Медия без
политическа реклама

В София се разгаря ново напрежение заради строеж

Жителите на Зона Б-5 искат Столична община да обезщети собственика с друг имот, както направи с Петьо Блъсков

На протестите пред бл. 18 в Зона Б-5 бе забелязан и актьорът Валери Йорданов (с колелото).
На протестите пред бл. 18 в Зона Б-5 бе забелязан и актьорът Валери Йорданов (с колелото).

След като жителите на ж.к. "Мусагеница" с дълги протести и ежедневно блокиране на кръстовище спряха плановете на издателя Петьо Блъсков да строи жилищна сграда под прозорците на съществуваща, на дневен ред се появава поредният сходен казус.

Живеещите в блок 18 на Зона Б-5 протестират срещу градежа на нов блок, започнал на метри от входовете им. Хората от зоната излизат всеки ден пред блока и се опитват да привлекат вниманието на Столична община и на общинските съветници, че бъдещата сграда ще остави тяхната без вход и изход от квартала.

Протестиращите настояват собственикът на имота да бъде обезщетен с друг парцел, както се случи при казуса с Блъсков. Те посочват, че двата имота има идентична история и че е редно кметството да действа по един и същ начин. Обитателите на Зона Б-5 предупреждават, че също може да прибегнат до гражданско неподчинение, каквото допреди дни имаше в "Мусагеница". Както "Сега" писа, след като стана ясно, че протестите в "Мусагеница" няма да спрат, общински съветници започнаха преговори с Блъсков и в крайна сметка го убедиха да приеме друг общински имот в ж.к. "Младост", който е по-отдалечен от съществуващите блокове.      

Преди дни кметът на район "Възраждане" Савина Савова от ГЕРБ заяви, че след преговори собственикът на терена в Зона Б-5 се е съгласил да осигури достъп през имота си за срок от шест месеца, през които общината трябва да построи нова улица за живеещите в блок 18. Хората обаче отговарят, че тя със сигурност няма да е готова в този срок, а дори и да е, целият автомобилен трафик в квартала ще започне да минава пред техния блок, което също не е приемливо. Въпреки това обаче, на последното заседание на комисията по градоустройство Савова призна, че инвеститорът няма намерение да спре строежа, тъй като документите му са законосъобразни. 

През 2000 г. улицата пред блок 18 е преотредена в парцел за застрояване, съобщи общинският съветник и лидер на "Спаси София" Борис Бонев, чиято организация подкрепи протестиращите. През 2010 г. живеещите в блока внасят искане пространството да стане зелена площ, но на искането им не е отговорено, каза още Бонев. През 2015 г. Столичната общинска агенция по приватизация продава имота на търг, на който се явява един купувач. Същият печели процедурата, без да му се налага да наддава. По повод продажбата преди 8 г. споменатият кмет Савина Савова дава становище, че тя не трябва да се реализира, но въпреки това Столична община сключва сделката. Историята с имота в Зона Б-5 повтаря казуса с терена на Блъсков в "Мусагеница", който също първо е общински, но след това преминава в частни ръце.  

През 2016 г. планът за застрояване на терена в Зона Б-5 е преработен и дотогавашното предвиждане за двуетажна нежилищна сграда е променено в пететажна - отново сходство с терена на Блъсков, който първоначално също не е отреден за живеене. През 2019 г. в Зона Б-5 е издадена виза за проектиране на смесена кооперация с жилища, офиси и магазини. "Има съмнения обаче, че въпросната виза не е отговаряла на предназначението на имота", коментира Бонев. През 2020 г. районната администрация дава разрешение на собственика на земята да направи временен паркинг, но след протести загражденията са премахнати. През 2022 г. се прави ново изменение на регулационния план и от сграда за "търговска дейност" предназначението  става "смесено". След това главният архитект на район "Възраждане" издава виза за проектирането й, завърши хронологията Бонев.

Според него има съмнение, че над 70 на сто от имотите в бъдещата сграда ще бъдат жилищни, което не отговаря на съотношението за смесено строителство. "Ако проверката докаже тези подозрения, то ще стане ясно, че допустимите отстояния на бъдещата сграда от блок 18. са неправомерно намалени в сравнение с предвидените за жилищна сграда", коментира Бонев. Кметът Савина Савова отговори, че според внесените документи жилищната площ в новия блок ще е малко под 60 на сто, колкото е допустимо за смесена сграда. 

Бонев продължи, че има съмнения, че в терена на започналото строителство не е правен геоложки анализ, или че данните в него не са верни. Основание за това бил фактът, че район "Възраждане" е възложил за негова сметка да се направи втори геоложки доклад. "В момента в мястото се извършват укрепителни работи, като присъстващите специалисти обясниха, че укрепването на изкопа говори, че има сериозен проблем с почвите", показа Бонев.  Районният кмет отговори, че цялата документация на имота и строителните книжа са изпратени в ДНСК, РДНСК, на главния архитект на София, до СОС, МВР и до други институции и че нейните действия ще са съобразени с резултата от проверките.                     

Още по темата