Медия без
политическа реклама

Спецсъдът остави в ареста 7 митничари от ГКПП "Калотина"

Шефът на граничния пункт прибирал такса "почерпка" от преминаващите, връщал и ресто

08 Февр. 2020Обновена

Специализираният наказателен съд остави в ареста седем от обвинените в корупция митничари и гранични полицаи от ГКПП "Калотина", като поиска спецпокуратурата. При операцията на МВР и Спецпрокуратурата на "Калотина" в четвъртък бяха арестувани близо 30 служители на митницата и на граничната полиция, припомня БНР. 

Началникът на ГКПП "Калотина" е ръководил организирана престъпна група за събиране на подкупи от шофьорите на преминаващите леки коли и камиони, предимно турски граждани. Това съобщи пред журналисти говорителят на главния прокурор Сийка Милева във връзка с арестите, които блокираха граничния пункт към Сърбия.

В описаната от прокуратурата схема участвали митнически служители и гранични полицаи. "През май 2019 г. е образувано досъдебно производство под наблюдението на специализираната прокуратурата по повод подадени множество сигнали от водачи на превозни средства, че при преминаване им е искано такса "почерпка", заяви Милева. Парите се искани директно и чрез мимики.

В хода на разследването било установено, че митническите инспектори искали между 800 и 1300 евро от водачите на камионите, за да не се извърши проверка на товара, включително чрез рентген, когато било необходимо. От шофьорите на леките автомобили пък вземали между 200-300 евро. Сийка Милева отбеляза, че дори било връщано ресто, когато шофьорът даде по-голяма сума от исканата. Всеки от най-долното ниво на пирамидата заделял по 50 евро на ден, които предавал лично на началника на граничния пункт. Останалата сума се разпределяла между граничните полицаи и митническите инспектори. 

Митничари и граничари на ГКПП "Калотина" искали такса "почерпка"

Posted by вестник Сега on Friday, February 7, 2020

Шефът на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Стефан Банков разкири още, че били сигнализирани лично от турски граждани, че единственият начин да минат през ГКПП "Калотина", без да платят, е да прелетят. "Установихме, че митническите служители не дават никакъв шанс да се премине. Дори вземат монети, ако не стигат парите за таксата", отбеляза Банков. По негови думи двама души от високите нива в организираната престъпна група пътували всеки ден по 700 км до работа, което повдигало въпроса за тяхното благосъстояние. "Граничните полицаи има от какво да се страхуват", предупреди Банков.

Ръководителят на специализираната прокуратура Димитър Франтишек изтъкна, че "вчера беше нормален работен ден за специализираната прокуратурата, която е призвана да се бори с корупцията". От думите му се разбра, че разследването се води с помощта на МВР и КПКОНПИ. Той даде примери с осъдени митничари през годините и отново заключи: "Борбата с организираната престъпност и корупцията не спира. Това е нашето призвание".

В четвъртък ГКПП "Калотина" беше блокиран за няколко часа заради спецакция, при която бяха задържани 30 души, сред които и цялата митническа смята. На място отидоха дори главният прокурор Иван Гешев и зам. шефът на КПКОНПИ Антон Славчев. 

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Прокуратурата: Живко Коцев е анонимен свидетел

10 Апр. 2024

Великденските добавки ще са 100 лв., но не за всички

10 Апр. 2024

Европрокуратурата се похвали с присъда за бизнесдама заради автосервиз

11 Апр. 2024

Депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев се обяви за жертва

10 Апр. 2024

"Спаси София" искат трамвайни релси от пл. "Св. Неделя" до бул. "Христо Ботев"

09 Апр. 2024