facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

СОС продава и купува имот с 4 млн. лв. печалба за "Титан"

Сделката бе дадена на прокуратурата от съветниците от "Демократична България"
3 465
Теренът, който София продава и после купува с 4 млн. по-скъпо, се намира на бул. "Сливница" и Околовръстното шосе.

Опозиционната коалиция "Демократична България" в Столичния общински съвет е внесла сигнал в прокуратурата относно сделка с общински имот, одобрена от предишния състав на СОС. Става дума за терен на общинското дружество "Столичен автотранспорт", продаден за 2,15 млн. лв. преди 5 г. на фирма, собственик на капитала на която е добре известната сметосъбираща компания "Титан", и откупен с над 4 млн. лв. по-скъпо две години по-късно. "Разликата? Тя е за сметка на столичани и отива в нечии чужди джобове", коментираха от дясната формация.

Причината за продажбата на общинския парцел, намираш се на бул. "Сливница" и Околовръстния път, е отпаднала необходимост за ползване, с което Столична община го е обявила за ненужен. Сделката е реализирана през 2015 г., а купувачът е единствената фирма, явила се в конкурса - "Княжево сървиз" ООД, дъщерна на "Титан Сървис" ЕООД.    

Две години по-късно обаче СОС гласува теренът отново да бъде закупен, като този път цената му е вече е 6,37 млн. "Докладът с предложение за обратното купуване на имота е внесен в СОС на 21.09.2017 г. от общинските съветници Венетка Серафимова от ГЕРБ, Радослав Абрашев (в момента общински съветник от управляващата коалиция ГЕРБ-СДС), Иван Таков от БСП и Карлос Контрера от ВМРО (също членове на новия СОС - б.р.). По този доклад СОС постановява решение, с което дава съгласие на друго общинско дружество - “Чистота-Искър” ЕООД да закупи имота за 6 370 580,79 лв.", се казва в сигнала на опозицията.

При одобряване на продажбата на имота за 2 150 000 лв. членове на Надзорния съвет на СОАП (сега СОАПИ) са били следните съветници от СОС, които после са гласували и за обратното му изкупуване срещу тройно по-голяма сума: Валя Чилова, Искра Ангелова, Татяна Георгиева и Николай Стойнев от ГЕРБ, Калоян Паргов и Милка Христова от БСП, както и Радослав Абрашев, който е сред вносителите на доклада за закупуване на имота, се казва в сигнала на "Демократична България".  "Сега" ще потърси за коментар споменатите общински съветници.

"Продажбата на въпросния имот на “Княжево сървиз” ООД е най-голямата сделка на СОАП за недвижими имоти в периода 2015 – 2017 г. Затова е необяснимо, че посочените общински съветници, участвали в нейния надзорен съвет, са “забравили”, че сравнително скоро преди това са взели решение имотът да бъде продаден на тройно по-ниска цена. Един и същи общински съветник – Валя Чилова, е предложил продажба на имота поради “отпаднала необходимост” от него, а впоследствие е гласувал за обратното му изкупуване. Имотът е продаден през 2015 г., когато в капитала на “Чистота-Искър” ЕООД е включен съседен имот, поради необходимост от такъв. Следователно поне една част от служителите от общинската администрация на СО и СОС и общинските съветници, които са част и от СОАП, са били наясно, че общината приватизира недвижим имот, който може да послужи за дейността на „Чистота-Искър“ ЕООД, с каквито мотиви същият имот е изкупен обратно скоро след това, но на значително по-висока цена. В периода, когато са извършени двете сделки (2015 - 2017 г.), няма съществен ръст на цените на недвижимите имоти, поради което няма обективно основание двете оценки на имота, извършени от лицензирани оценители, да се разминават толкова много. В имота не са били извършени и подобрения на съществена стойност, в резултат на които стойността му да се повиши трикратно", се казва в сигнала на "Демократична България" до прокуратурата. 

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

В "Изгрев" видяха в зелен проект таен план за застрояване

03.07.2020

Обновена

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

1319 5
София ще затваря още улици за коли през лятото

02.07.2020

573 5
Строителството на Зеления ринг на София може би ще почне през 2022 г.

02.07.2020

773 6

Коментари

Evasion

И сега като почнат едни съмнения... Особено за Контрера и Таков... А онуй от Самоков -  тя разбира се, не е запозната и дори не е подозирала, но ще очаква компетентните органи да...

Звън®
снимка на Звън®

Смятам, че сделката, поне както е описана в дописката, категорично не може да бъде наречена съмнителна. Това е един нормален акт на покупко-продажба, отговорящ на всички критерии за добри търговски практики и политики, неотлонно следвани от СОС. Приветствам Фандъкова, ако я одобрила този акт. Ако не е, надявам се скоро да го стори. Винаги съм смятал, че Йорданка е инкарнация на кристалния Джакомо - пословичният с честността си герой на Джани Родари. Поклон, кръстен поклон пред мъдрото и честно кметуване на видната педгожка и политичка Фандъкова! 

Непримирим

Браво! Ашколсун! Машаллах! След такъв коментар, можем единствено да останем вцепенени от изумление! ... Да живей!

Тренд Петков

като се има в предвид гласувалите и за двете сделки...от всички политически групи..е,да речем в точно този случай с изключения...е  наложителен извода че т.н.СОС е организирана престъпна група, работеща срещу интереса на софиянци...т.е. на избирателите си.Никакво логическо обяснение няма, освен убедителното, че участват в разпределението на разликата...Не им се връзвайте,че не разбрали,че бля.бля...Те са високо интелигентни хора,...просто работят за себе си...продавайки нас.

maestrata

Ми дал,му взел!Хвала!

Luckbox

Ако това се окаже вярно, ще бъде поредното доказателство, че всичко е едно театро и БСП и ГЕРБ играят зааедно. Че реално има много по-големи кукловоди, за които партийната система е просто един удобен параван, но реално партиите нямат кой знае какво реално съдържание. Не че казвам нещо ново - на всеки с акъл за 5 стотинки и с непромит мозък на партийна или геополитическа основа му е ясно всичко това. 

марк

 

 

 

                          Всички вкупом съгрешиха и всички излишни станаха ...

YMCA

Волен не случайно се отказа от депутатство и отиде в СОС. Там е келепирът! 

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Може да не е целесъобразно, но със сигурност е законно според местното законодателство.

Удобна колективна безотговорност, уредена с нарочен текст от закона.

Хулиган

Титан значи?

Само да припомня, когато Боко си бе подал оставката, единствените, които излязоха да го подкрепят, бяха свиневъдите и собственика на Титан.

А за общинарите, едва ли е изненадващо...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/13/kak-se-spravihme-s-taksata-za-reklama/

Интервал

Нямам никакви съмнения, че главен прокурор Иван ще вземе под личен надзор и това разследване 😉 За резултатите се съмнявам още по-малко.

Koчо

Сделките са 2015-2017. Защо чак сега някои вдигат шум. Тогава по-малко скандални ли са били?

Lerin

След като Демократична България пречат на работата на Спаси София в общинския съвет, не може да им се има вяра за нищо.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×