Медия без
политическа реклама

Съд отмени европейските заповеди за арест на шефове на "Нексо"

Нексо: КФН и НАП опровергаха прокуратурата по обвинението срещу компанията

28 Септ. 2023Обновена
Офисите на компанията "Нексо" бяха щурмувани от прокуратурата преди повече от 9 месеца, но все още няма дело в съда.
БГНЕС
Офисите на компанията "Нексо" бяха щурмувани от прокуратурата преди повече от 9 месеца, но все още няма дело в съда.

Софийският градски съд е отменил европейските заповеди за арест на двама от обвиняемите по делото "Нексо" - Антони Тренчев и Коста Кънчев, съобщи разследващият сайт BIRD. 

От съда съобщиха за "Сега", че на 19 септември Софийската градска прокуратура е внесла в СГС досъдебно производство с постъпили по него жалби, с които се оспорват издадени европейски заповеди за арест (ЕЗА). В мотивите на съда се посочва, че издадените ЕЗА са незаконосъобразни, защото не е извършено надлежно призоваване на обвиняемите. От материалите се установява, че обвиняемите имат постоянни и известни адреси в Обединените арабски емирства, откъдето не са призовавани от разследващия орган.

Липсват и доказателства, че разследващите са предприели действия по призоваване на лицата чрез защитници или чрез механизмите за международна правна помощ, за да ги уведомят за воденото срещу тях наказателно производство. Разследващите са приели изначално, че се укриват, без да направят опит да ги призоват въобще. В материалите по едно от делата се съдържа призовка за връчване чрез механизмите на международната правна помощ, за която няма данни да е изпратена, получена, връчена или да е налице отказ от страна на властите на ОАЕ да я изпълнят. Няма и данни, че лицата не са намерени, отказват да получат призовките или е отказано изпълнението на молбата за правна помощ.

Чрез адвоката си, единият обвиняем дори е уведомил разследващия орган за постоянния си адрес, което е станало още преди да му бъде съставено постановлението за привличане като обвиняем, респективно преди постановлението за задържане, въз основа на което е издадена ЕЗА. С оглед гореизложеното съдът е приел, че издадените ЕЗА са преждевременни, поради което и незаконосъобразни. 

"Сега" припомня, че след спецоперация през януари срещу криптобанката "Нексо" прокуратурата обяви, че четирима души са привлечени като обвиняеми по досъдебното производство за дейността на криптобанката. Повдигнато им е обвинение за това, че от началото на 2018 г. до 12 януари 2023 г. на територията на България, Великобритания, Швейцария и Кайманови острови са участвали, а един от тях е и ръководил, организирана престъпна група. "Тя е създадена с користна цел - пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и извършване на банкова дейност без лиценз", обясни тогава и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. 

Беше изнесена информация, че в платформата за криптовалута са осъществявани трансакции към мъж на име Махмуд Мохамед, когото тайните служби на Израел са идентифицирали като част от терористичната групировка "Хамас". Разследващите твърдят още, че след април 2022 г. през Nexo са заобикаляни санкции на САЩ и ЕС спрямо Русия, като са осъщестявани преводи към т.нар. даркнет пазари и руски криптоборси. 9 месеца от прокурорската акция срещу компанията "Нексо" разследването все още продължава и няма внесен в съда обвинителен акт. През януари Сарафов заяви, че тепърва ще се прави одит на Nexo, за който ще се ползват услугите на международна фирма.

Nexo e oснована и управлявана от българите Коста Кънчев и Антони Тренчев. Тренчев е бивш депутат от "Реформаторския блок". Коста Кънчев пък е братовчед на управителя и председател на УС на Фондация "ХелпКарма" Константин Кръстев, който бе обвинен от Софийска градска прокуратура в длъжностно присвояване в края на 2021 г. (през март 2018 в УС на "ХелпКарма" влиза и бащата на Коста Кънчев - Калин Кънчев). Калин Кънчев е заличен от УС на Хелп Карма през декември 2018 г. – броени месеци след включването му.  Третият съосновател е Георги Шулев - син на бившия икономически и социален министър от НДСВ Лидия Шулева, който заяви, че е напуснал компанията през 2019 г. след основаването и оттогава съди съучредителите в съд във Великобритания. 

След новината за отменените европейски заповеди за арест "Нексо" изпрати позиция до "Сега", в която се казва, че твърдяните от прокуратурата трансакции към лице, свързано с терористичната групировка "Хамас", никога не са присъставли в повдигнатите обвинения. Както и че категорично е опровергано с публични данни и в последствие и от КФН и НАП, които са констатирали, че "Нексо" не е финансирала партии, тероризъм и няма данни за организирана престъпна група,се казва още в съобщението.

"Платформата на Nexo не е използвана за финансиране на незаконни действия, както и за заобикаляне на санкции. Софийският градски съд потвърди тази теза, че няма доказателства по две от обвиненията на прокуратурата. Същото бе споделено и от финансовия надзор, които не откриват нарушения на Nexo. След избухването на войната в Украйна и последвалите санкции, Nexo предприе една от най-стриктните политики по отношение на санкционираните територии и лица в резултат на руската агресия. Нещо повече, бяхме и сред първите, които спомогнаха в набирането на средства за жертвите", пише още в позицията на компанията.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

арест, Нексо, съд

Още по темата