Quantcast

Медия без
политическа реклама

Проф. Аргирова: В началото на септември ще има нова вълна ковид

Намираме се в опашката на пандемията, очаква се спокоен период, обясни вирусологът и съветник на премиера

26 Май 2022
БГНЕС
Проф. Радка Аргирова

"В началото на септември ще има нова вълна на коронавируса, но няма да бъде толкова висока и страшна. Намираме се в опашката на пандемията, очаква се спокоен период." Това каза пред БНТ проф. Радка Аргирова, вирусолог, съветник на премиера Кирил Петков по въпросите, свързани с пандемията.

Аргирова обясни, че продължава наблюдаването на генетичното развитие на вируса и неговите варианти. "Следи се какво става в Южна Африка с два нови варианта. У нас в момента доминира вариантът Омикрон", каза тя.

Тя поясни, че вече са описани над 200 постковид синдрома, като всеки орган може да бъде засегнат. "Между 10 и 12 процента се сблъскват с постковид синдрома. Най-новите медикаменти скоро ще бъдат у нас, до края на лятото. Към групата на лекарствата има един нов медикамент, който на практика е ваксина за лицата, които не очакваме да развият антитела след ваксинация - лица с особено тежки заболявания. Те са почти 2000 в България. Този препарат директно вкарва антитела, а не антиген", добави проф. Аргирова.

316 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. Положителни са под 5% от направените тестове. Новите жертви на пандемията у нас са шестима. С тях починалите с ковид от началото на пандемията са 37 115 души. 62-ма са новопостъпилите в болнични заведения. Общият брой на хората с ковид в болница са 456, като 38 пациенти са в интензивните отделения. За деня 2158 души се отчитат като излекувани.

Аргирова коментира и маймунската шарка, обяснявайки, че това е рядко заболяване, което не е типично за Европа. "Заболяването протича леко, самопреминава, но има потенциал да заразява този вирус, предаването става най-често чрез директен контакт кожа в кожа или по въздушно-капков път. Често болестта започва с втрисане и температура. 6 до 7 дни след заразяването се появява симптоматиката, инкубационният период е до 21 дни", каза вирусологът.

Мамунската шарка бе засечена в още четири европейски или близки до Европа държави, след като в петък СЗО посочи осем други държави на континента, поразени от африканската зараза, предаде БГНЕС.