчев обяви, че тази седмица някои области ще достигнат пика, после ще минат през плато, след което ще започнат да намаляват. Той посочи, че сред тези области ще са Бургас, Благоевград, София-град. Кунчев обяви, че трябва много добре да се помисли за постковидните пътеки, защоте се очакват усложнения след преболедуването.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?