facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Спонсорите са предпочели независимите кандидати в София

Половината от разходите на кампанията на Мая Манолова са платени от дарители, а при Борис Бонев – две трети
1424
 Илияна Кирилова
Борис Бонев е похарчил 356 лв. за кампанията си за общински съветник и е взел близо 43 хиляди гласа.

Оказва се, че гражданите са далеч по-склонни да даряват средства на независими кандидати, издигнати от инициативни комитети, отколкото на партийни претенденти. Такова впечатление оставят отчетите от предизборните кампании за местния вот, провел се миналата година, които Сметната палата публикува.

Показателни в това отношение са документите на неуспелия кандидат-кмет на столицата Мая Манолова. Бившият омбудсман е набрала общо 229 778.61 лв. Над половината от тази сума – 146 284.61 лв., идва от дарения.

Най-много пари (9900 лв.) е предоставил финансистът Бисер Манолов, който през 2015 г. беше предложен за кандидат за управител на БНБ от дясната партия ДБГ, която застана зад Манолова на местните избори през 2019 г. Сред дарителите е и фолкпевицата Анелия, чийто принос е участие в предизборен концерт, оценено на 2000 лв., както и 2970.30 лв. кеш. Кампанията на Манолова е финансирана и с 63 494 лв., събрани от членове на инициативния ѝ комитет, както и с вложени от нея 20 000 лв. Разходите ѝ възлизат на 189 817 лв., похарчени почти изцяло за медийни услуги.

Дарителството е изиграло още по-голяма роля при общинския съветник Борис Бонев от "Спаси София", който се беше кандидатирал и за кмет на столицата. За кметската му кампания Бонев е събрал 24 887.15 лв., от които две трети (16 755.61 лв.) идват от дарения. Над половината са от двама спонсори, дали съответно 6000 лв. и 3000 лв. Бонев е предоставил и свои пари – 8031.54 лв. и е получил скромните 100 лв. от инициативния му комитет.

Кампанията му за общински съветник пък е наистина забележителна със съотношението между изхарчени средства и постигнат резултат. Според неговия отчет Бонев е вложил само 500 лв. свои пари и е изразходвал 356 лв. – за флаери, брошури и др. На първи тур, на който спечели мястото си в Столичния общински съвет, за него пуснаха бюлетина 42 759 души. Това означава, че всеки глас му е излязъл по-малко от 1 стотинка.

Радослав Каратанчев – бащата на тенисистката Сесил Каратанчева, който неуспешно се опита да стане кмет на София, е един от малцината участници на миналите избори, открито декларирал дарение от фирма. От средата на 2019 г. подобни дарения са разрешени след законодателна промяна, прокарана от ГЕРБ и ДПС, но почти никой не обяви, че е приел такива, вероятно от страх, че може да бъде обвинен, че защитава корпоративни интереси. Каратанчев е отчел дарение от "Алемо Фиг" ЕООД в размер на 30 000 лв. Вложил е още толкова собствени пари. Като разходи е записал 60 000 лв.

Изцяло на себе си е разчитал бизнесменът Александър Ваклин, прочул се като основен свидетел на прокуратурата срещу бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Насред скандала той внезапно реши да се състезава за общинар. В кампанията си е вложил 10 440 лв., които е раздал на медии, и спечели 0.34%.

 

ЗА СРАВНЕНИЕ

Кампанията на ГЕРБ и СДС, влезли в коалиция в София, им е излязла 385 753.04 лв, от които са изразходвани по-малко от половината – 155 970.88 лв. Цялата набрана сума попада в категорията "собствени средства" на участниците в коалицията. Партията на Бойко Борисов е предоставила лъвския пай от парите – 135 970.88 лв. кеш и още 229 782.16 лв. "непарични средства", за които не става ясно от отчета какво включват. Приносът на "сините" е по-скромен – 20 000 лв. Няма нито стотинка, която да е отчетена като дарения или средства на кандидати, което означава, че повечето от събраните пари идват от държавната субсидия на ГЕРБ.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Разузнаването ще се бори и с хибридните атаки

25.02.2020

АЛЕКСАНДЪР КОЛЕВ

3135 16
Борисов и ГЕРБ сами се вкарват в капани

25.02.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

7802 2
Зелените в Германия продължават възхода си след вота в Хамбург

23.02.2020

591 1

Коментари

ppipi7766

Тъп анализ.

Независимите нямат партийна сусидия естествено е да се финансират от дарения.

Хавтора вероятно предлага да набавят средства с търговия на дрога, проституция или друга дейност описана в НК.

редник

И защо пак голяма снимка на Бонев?

Щеше да ни спасява, но не гласува против вдигането на данъци и такси...

тодор георгиев1...

Разбира се,че ще даряват на независимите кандидати.Зависимите са ни ясни,те си получават от когото зависят,а после връщат тъпкано но от нашите пари.

slavabg

И този от снимката е като новоизбрания кмет на Перник... гербераст под прикритие! ?

Джиджи

И този от снимката е като новоизбрания кмет на Перник... гербераст под прикритие! 

Грешиш жестоко, ама явно нямаш наоколо си некой с трезв ум, който да ти го рече ... ??

 

Защото Борис Бонев е единственият, който може да разкаже играта на Фънди. ?

 

Сега или малко по-късно, нема значение ... ???

slavabg

Ми, отлетя безвъзвратно таз надежда... денят си личи от утрото! ?

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Големо прикритие, нема що - личи си още по влажния поглед.

Добър апетит, Спасителю :-)))))

редник

 

Сега или малко по-късно, нема значение ...

 

Ех, Джиджи,


Блажени са гонените заради правда, защото тяхно е небесното царство.

 

И това е обещание, ама някак... далечно...

Влез или се регистрирай за да коментираш