Медия без
политическа реклама

В средите на властта се обсъжда закон срещу дългогодишните кметове

Биха пострадали най-вече управници от ГЕРБ и ДПС

21 Февр. 2022
Кметът на София Йорданка Фандъкова би била засегната от ограниченията, ако се приемат.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Кметът на София Йорданка Фандъкова би била засегната от ограниченията, ако се приемат.

Законови поправки за ограничаване на мандатите в местната власт предвижда движение "Социалдемократи", стана ясно днес на дискусия, в която участваха народни представители от мнозинството. Формацията няма депутати, но е един от мандатоносителите на "Продължаваме промяната" (ПП), при това получи най-голяма субсидия. Лидерът й Елена Нонева съобщи, че  за целта ПП ще предложи промени в ЗМСМА, които да бъдат разгледани с ИТН, БСП и ДБ в съвета на коалицията.

Нонева уточни, че законопроектът се доработва на начално ниво и ще бъде внесен "в най-скоро време" - най-вероятно през март. От дискусията не се разбра какво точно ще ограничи той. Но вариантите към момента са: кметове и общински съветници да се избират за максимум два мандата; да могат да управляват и повече, но при последователни най-много два мандата; рестрикциите да касаят само кметовете, или само съветниците. Целта е да се преустановят корупцията, феодализацията и другите порочни практики, характерни при дългогодишно управление в местната власт.

Депутатите, участващи в обсъждането, бяха предпазливи. В общ план подкрепиха идеята, но внесоха специфики. Според Настимир Ананиев (друг мандатоносител на ПП, а и шеф на комисията по местно самоуправление) трябва да се мисли най-вече в посока на възможност за отзоваване на съветници. Атанас Славов от ДБ пък заяви, че е добре въпросът да се обсъди от комисията за промени в конституцията, за да се прецени дали подобни ограничения биха могли да се оспорват пред Конституционния съд. Славов е член на временния парламентарен орган, който обсъжда ремонт на основния закон.

Ограничаване на мандатите в местната власт е стара идея, дискутирана многократно и в Сдружението на общините. Макар засега да изглежда твърде насипна и далеч от приемане в Народното събрание, тя не би влязла в голямо противоречие с изборните интереси на управляващите партии. ПП и ИТН нямат кметове и съветници (с изключение на Благоевград, където кметът от ИТН бе избран миналата година). На БСП многомандатните кметове са малко, проблем за нея и ДБ са единствено съветниците. Обратно - подобен закон би спрял кметове емблеми на ГЕРБ и ДПС за местния вот през 2022 г.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата