Медия без
политическа реклама

Столичната община възстановява водното огледало пред хотел "Рила"

В градинката ще се изгради ново осветление и видеонаблюдение

Водното пространство в градинката все още се пълни с дъждовна вода
Водното пространство в градинката все още се пълни с дъждовна вода

След като години наред бе занемарена и пустееше, а през 2023 г. бе частично ремонтирана, предстои в градинката пред хотел "Рила" в центъра на София да бъде обновено и водното огледало. Главният архитект на район "Средец" Кристиан Яричков е издал разрешение за пълна реконструкция и възстановяване на съоръжението. От разрешението става ясно и че ремонтът вече е получил съгласуване и от Министерството на културата. Официално пространството пред хотела се казва "Равин Гавриел Меркадо Алмоснино". Възложител на реконструкцията е кметът на "Средец" Трайчо Трайков. Разрешението разделя предстоящите строителни дейности на два етапа, от които първият е възстановяване на огледалото и монтаж на технологично оборудване за него. Освен това проектът включва и реконструкция на осветлението и видеонаблюдението в градинката. В проекта за бюджет на Столична община за тази година за строителни работи в нея са предвидени 94 000 лв. без ДДС.   

Жителите на София знаят добре, че години наред зоната през хотел "Рила" бе изоставена от общината и че през това време тя се превърна в язва в сърцето на града. Дълго време пространството бе отдавано от областната управа на София под наем на частна фирма, която имаше заведение в нея. През 2007 г. Бойко Борисов, все още като кмет на София, заплаши със съд тогавашния областен управител Тодор Модев от БСП заради негови решения, свързани с имота. Години по-късно Столична община си върна контрола над градинката, но след това така и не предприе действия за социализирането ѝ.

През 2014 г. общинският съвет реши едновременно да започнат археологически проучвания пред хотела на площад "Света Неделя" и пред хотел "Рила". В крайна сметка обаче някакви разкопки започнаха само на първото място. През лятото на 2019 г., когато се провеждаше конкурсът за обновяване на пространството около църквата "Света Неделя", главният архитект на София Здравко Здравков поясни, че градинката пред "Рила" е изключена от обхвата, пак заради предстоящи разкопки. Те обаче така и не започваха и през миналия си мандат районният кмет Трайков обеща, че ще направи опит да върне градинката на столичани. С около 200 000 лв. бяха сменени настилките, прилежащите тротоари и бяха поставени нови пейки, а впоследствие бяха засадени и нови растения. В отминалата кметска кампания Трайков се зарече пълното обновяване на зоната да стане факт през 2024 г.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?