Quantcast
София прекрати поръчката за нови автомобили за половин милион | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

София прекрати поръчката за нови автомобили за половин милион

Дирекция "Транспорт" няма да обновява засега автопарка за служителите си
Обновена
93 358
Кристиан Кръстев

Обществената поръчка за покупката на нови автомобили на Столична община е прекратена. Това се вижда от две съобщения на сайта на общината, публикувани в 18:48 ч. днес. Както "Сега" съобщи по-рано днес, в разгара на кризата с епидемията кметството обяви процедура за доставка на леки коли на обща стойност 450 000 лева без ДДС или 540 000 лв. с данъка.  Автомобилите трябваше да бъдат използвани от служителите на дирекция "Транспорт", която е на подчинение на ресорния заместник-кмет Кристиан Кръстев. 

Преди съобщението да се появи официално на страницата на общината, кметът Йорданка Фандъкова и заместника й изпаднаха в противоречие има ли такава поръчка и какво се случва с нея. Сутринта Фандъкова коментира по БНТ, че общината няма да купува автомобили, които "не са жизнено необходими в този момент". Няколко часа по-късно Кръстев написа в профила си във "Фейсбук", че "по повод спекулации, свързани с обществена поръчка за доставка на автомобили, искам да уведомя всички, че същата е спряна на 1 април с оглед на кризисната ситуация". Всъщност обаче въпросната процедура бе обявена тогава и до днес тя беше активна. Пак днес шефът на транспортната комисия в Столичния общински съвет и член на управляващата коалиция Карлос Контрера коментира в социалната мрежа, че още утре тази поръчка трябва да се прекрати.

 

"Сега" припомня:  

В първия етап от процедурата е предвидено закупуването на до шест автомобила на обща стойност 225 000 лв. без ДДС. Три от тях трябва да са тип "Седан" или "Лимузина" и да струват до 150 000 лв. без ДДС или 180 000 с ДДС. Останалите трябва да са "Седан" или "Хечбек" за общо 75 000 лв. без ДДС или 90 000 с данъка.

Във втория етап дирекция "Транспорт" възнамерява да си купи още толкова леки коли при същите ценови показатели. Срокът за изпълнение на първата доставка е до 90 дни след сключването на договора, а за втората - до 60 дни. "Възложителят не поставя изисквания за икономическо и финансово състояние на участниците", се казва в заданието. Крайният срок за подаване на оферти е 28 април. 

Обявената поръчка идва на фона на информация, изнесена от кмета Йорданка Фандъкова, че приходите на общинските транспортни дружества - "Метрополитен", "Столичен автотранспорт" и "Столичен електротранспорт" и на Центъра за градска мобилност, който организира продажбата на карти и билети и платеното паркиране в синята и зелената зона, са намалели драстично след обявяване на извънредното положение и замирането на икономическия и обществения живот в София. През март ЦГМ е събрал с 6 млн. лв. по-малко, основно заради намалената в пъти продажба на билети и карти и затворените платени зони. Около 6.5 млн. лв. пък са загубите за „Метрополитен“, „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“, изчисли кметът.

Значителен спад има и в постъпленията от местни данъци и такси. Най-сериозно е намалението при такса смет – с 14 млн. лв. по-малко спрямо март м.г. При данъка върху сградите спадът е с 7.5 млн. лв. в сравнение със същия период на 2019 г. Макар и само за месец, данните вече показват, че Столичната община ще се нуждае от сериозно преосмисляне на приоритетите и по-ефективно изразходване на наличните ресурси от това в този момент да се купуват нови автомобили.  

Както "Сега" писа, на 24 март Фандъкова обяви още, че се създава допълнителен фонд към Общинския гаранционен фонд. Той ще е в размер на 1 млн. лв., които ще се заделят за предоставяне на банкови гаранции за кредити на малки и средни фирми (до 10 000 лв. на дружество), засегнати от кризата. С други думи, в подкрепа на дребния бизнес Столичната община се готви даде около два пъти повече от това, което зам.-кметът по транспорта смята да изхарчи за коли. Първоначално общински съветници от ГЕРБ и заместникът на Фандъкова - Владимир Данаилов, твърдяха, че фондът ще покрива до 80 на сто от заемите, които закъсалите фирми вземат. След това обаче Фандъкова съобщи във "Фейсбук", че новият фонд ще гарантира до 50 на сто от изтеглените заеми.  

При обсъждането на текстовете на Закона за извънредното положение в Народното събрание депутати от ГЕРБ предложиха да не се провеждат обществени поръчки за срока на ограниченията освен такива, свързани с неотложни дейности около кризата с коронавируса. В крайна сметка този текст не бе приет, но на 1 април Комисията за защита на конкуренцията, пред която може да се обжалва и обявената общинска  процедура, съобщи, че спира сроковете за обжалване на обществени поръчки, концесии, както и жалби за нередности в компетенциите на КЗК и откази на комисията за образуване на производство. 

 

  

30

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ЦГМ иска общественият транспорт в София временно да е до 22 ч.

27.11.2020

173
София спря временно ремонта със скандалните цени

27.11.2020

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

2316 10
София днес е на 13-о място в света по мръсен въздух

23.11.2020

1314 10

Коментари

Invisible

***

duzov2

Кои са тъпанари?

Те или ние, по-скоро тези които ги избраха?

АдМин

Има, но тези за по 70-80 000 са по-хубави и по-луксозни. Допускам, че от трите седани или лимузини две ще бъдат за по 25-30 000, а третата ще бъде файтонът на зама Кръстев. А Змея тия, дето ги разправя за решенията на общинските съветници преди сто и кусур години, нямат място в днешната административна практика. Че Кръстев за чий е драпал да стане зам? Да се вози на дачия ли?

Zmeja

Ще има ли коли боядисани в розово? Сетих се за един военен министър.

Хулиган

Избраха ги във ФакултетО.

Ние ги търпим...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/13/kak-se-spravihme-s-taksata-za-reklama/

Zmeja

Не ми се рови из книгите за да намеря подробностите, но в общи линии случаят е следния:

След Освобождението в цяла София е имало няколко чешми (ако не се лъжа 3 или 5). Дворецът се е снабдявал с вода от чешмата, която се е намирала приблизително на кръстовището на днешните бул. Руски и ул.Раковска. От името на Александър Батенберг в общината постъпва молба, с която се иска отклонение от въпросната чешма да бъде изведено в двора на двореца. Общинският съвет излиза с решение: "Общината не е в състояние да направи такъв разход само за едно единствено лице." Чешма в двора на двореца не била прокарана.

Та такивамити и немити работи.

 

Умберто Жеко

за туй ли сига има обекти на името на цялата  фашистка кобурготска фамилия  сал заради 1 лице?

bay Dragan

Разбраха , че ще се теглят милиярди от правителството и си .......

Mrx

 

 Те или ние, по-скоро тези които ги избраха?

 

  Кой ги избра? Чалга-населението  и пртотията. "Аз ъм прост и вис сте прости е девизът на ГЕРБ". 

Джиджи

В кризата София приготви половин милион за нови коли

💩

 

Дано обаче не се наложи докато ги купят, да им сменят предназначението ... 😖

 

ПИР ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА !!! 💪👊👎

Kostadin Ivanov

За тези пари. Тези идиоти могат да купят 25 Дачии от по висок клас. А дали изобщо им трябват?!! 

Nashenec

ГЕРБ в действие !

Нямат пари да купят и раздадат на възрастните маски, а си купуват коли !

vasilevil

Дачиите са в пъти по евтини но явно не са толкова удобни за изтънчените нежни задници на евроатлантиците демократи и гражданите за европейско развитие на българия..

Каубой
снимка на Каубой

Ерго, да си купят ФиЯт-жигули демек.

vasilevil

Ако трябва ще ходят и пеш.Такива са времената сега трудни и тежки.Нали не мислиш че хората трябва да сягат колани а тия лешпери да се возят в нови коли при положение че могат временно да карат и старите?

nebenebe

Трябва бъдат пръснати парите моментално, дан' мухлясат. Бе да отделим тая София от България викам, та да рахатясаме. Ако сърбите я искат, да я вземат, халал да им е.

VBA...

Още на времето Захари Стоянов, а той е бил и масон, пише едно писмо до верния си другар

 

 Никола Обретенов, който пък е бил и кмет на Русчук(Русе), след присъединяването на Източна Румелия

 с Княжество България с думите: "Братко Никола, не медлено идвай в Софията! Тук е келепира!

 Обретенов също е бил масон. По това време, 1888-1889 год, Захари Стоянов е бил Председател на V-то

 Народно Събрание.

 Всички го знаем. "Интереса клати феса"

Звън®
снимка на Звън®

О, колко безсъдечни, жестоки дори са станали читателите на "Сега". Вгледайте се, уважаеми в снимката на Кристианчо! Та нима този хубав, обгрижен момък не заслужава един як хечбек? Нима искате неговата красота да вехне във вмирисания градски транспорт, ухажван от груби, похотливи седани? Категорично НЕ! Младежът не трябва да ходи пеш! Нужно е той да бъде носен я на ръце, я на персонален к.р, 160 конски сили, 2200 кубика, ABS,  автоматично подгряване на задника.

Invisible

  И задължително с монтирани от новите АСП-та. Всъщност те вече не са с педал, а електронни.

Звън®
снимка на Звън®

В условията на карантина, водеща до алиенация, функцията АСП (Автоматична Самоебачка с Педали) е задължителна. Дано Йорданка парафира покупката на шестстепенна АСП приставка с изкуствен интелект и бионанолубрикиране.

 

ПС Пак погледнах Кристианчовата фотографийка. Този момък има огромен кариерен потенциал, вЕрвайте ми! На злато седи този сладур, ей! Истински нискочел ГЕРБ воин, носещ пожарникарски жезъл и вазелин в дискертната си раничка.

Джиджи

Ама наистина е нискочел! 😂

 

Баси птеродактила!!! 💪💩

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Тимаджийска издънка е Кристианчо.

:)

 

Умберто Жеко

Кой  зе комисионите? Ам ся?

inventus

На тия не им ли дават служебни карти за градският транспорт?

Елемент Э
снимка на Елемент Э
И защо се подплашиха от Столична община???? Май Бочко ги страхува
н16
снимка на н16

Кои са тъпанари? Те или ние, по-скоро тези които ги избраха?

 

Hима има определени "законни" процедури, при които могат вече избрани политици, да бъдат изгонени от властта и да бъдат пратени в затвора? Май, само "винтовката ражда власт", не иначе. Така че, такива процедури няма по принцип. Избрани са, на "демократични" избори - и ще стоят там, баз да бъдат наказани за нищо. Даже и след това.

 

А тоя на снимката ми прилича на мафиот.

nebenebe

Малка му е главата, ама е додрапал до кокъла.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Всяка отменена процедура е само отложена.Кинтите са взети напред, а тия кръв повръщат-ресто не връщат.До месец ще я рестартират с лихви за забава.

Звън®
снимка на Звън®

Не само ще я рестартират, но ще вдигнат с още 200 хиляди и сумата на поръчката.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

анджък-лихви

Влез или се регистрирай за да коментираш