Медия без
политическа реклама

Столична община е залята от сигнали за неработещо осветление

Проблемите остават въпреки драстичното увеличение на бюджета за улични лампи

Частните фирми "ЛОГ Сиберия" и "Улично осветление" отговарят за поддръжката на осветлението в София.
Илияна Кирилова
Частните фирми "ЛОГ Сиберия" и "Улично осветление" отговарят за поддръжката на осветлението в София.

Въпреки че през 2021 г. Столична община сключи нови договори за поддръжката и изграждането на улично осветление, София все още изпитва сериозни проблеми с осветеността на публичните зони. Сигналите за неработещи или липсващи лампи, както и за неизправни електрически стълбове, продължават да са едни от най-често срещаните в контактния център на общината - Call.Sofia.bg. От заявките става ясно, че някои хора пишат до "Московска" 33 по няколко пъти, за да известят за един и същ проблем.

През последните 24 часа в центъра е подаден сигнал, че затруднения с осветлението има в подлеза на Централна гара. "Неработещо осветление в подлеза на Централна гара от метростанцията в посока бул. "Христо Ботев". Предпоставка за кражби, побои и друг вид посегателства върху животите на обикновените граждани", пише в сигнала.

Освен това данни за неработещо или липсващо осветление са подадени от район "Подуяне" - 3 броя, "Красно село" - 2 броя. "Оборище", "Студентски град", "Младост", "Надежда", "Лозенец", от село Волуяк и др. а бул. "Владимир Вазов" точно при бл. 9Б уличната лампа не работи от месеци. Получава се изключително тъмно и опасно петно! Молим за спешни действия!", пише в едно от писмата от "Подуяне".

"На бул. "Никола Мушанов" до трамвайното депо има осветително тяло, което е провиснало и е опасно. Моля да се вземат мерки преди да е станало късно!", пише човек от "Красно село". Според сигнал от кв. "Лозенец" пък лампите по част от улиците светят и през деня. "И в момента - почти 10:00 ч. сутринта на 1 април - всички лампи по бул. "Джеймс Баучер" работят. Не е необходимо подобно разхищение", алармира гражданин.

През 2020 и 2021 г. зам.-кметът по транспорта на София Кристиан Кръстев проведе обществена поръчка за избор на фирми, които да изграждат, поддържат и ремонтират уличното осветление. Направи впечатление, че разходите за тази дейност се увеличават повече от два пъти спрямо бюджета в предишния сходен договор.

До 2023 г. Столична община смята да даде за улично осветление 36,8 млн. без ДДС, като срокът може да се удължи с още 2 г. и парите да достигнат 73,6 млн. лв. За сравнение, в конкурса през 2015 г. заложената цена за същите дейности бе 32 млн. лв. за 4 години. Кръстев мотивира нуждата от увеличение на средствата с това, че София се разраства и че трябват инвестиции. 

 

АНОМАЛИИ

През 2021 г. половината от зоните на София бяха спечелени от фирма "Лог-Сиберия" ЕООД, а другата половина - от "Улично осветление" ЕАД. През февруари т. г. независимият общински съветник Борис Бонев изнесе данни за изключителни аномалии в обществената поръчка за уличното осветление. От тях стана ясно, че "Лог Сиберия" прибира по 5755 лв. за изграждането на уличен стълб, докато за същото "Улично осветление" взима 1587 лв.

Бонев изчисли, че с бюджета за инвестиции в северната част на София "Лог Сиберия" може да изгради само 1043 нови лампи, докато със същите пари в южната част на града "Улично осветление" може да постави 3781 броя до края на срока на договора.

Със същия договор Столична община се е съгласила да плаща по 854 лв. за монтаж и демонтаж на единица коледна украса в столичния район "Оборище". За същото в съседния район "Средец", за който отговаря "Улично  осветление", тарифата е 172 лв.

След като тези фрапиращи данни станаха публично известни, проверка на договорите на зам.-кмета Кръстев започнаха прокуратурата, ДАНС, КПКОНПИ и АДФИ. Все още няма информация някоя от тези проверки да е завършила.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата