Медия без
политическа реклама

Студенти скандираха пред СУ: "Оставка" и "Мутри, вън!"

Младежите за кратко блокираха кръстовището пред Ректората и се сляха с антиправителствения протест

22 Окт. 2020Обновена
Таня Петкова

Студенти от 4 висши училища в София се събраха за втори протест с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Демонстрацията отново се провежда на стълбите пред Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Младежите не планират да блокират движението в района, а само да се присъединят към редовния вечерен антиправителствен протест, който днес ще е 106-ти поред. В проявата участват студенти от Софийския университет, УНСС, от Техническия университет в София и от Университета за архитектура, строителство и геодезия.

Протестиращите са разпънали огромен транспарант, на който пише "Оставка'". Те скандират и "Мутри, вън". Виждат се и плакати с надписи “Изборът не е избор, когато има само една възможност“, “Време е да си ходите, но пеша“ и др.

По-късно кръстовището пред СУ бе блокирано за кратко от протестиращите младежи и се стигна до напрежение между тях и шофьори, но без да има пострадали. След това шествието се отправи към т. нар. Триъгълник на властта, където се присъединиха към антиправителствения митинг. 

Протестът се озвучаваше от популярна рок музика, балади от 80-те години, модерен раб и хип-хоп. От т.нар. "Отровното трио" обявиха по-рано днес, че протестът тази вечер е посветен на протестиращите студенти. Минути преди 21.00 часа протестиращите се отправиха към Министерство на финансите, където обстрелваха сградата с яйца и домати.

Организаторите от Отровното трио заявиха, че планират подобна акция и утре вечер, но "на друг адрес и с яйца от щраус". 106-ата вечер на антиправителствени протести в София приключи с традиционното блокиране на кръстовището на Орлов мост. Към 22.00 часа движението на ключовото кръстовище все още е спряно.

Преди няколко дни студенти от Софийския университет отново излязоха на протест с искане на оставка на правителството и на главния прокурор.

"Българските студенти имат граждански дълг. Ние искаме да покажем това - студентското общество съществува, за да съществува и гражданското. Протестираме, а причините са десетки - доминацията на частния интерес над публичния в България, моделът на важни постове да се назначават удобни, а не кадърни хора, примерите за крещяща некомпетентност по абсолютно всички етажи на властта, своеволията на главния прокурор, избирателното разследване и репресиране на неудобните и съответно прикриване на заподозрените в престъпване на закона, които са близки до властта. Свободата на медиите е изключително важен въпрос. 111-ото ни място по свобода на медиите не е случайно - то говори обаче повече за държава, в която има тоталитарен режим, отколкото за демократична такава", така един от организаторите на протеста - Волен Вушков, студент по право в Софийския университет - мотивира пред БНР причините за поредния протест.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

студенти, СУ

Още по темата