Медия без
политическа реклама

Столична община разреши високи блокове в завод "Витоша"

Главният архитект издаде виза за четири нови 50-метрови сгради в обекта

Съществуващите сгради ще бъдат свързани, а над и зад тях се планира да се построят нови 50-метрови корпуси.
Съществуващите сгради ще бъдат свързани, а над и зад тях се планира да се построят нови 50-метрови корпуси.

Един много дискусионен проект за застрояване на вече и без това сериозно застроена част на София набира все повече скорост. Главният архитект на столицата Здравко Здравков е издал виза за проектиране на няколко много високи сгради в парцела на бившия завод "Витоша" на бул. "Черни връх" №47 между кв. "Лозенец" и кв. "Хладилника". За плановете съществуващите два корпуса да се свържат и до тях да се построят и нови здания с по над 15 етажа "Сега" писа през лятото, когато инвестиционното намерение бе внесено в Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Визата на Здравков вече е публикувана на страницата на Направление "Архитектура и градоустройство". Тя предвижда в парцела, който е с големина около 31 дка, да се проектират 4 нови сгради, които ще са с кота корниз 50 метра. Една от тях ще е изцяло жилищна, а останалите ще са със смесено предназначение. Здравков отбелязва, че в последваща фаза на инвестиционното проектиране следва да се спазят направените изводи и препоръки от транспортния анализ на подробния устройствен план на мястото, приет от Общинския експертен съвет по устройство на територията на 20 февруари т.г. Самият устройствен план е одобрен от Здравков на 25 май т.г.  

Уведомлението за инвестиционно намерение бе внесено в РИОСВ-София от строителната компания "Артстрой 1 инвестмънт" ЕООД, която има и още изградени обекти в София, както и във Варна. Във визата за проектиране като възложители са отбелязани компаниите "Биг Билд" ЕАД и "Джи Би Ай" ЕООД. Преди дни Фейсбук страницата "Деволюция" публикува визуализации на бъдещото застрояване на територията на завод "Витоша". Те са направени през 2020 г. от архитектурно бюро по задание от "Артстрой 1 инвестмънт". 

Обявените намерения на инвеститора са общата разгъна застроена площ на надземното застрояване в парцела да е 107 000 кв. м, а на подземното - 62 000 кв. м. Планира се изграждането на 547 апартамента, от които 219 ще са едноспални, 254- двуспални, 62- триспални, а 12 ще са луксозни триспални и пентхауси. 

Проектът, представен в РИОСВ, предвижда двата съществуващи корпуса на завод "Витоша" да се запазят и да продължат да съществуват като офис сгради. "Завод "Витоша" е проектиран в края на 60-те г. на миналия век, а строителството е завършено през 1973 г. Съществуващите сгради условно се състоят от две високи тела - Вълнен корпус от север и Памучен корпус от юг, които са обединени от различни тела на 2 етажа. Сградата на вълнения корпус е 5-етажна, а сградата на памучния корпус е 6-етажна. Конструкцията е в добро техническо състояние", поясняват от строителната компания. 

Ниските свързващи сгради между двата съществуващи корпуса ще бъдат премахнати. "На тяхно място, както и на останалата част от имота, ще бъдат построени няколко нови секции, свързани помежду си в една обща сградна структура. Под новата сграда е предвиден подземен паркинг на 3 нива. В средата на имота ще бъде организирано градско парково пространство с отворен достъп и за граждани, които не живеят в комплекса", пише още в поясненията.  

Въпреки че жителите на София често недоволстват и дори излизат на протести срещу неспиращото уплътняване на кварталите им с нови кооперации и офис сгради, предприемачите твърдят, че вече изградените комплекси могат да поемат и още блокове, а Столична община най-често подкрепя това с разрешения за строеж. Неотдавна Националната асоциация на строителните предприемачи изчисли, че панелните комплекси са с най-голям потенциал за още строителство, тъй като по времето на социализма те са строени с големи празни пространства в тях. Като втора цел бяха посочени териториите на бивши индустриални зони или т.нар. научно-производствени зони (НПЗ).

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата