Медия без
политическа реклама

София търси 1 млрд. за градския транспорт и срещу скандална концесия

Васил Терзиев обещава до края на годината по-удобни трамваи по линии 20 и 22

12 Юни 2024
Програмата бе представена от кмета Васил Терзиев, заместниците му Илиян Павлов и Иван Василев (вдясно и до него), както и от зам.шефа на транспортната комисия Андрей Зографски (вляво).
Програмата бе представена от кмета Васил Терзиев, заместниците му Илиян Павлов и Иван Василев (вдясно и до него), както и от зам.шефа на транспортната комисия Андрей Зографски (вляво).

Столичният общински съвет ще обсъди и гласува програма за обновяване на градския транспорт на обща стойност от 1 млрд. лв. за срок до 2030 г., съобщиха кметът Васил Терзиев, заместникът му по финансите Иван Василев и по транспорта Илиян Павлов и зам.шефът на ресорната комисия Андрей Зографски от "Спаси София". Те съобщиха, че докладът за внасянето на програмата е подписан и от шефа на транспортната комисия Иван Таков от БСП и от общински съветници от ГЕРБ, поради което не се очакват проблеми с приемането й. Василев поясни, че крупната сума ще бъде търсена по европейски оперативни програми и чрез заеми от международни инвестиционни банки.

Така през следващите 6 г. трябва да се закупят 108 чисто нови трамвая, а 40 да се модернизират. Инвестицията предвижда още покупката на 75 тролейбуса, 50 електробуса и 230 автобуса. Първите обществени поръчки за обновяване на парка на "Столичен автотранспорт" и "Столичен електротранспорт" ще бъдат обявени още през тази година и още през нея трябва да се доставят 70 автобуса и 35 тролейбуса, както и 18 нископодови и климатизирани трамвая. Те ще се движат по линии 20 и 22, а автобусите и тролеите са предвидени за  "Люлин", "Стрелбище" и "Младост". Зографски посочи, че в момента в София все още се движат трамваи, произведени през 50-те години на ХХ век и закупени от общината от Германия като втора употреба.

70 от новите общински автобуси ще се насочат към т.нар. крайградски линии, като така кметството планира да не удължава скандалната концесия на частна фирма за превозването на пътниците от близките до София села и градове. Зографски съобщи, че тя изтича през 2026 г. и че след това групата около кмета Васил Терзиев има намерение със задачата да се заеме "Столичен автотранспорт", поради което ще е нужна допълнителна техника. Както "Сега" нееднократно писа, с решение на СОС през 2016 г. обслужването на 17-те крайградски линии е поето от дружеството "МТК Гроуп", на което Столична община плаща и около чийто договор периодично избухват скандали. Последният от тях бе при приемането на тазгодишния бюджет на градския транспорт на София. Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера, по чието предложение линиите са дадени на "МТК Гроуп", внесе доклад дружеството да получи допълнителни 1,7 млн. лв. за 2024 г., като това трябваше да се случи чрез увеличаване на заплащането към "Столичен автотранспорт", с което контрактът с частната фирма е обвързан. Предложението на Контрера бе подкрепено от ГЕРБ и ИТН, но бе спряно от ПП/ДБ/"Спаси София" и с помощта на БСП и част от независимите общинари.  

ОБИДЕНИ

След края на презентацията на Терзиев и заместниците му общински съветници от ГЕРБ свикаха своя пресконференция, на която изразиха огорчение, че ПП/ДБ/"Спаси София" не са спазили уговорка програмата за обновление на градския транспорт да се представи като инициатива на повече от една партия в СОС. Антон Хекимян от ГЕРБ коментира, че докладът за развитието на градския транспорт се е превърнал в солова пиар акция на кмета и на "Спаси София". "Докладът трябва да обединява общинските съветници, а не да ги разединява", заяви Хекимян.      

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата