Quantcast

Медия без
политическа реклама

София прекрати поръчката за нови автомобили за половин милион

Дирекция "Транспорт" няма да обновява засега автопарка за служителите си

05 Апр. 2020ОбновенаСВЕТОСЛАВ СПАСОВ
Кристиан Кръстев

Обществената поръчка за покупката на нови автомобили на Столична община е прекратена. Това се вижда от две съобщения на сайта на общината, публикувани в 18:48 ч. днес. Както "Сега" съобщи по-рано днес, в разгара на кризата с епидемията кметството обяви процедура за доставка на леки коли на обща стойност 450 000 лева без ДДС или 540 000 лв. с данъка.  Автомобилите трябваше да бъдат използвани от служителите на дирекция "Транспорт", която е на подчинение на ресорния заместник-кмет Кристиан Кръстев. 

Преди съобщението да се появи официално на страницата на общината, кметът Йорданка Фандъкова и заместника й изпаднаха в противоречие има ли такава поръчка и какво се случва с нея. Сутринта Фандъкова коментира по БНТ, че общината няма да купува автомобили, които "не са жизнено необходими в този момент". Няколко часа по-късно Кръстев написа в профила си във "Фейсбук", че "по повод спекулации, свързани с обществена поръчка за доставка на автомобили, искам да уведомя всички, че същата е спряна на 1 април с оглед на кризисната ситуация". Всъщност обаче въпросната процедура бе обявена тогава и до днес тя беше активна. Пак днес шефът на транспортната комисия в Столичния общински съвет и член на управляващата коалиция Карлос Контрера коментира в социалната мрежа, че още утре тази поръчка трябва да се прекрати.

 

"Сега" припомня:  

В първия етап от процедурата е предвидено закупуването на до шест автомобила на обща стойност 225 000 лв. без ДДС. Три от тях трябва да са тип "Седан" или "Лимузина" и да струват до 150 000 лв. без ДДС или 180 000 с ДДС. Останалите трябва да са "Седан" или "Хечбек" за общо 75 000 лв. без ДДС или 90 000 с данъка.

Във втория етап дирекция "Транспорт" възнамерява да си купи още толкова леки коли при същите ценови показатели. Срокът за изпълнение на първата доставка е до 90 дни след сключването на договора, а за втората - до 60 дни. "Възложителят не поставя изисквания за икономическо и финансово състояние на участниците", се казва в заданието. Крайният срок за подаване на оферти е 28 април. 

Обявената поръчка идва на фона на информация, изнесена от кмета Йорданка Фандъкова, че приходите на общинските транспортни дружества - "Метрополитен", "Столичен автотранспорт" и "Столичен електротранспорт" и на Центъра за градска мобилност, който организира продажбата на карти и билети и платеното паркиране в синята и зелената зона, са намалели драстично след обявяване на извънредното положение и замирането на икономическия и обществения живот в София. През март ЦГМ е събрал с 6 млн. лв. по-малко, основно заради намалената в пъти продажба на билети и карти и затворените платени зони. Около 6.5 млн. лв. пък са загубите за „Метрополитен“, „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“, изчисли кметът.

Значителен спад има и в постъпленията от местни данъци и такси. Най-сериозно е намалението при такса смет – с 14 млн. лв. по-малко спрямо март м.г. При данъка върху сградите спадът е с 7.5 млн. лв. в сравнение със същия период на 2019 г. Макар и само за месец, данните вече показват, че Столичната община ще се нуждае от сериозно преосмисляне на приоритетите и по-ефективно изразходване на наличните ресурси от това в този момент да се купуват нови автомобили.  

Както "Сега" писа, на 24 март Фандъкова обяви още, че се създава допълнителен фонд към Общинския гаранционен фонд. Той ще е в размер на 1 млн. лв., които ще се заделят за предоставяне на банкови гаранции за кредити на малки и средни фирми (до 10 000 лв. на дружество), засегнати от кризата. С други думи, в подкрепа на дребния бизнес Столичната община се готви даде около два пъти повече от това, което зам.-кметът по транспорта смята да изхарчи за коли. Първоначално общински съветници от ГЕРБ и заместникът на Фандъкова - Владимир Данаилов, твърдяха, че фондът ще покрива до 80 на сто от заемите, които закъсалите фирми вземат. След това обаче Фандъкова съобщи във "Фейсбук", че новият фонд ще гарантира до 50 на сто от изтеглените заеми.  

При обсъждането на текстовете на Закона за извънредното положение в Народното събрание депутати от ГЕРБ предложиха да не се провеждат обществени поръчки за срока на ограниченията освен такива, свързани с неотложни дейности около кризата с коронавируса. В крайна сметка този текст не бе приет, но на 1 април Комисията за защита на конкуренцията, пред която може да се обжалва и обявената общинска  процедура, съобщи, че спира сроковете за обжалване на обществени поръчки, концесии, както и жалби за нередности в компетенциите на КЗК и откази на комисията за образуване на производство. 

 

  

Още по темата