Quantcast
Проф. Аргирова: В началото на септември ще има нова вълна ковид | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Проф. Аргирова: В началото на септември ще има нова вълна ковид

Намираме се в опашката на пандемията, очаква се спокоен период, обясни вирусологът и съветник на премиера
3 509
 БГНЕС
Проф. Радка Аргирова

"В началото на септември ще има нова вълна на коронавируса, но няма да бъде толкова висока и страшна. Намираме се в опашката на пандемията, очаква се спокоен период." Това каза пред БНТ проф. Радка Аргирова, вирусолог, съветник на премиера Кирил Петков по въпросите, свързани с пандемията.

Аргирова обясни, че продължава наблюдаването на генетичното развитие на вируса и неговите варианти. "Следи се какво става в Южна Африка с два нови варианта. У нас в момента доминира вариантът Омикрон", каза тя.

Тя поясни, че вече са описани над 200 постковид синдрома, като всеки орган може да бъде засегнат. "Между 10 и 12 процента се сблъскват с постковид синдрома. Най-новите медикаменти скоро ще бъдат у нас, до края на лятото. Към групата на лекарствата има един нов медикамент, който на практика е ваксина за лицата, които не очакваме да развият антитела след ваксинация - лица с особено тежки заболявания. Те са почти 2000 в България. Този препарат директно вкарва антитела, а не антиген", добави проф. Аргирова.

316 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. Положителни са под 5% от направените тестове. Новите жертви на пандемията у нас са шестима. С тях починалите с ковид от началото на пандемията са 37 115 души. 62-ма са новопостъпилите в болнични заведения. Общият брой на хората с ковид в болница са 456, като 38 пациенти са в интензивните отделения. За деня 2158 души се отчитат като излекувани.

Аргирова коментира и маймунската шарка, обяснявайки, че това е рядко заболяване, което не е типично за Европа. "Заболяването протича леко, самопреминава, но има потенциал да заразява този вирус, предаването става най-често чрез директен контакт кожа в кожа или по въздушно-капков път. Често болестта започва с втрисане и температура. 6 до 7 дни след заразяването се появява симптоматиката, инкубационният период е до 21 дни", каза вирусологът.

Мамунската шарка бе засечена в още четири европейски или близки до Европа държави, след като в петък СЗО посочи осем други държави на континента, поразени от африканската зараза, предаде БГНЕС. Първи предполагаем случай на маймунска шарка е открит в Гърция при английски турист, съобщи АФП. Агенцията

 

Още

Наближава пикът на грипната епидемия

28.01.2023

543
Оздравелият Никита Михалков излиза отново на театралната сцена

28.01.2023

1102
60 000 китайци са починали от COVID-19 само за пет седмици

14.01.2023

1015